Προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες για τα Κάστρα Μεθώνης και Κορώνης

Προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες για τα Κάστρα Μεθώνης και Κορώνης

H αρχικά προγραμματισμένη για το περασμένο Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, αυτοψία στην περιοχή των αρχαιοτήτων του Δήμου Πύλου – Νέστορος και στο τμήμα του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, το γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου και κλιμάκιο υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου, πραγματοποιήθηκε τελικά χθες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της καθόδου του γενικού γραμματέα έγιναν επισκέψεις στο Πεταλίδι για το θέμα του δρόμου, στην Αίπεια και στην Κορώνη, όπου ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπέγραψε με τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Τάκη Καρβέλα, τη σύμβαση για το δρόμο προς τα Λειβαδάκια, προϋπολογισμού 241.000 ευρώ.

Το κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, μαζί με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, το δήμαρχο Τάκη Καρβέλα και το γενικό γραμματέα της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη επισκέφθηκαν, επίσης, τα Κάστρα Κορώνης και Μεθώνης.

Για το πρώτο αποφασίστηκε να προχωρήσουν έργα συντήρησης και ανάδειξής του, ενώ για το δεύτερο τα προβλήματα είναι σοβαρότερα, μετά και τις δύο πρόσφατες καταπτώσεις τμημάτων του. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να προχωρήσουν στο συντομότερο δυνατό χρόνο όλα όσα είχαν αποφασιστεί στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Νίκα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ειδικότερα, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου –Νέστορος, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει μελέτη προϋπολογισμού 300.000 ευρώ για τη στερέωση και αποκατάσταση του Κάστρου Μεθώνης. Σκοπός θα είναι η διαδικασία ωρίμανσης της να γίνει το συντομότερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ξεκινήσει και η υλοποίηση των έργων που απαιτούνται.

«Στη συνάντησή μου με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα», είχε δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «είχε επισημανθεί ότι παρά τις επενδύσεις οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΚΠΣ και ΕΣΠΑ 2007-2013), σε αυτό το σημαντικό μνημείο, εξαιτίας της θέσης του πάνω στη θάλασσα παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Έχουμε ήδη συμφωνήσει με τον περιφερειάρχη να προχωρήσουμε σε προγραμματική σύμβαση, που θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο πλευρές, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να έχουμε έτοιμες τις μελέτες, με απώτερο στόχο η αποκατάστασή του να ενταχθεί στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Τα σοβαρά δομοστατικά προβλήματα τμημάτων του κάστρου θα αντιμετωπιστούν από τις μελέτες που θα εκπονηθούν με τον προσφορότερο τρόπο».

Αποφασίστηκε, επίσης, να γίνουν επεμβάσεις στερέωσης, καθώς και αναβάθμιση του φωτισμού.

Α.Π.