Πρωτοβουλία Π. Μαντά σε υπουργούς και βουλευτές της Ν.Δ. για προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας σε όλα τα επίπεδα

Πρωτοβουλία Π. Μαντά σε υπουργούς και βουλευτές της Ν.Δ. για προστασία της ΠΟΠ  Ελιάς Καλαμάτας σε όλα τα επίπεδα

Την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας σε θεσμικό και εμπορικό επίπεδο αναδεικνύει ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς με μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία του προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Υιοθετώντας την προσέγγιση ότι ο καλύτερος πρεσβευτής ενός μοναδικού και ποιοτικού προϊόντος είναι το ίδιο το προϊόν και σε συνεργασία με Mεσσήνιους παραγωγούς και τυποποιητές, ο κ. Μαντάς απέστειλε σε όλους τους υπουργούς και κυβερνητικούς βουλευτές ένα ιδιαίτερο και συμβολικό δώρο τυποποιημένης ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας. 

Στην επιστολή που συνοδεύει το κάθε πακέτο, ο κ. Μαντάς πραγματοποιεί μια εκτενή αναφορά στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά αυτού του μοναδικού προϊόντος, στις ιδιαιτερότητες καλλιέργειας, επεξεργασίας και αποθήκευσής του, στην άμεση σχέση που έχει με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Μεσσηνίας, καθώς και στη σημαντική διατροφική του αξία.

Επιπλέον, αναφέρεται στα πρόσφατα ζητήματα που έχουν ανακύψει λόγω της απόφασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου, με την οποία ο όρος “Kalamata Olives” κατέστη συνώνυμος της ποικιλίας Καλαμών, «ακυρώνοντας» έμμεσα την ιδιαιτερότητα του όρου “Καλαμάτα” και πλήττοντας την εμπορευσιμότητα των ΠΟΠ προϊόντων. Όπως όμως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, «η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας κατοχυρώθηκε παγκοσμίως [από τον Ιούνιο 1996] ως ένα ιδιαίτερο και μοναδικό προϊόν, απόλυτα συνυφασμένο με την περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας στην οποία καλλιεργείται, συλλέγεται, επεξεργάζεται και τυποποιείται με φροντίδα και μεράκι. Επιπλέον διαχωρίστηκε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο από τις υπόλοιπες επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών, οι οποίες παράγονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Λατινική Αμερική».

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Μαντάς σημειώνει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα κοινά αποδεκτό εθνικό σχέδιο στήριξης κάθε ελληνικού προϊόντος ελιάς στη βάση της νομιμότητας και των θεσπισμένων κανόνων και καλεί όλους τους βουλευτές και τα μέλη της κυβέρνησης να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. 

Με την προσέγγιση αυτή, αφενός, προστατεύεται η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας ως ένα μοναδικό και ιδιαίτερο προϊόν επιτραπέζιας ελιάς, ταυτισμένο κατ’ αποκλειστικότητα με την Ελλάδα και τη Μεσσηνία, και αφετέρου μπορεί να θωρακιστεί κάθε ελιά Καλαμών που παράγεται στη χώρα μας έναντι των ξένων, μέσω της θέσπισης μιας νέας ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) που θα υποστηριχθεί από όλους.