Σε ισχύ τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει από σήμερα στις “κόκκινες” περιοχές

Σε ισχύ τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει από σήμερα στις “κόκκινες” περιοχές

Βήμα πίσω στη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και μερική επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική, έφερε η σαφής επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας του «κόκκινου» πλέον λεκανοπεδίου, όπως αυτή καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, από σήμερα επανέρχεται ο χάρτης μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, με δύο διαφορετικά επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α επιτήρησης και το επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου.

Οι περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο Α απεικονίζονται με κίτρινο και οι περιοχές αυξημένου κινδύνου χρωματίζονται κόκκινες και επιβαρύνονται με αυξημένα περιοριστικά μέτρα. Σε αυτές από σήμερα εντάσσονται η Αττική (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων), η Λέσβος, η Μύκονος, οι Δήμοι Θήρας, Πατρέων, Εορδαίας Κοζάνης, Θηβαίων και Τανάγρας Βοιωτίας, Σπάρτης, Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική, Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια. Στις περιοχές αυτές από σήμερα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ. πλην της Αττικής όπου λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τις ώρες που θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, η απαγόρευση θα ισχύει από τις 9 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. όπως και στις «κίτρινες» περιοχές.

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές θα λειτουργούν μόνο με τη διαδικασία του καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος (το γνωστό πλέον click away), πλην των επιχειρήσεων πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και των βιβλιοχαρτοπωλείων, όπου θα ακολουθείται η διαδικασία καθορισμού του ραντεβού για παραλαβή εντός του καταστήματος (click inside).

Οπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, οι καταναλωτές θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού στα καταστήματα, το οποίο θα επιβεβαιώνεται με SMS που θα λαμβάνουν, ενώ η μετακίνησή τους προς αυτά θα γίνεται με το χρονικό περιθώριο των 2 ωρών και τη γνωστή αποστολή SMS στο 13033 (κωδικός 2).

Από τη Δευτέρα ανοίγουν ξανά τα γυμνάσια και τα λύκεια με την εξαίρεση των «κόκκινων» περιοχών, όπου θα λειτουργήσουν μόνο τα γυμνάσια. Με προκαθορισμένο ραντεβού όπως ισχύει και σήμερα θα λειτουργήσουν και τα κομμωτήρια, τα κουρεία και άλλες υπηρεσίες αισθητικής, καθώς και τα ΚΤΕΟ. Στις «κίτρινες» περιοχές ανοίγουν από τη Δευτέρα και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση προς όλους τους παράγοντες της αγοράς για συνεργασία, σημειώνοντας ότι «ο μόνος τρόπος για να λειτουργεί η αγορά είναι με υγειονομική ασφάλεια».

Οι αποφάσεις για επιστροφή σε πιο σκληρά μέτρα στην Αττική ελήφθησαν με βάση την εικόνα της τελευταίας εβδομάδας όπου σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκ. Μαγιορκίνη καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των νέων διαγνώσεων κατά 40%-50%, η οποία αν και σε αυτή τη φάση φαίνεται ήπια, χρήζει προσοχής, αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, «τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι σαν ένα μεγάλο πλοίo που εάν ξεκινήσει, δύσκολα σταματάει». Δεν απέκλεισαν μάλιστα εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

kathimerini.gr