Το οικονομικό σχέδιο του Τζο Μπάιντεν

markatatos

Η εκλογή του Joe Biden ως προέδρου των ΗΠΑ δείχνει να αποτελεί ευκαιρία για την Ε.Ε. και τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τη διατλαντική εταιρική σχέση. Το Κοινοβούλιο σχεδιάζει να συζητήσει προτάσεις για στενότερη συνεργασία με την Ουάσινγκτον, από την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της μέχρι την πολιτική για το κλίμα, το εμπόριο και την προώθηση της δημοκρατίας[1].

Οι σχέσεις των βουβαλιών ΗΠΑ – Κίνας – Ρωσίας – Ε.Ε. μπερδεύονται ολοένα και περισσότερο, στη βάση διαφωνιών για την COVID-19, τις οικονομικές και εμπορικές δοσοληψίες, την κλιματική αλλαγή, το 5G και σημαντικά άλλα ζητήματα που δυσκολεύουν τη ζωή δισ. ανθρώπων του πλανήτη!

Για το λόγο αυτό, καλό είναι να γνωρίζουμε τουλάχιστον τα χαρακτηριστικά βάσης της νέας διοίκησης των ΗΠΑ, ώστε να αποκτούμε περισσότερα δεδομένα προς τα πού πάει το θέμα. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden, είναι γνωστό, έκανε εκστρατεία σε μια οικονομική πλατφόρμα για να υποστηρίξει τη μεσαία τάξη, να επεκτείνει την υγειονομική περίθαλψη, να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους και να επενδύσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές πράσινης ενέργειας, μεταξύ άλλων ζητημάτων. Θα πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος της καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού και της οικονομικής ζημίας που προκάλεσε αυτή η πανδημία.

Η βασική συνιστώσα της οικονομικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν αποτελείται από 6 πυλώνες

-Παροχή ασφαλιστικής κάλυψης υγείας για το 97% των Αμερικανών σε βάθος 10 ετών. Ο Μπάιντεν λέει ότι η πρόταση υγειονομικής περίθαλψης θα επεκτείνει το Obamacare έτσι ώστε το 97% των Αμερικανών να είναι ασφαλισμένο και θα κοστίσει 750 δισεκατομμύρια δολάρια για 10 χρόνια.

-Αύξηση με επιπλέον 4 τρισ. δολαρίων των κρατικών εσόδων που θα προέρχονται από φορολογικά έσοδα αυξάνοντας τον κορυφαίο φορολογικό συντελεστή στο 39,6% (από 37% επί Τραμπ), φορολογώντας τα κέρδη κεφαλαίου με τους συνήθεις συντελεστές και αυξάνοντας το συντελεστή φόρου εταιρειών στο 28%.

-Διαγραφή του χρέους των φοιτητών. Επίσης ο Μπάιντεν θέλει να κάνει τα δωρεάν δημόσια κολέγια και τα πανεπιστήμια για όλες τις οικογένειες με εισόδημα κάτω από 125.000 ευρώ. Αναλυτές πιστεύουν ότι η εκπαίδευση αναμένεται να δώσει μια μακροχρόνια πνοή στην οικονομία.

-Επανάσταση μπορεί να θεωρηθεί η αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, και κατάργηση των νόμων για «δικαίωμα στην εργασία». Ας ξαναδούν, λοιπόν, το θέμα και οι Ευρωπαίοι και η δική μας κυβέρνηση στο σημείο αυτό! Ταυτόχρονα στο πρόγραμμα του πυλώνα αυτού εντάσσει ο νέος πρόεδρος και τους κανόνες διεθνούς εμπορίου που «προστατεύουν τους εργαζομένους, και το περιβάλλον, και διατηρούν τα εργασιακά πρότυπα και τους μισθούς της μεσαίας τάξης, ενθαρρύνουν την καινοτομία και αντιμετωπίζουν μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις όπως η εταιρική συγκέντρωση, η διαφθορά και η κλιματική αλλαγή.

-Ο προηγούμενος πρόεδρος Τραμπ είχε βροντοφωνάξει στις εκλογές που κέρδισε: «Πρώτα η Αμερική» Φαίνεται ότι θα κρατήσει το σημαντικό αυτόν πυλώνα και ο νέος πρόεδρος, αφού σκοπεύει να αναπτύξει τις πολιτικές «Αμερικανική αγορά» μέσω κρατικών αγορών, ενώ θα χρησιμοποιήσει επιδοτήσεις και πρόσθετα κίνητρα για να κάνει τα αμερικανικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά. Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι μπορούν να ανταγωνιστούν οποιονδήποτε, αλλά και η κυβέρνησή τους πρέπει να «είναι δίπλα τους».

-Ο τελευταίος πυλώνας της οικονομικής πολιτικής του νέου προέδρου είναι η χορήγηση ενός σημαντικού ποσού για επενδύσεις σε υποδομή για 10 χρόνια που ανέρχεται σε 1,3 τρισ. δολάρια.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, το σχέδιο Μπάιντεν προβλέπει δαπάνη 2 τρισ. δολάρια για καθαρή ενέργεια κατά την πρώτη θητεία ως πρόεδρος. Και επιμένει ότι χρειάζονται δρόμο, πλωτές οδοί, και λιμάνια για να μεταφέρονται τα προϊόντα. Χρειάζονται αυτοκινητόδρομοι και διέλευση για να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι από και προς την εργασία. Χρειάζεται μια γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση για επικοινωνία. Δεν είναι πολυτέλεια. «Είναι απόλυτη ανάγκη να ανταγωνιστούν οι Αμερικάνοι με τον υπόλοιπο κόσμο» υποστήριξε ο πρόεδρος.

Τέλος, ο ιστότοπος του Μπάιντεν αναφέρει ότι υποστηρίζει την ιδέα μιας Πράσινης Νέας Συμφωνίας (και θα επανέλθει στη συμφωνία του Παρισιού) διασφαλίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα έχουν έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ρύπανση άνθρακα έως το 2035 και θα φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές το αργότερο το 2050.

Ταυτόχρονα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει και πολλά άλλα στοιχεία του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης και κυρίως Άμεση ενίσχυση (1 τρισ. δολάρια), ώστε να χορηγήσει 1.400 δολάρια ανά άτομο. Επίσης θέλει να επεκτείνει τις ανάγκες ασφάλισης ανεργίας έκτακτης ανάγκης έως το Σεπτέμβριο του 2021 (με επίδομα ανεργίας 400 δολάρια / εβδομάδα).

Προβλέπονται και άλλα σοβαρά ποσά, 440 δισ. δολάρια ως βοήθεια για κυβερνήτες που αντιμετωπίζουν έλλειμμα εσόδων για να διατηρήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους πρώτης γραμμής στη δουλειά. Επιχορηγήσεις και δάνεια για μικρές επιχειρήσεις. 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Στον τομέα της δημόσιας υγείας, άμεσα πρόσληψη 100.000 περισσότερων εργαζομένων, 30 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο Ανακούφισης Καταστροφών για ΜΑΠ κ.λπ. σχολεία μέχρι την άνοιξη. Θέλει, επίσης, ο OSHA να εκδίδει κανόνες που προστατεύουν όλους τους εργαζομένους. Οι χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν το μεγαλύτερο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στην ιστορία τους[2]. Ίσως τα πράγματα με την πανδημία να αρχίσουν να μπαίνουν στη θέση τους, να δούμε όμως πού θα καταλήξει η διαμάχη με την Κίνα, τώρα που ο Π.Ο.Υ. βρίσκεται επί θύραις της Γιουχάν! Πάντως, τηρουμένων των αναλογιών η νέα διοίκηση των ΗΠΑ μάλλον συνεχίζει το αμερικανικό κεκτημένο «Πρώτα η Αμερική»!

Του Γιώργου Μαρκατάτου

[1] https://multimedia.europarl.europa.eu/el/coming-up-in-plenary-covid-19-vaccines-the-right-to-disconnect-and-gender-equality_N01-AFPS-210115-CMUP_ev

[2] https://multimedia.europarl.europa.eu/el/coming-up-in-plenary-covid-19-vaccines-the-right-to-disconnect-and-gender-equality_N01-AFPS-210115-CMUP_ev