Βορίδης σε ΚΕΔΕ για κινητικότητα υπαλλήλων σε δήμους: «Ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει σχετικά γρήγορα»


Δύο ειδήσεις βγήκαν από την πρώτη συνάντηση που είχε η γαλάζια ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με το γαλάζιο προεδρείο της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε (από την ΚΕΔΕ) μετά την ολοκλήρωσή της.

I] Η πρώτη αφορά στους αιρετούς (και όσους ονειρεύονται να γίνουν/ξαναγίνουν αιρετοί) και είναι η δήλωση του Μάκη Βορίδη ότι «ο εκλογικός νόμος που τόσα πολλά προβλήματα κυβερνησιμότητας και λειτουργίας στους Δήμους έχει προκαλέσει, θα αλλάξει σχετικά  γρήγορα».

Ο χρονικός προσδιορισμός, αλλά και μόνο το γεγονός ότι στην πρώτη συνάντηση επελέγη –από τα εκατοντάδες επιτακτικά προβλήματα που έχει η Αυτοδιοίκηση- να αναδειχθεί το εκλογικό σύστημα, καθιστά σαφές πως, παρότι βρισκόμαστε μες στη θύελλα της πανδημίας, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ασχολούνται με κάλπες, ψήφους, έδρες κ.ο.κ. για τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν το 2023.

II] Η δεύτερη είδηση “καίει” τους δημοτικούς υπαλλήλους και είναι πως «κατά τη διάρκεια της συζήτησης η ηγεσία του ΥΠΕΣ επεσήμανε ότι προσεγγίζει θετικά τις απόψεις της ΚΕΔΕ για την κινητικότητα». 

Ο Βορίδης δήλωσε σχετικά: «Καταλαβαίνω τα προβλήματα που δημιουργεί η κινητικότητα στη λειτουργία των Δήμων και πιστεύω ότι πρέπει να ακούσουμε τις προτάσεις των δημάρχων».

Υπογραμμίζουμε ότι οι απόψεις της ΚΕΔΕ για την Κινητικότητα αποτυπώνονται στο Ενημερωτικό  Σημείωμα που έδωσε στην πολιτική ηγεσία. Οι αιρετοί ζητούν, «όσον αφορά στην κινητικότητα και μόνον του προσωπικού των Δήμων, ότι αυτή θα μπορεί να πραγματοποιείται:  Μόνον για μετακίνηση προσωπικού από Δήμο σε Δήμο. Να αποτελεί προαπαιτούμενο η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, για να μπορεί να μετακινηθεί κάποιος εργαζόμενος ενός Δήμου σε άλλο Δήμο. Η κινητικότητα να επιτρέπεται εφόσον συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι (υγείας ή ανάγκη συνένωσης οικογενειών) , που θα πρέπει να τεκμηριώνονται επαρκώς».

Εάν, λοιπόν, ισχύει η επίσημη ανακοίνωση, η νέα ηγεσία «επισήμανε ότι προσεγγίζει θετικά» τις απόψεις των δημάρχων.