Βορίδης: Από Σεπτέμβριο του 2025 η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων

Βορίδης: Από Σεπτέμβριο του 2025 η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων

Για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι «φιλοδοξούμε να θέσουμε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση γύρω στις αρχές με τα μέσα Ιανουαρίου».

Ο υπουργός δήλωσε ότι τα έσοδα των μη κρατικών πανεπιστημίων θα προέρχονται από χορηγίες και δίδακτρα και προσδιόρισε τον χρόνο λειτουργίας τους τον Σεπτέμβριο του 2025.

«Αν τελειώσει η διαβούλευση τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση. Θα βάλουμε τις προϋποθέσεις λειτουργίας και εν συνεχεία θα πρέπει να υπάρξουν αιτήσεις που θα τεκμηριώνουν ότι τις έχουν. Το χρονικό διάστημα για να γίνουν όλα αυτά μέχρι την αρχή του ακαδημαϊκού έτους του 2024 είναι βραχύ, γι’ αυτό νομίζω, λέει το υπουργείο, ότι το βλέπει για το ακαδημαϊκό έτος του 2025», ανέφερε ο κ. Βορίδης και διευκρίνισε:

«Πρόκειται για ιδιωτικά πανεπιστήμια, και εδώ το ιδιωτικό έχει έναν περιορισμό, αν ήταν και κερδοσκοπικά θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ως νομική μορφή τη μορφή μιας ανώνυμης εταιρείας. Μπορεί να είναι σωματεία, ιδρύματα, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, δεν μπορεί όμως να είναι εμπορικές εταιρίες. Η βασική διαφορά μεταξύ του κερδοσκοπικού και του μη κερδοσκοπικού είναι ότι το κερδοσκοπικό επιτρέπεται να διανέμει μέρισμα στους μετόχους του, το μη κερδοσκοπικό δεν διανέμει τα κέρδη του, δεν σημαίνει όμως ότι δεν πραγματοποιούνται κέρδη. Πραγματοποιούνται κέρδη, μόνο που δεν διανέμονται», είπε ο υπουργός Επικρατείας, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

Για το άρθρο 16 και την αιτίαση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου είπε: «Υπάρχει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του 2020, η οποία στηρίζεται στην ευρωπαϊκή Συνθήκη η οποία λέει ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών και προϊόντων. Η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει υπερσυνταγματικό χαρακτήρα». «Κρίνοντας τέτοια ζητήματα, δηλαδή το κατά πόσον μπορούν να ιδρύονται τέτοιου είδους εκπαιδευτικά ιδρύματα στα διάφορα κράτη-μέλη ή αν μπορεί η εσωτερική νομοθεσία να εμποδίσει την ίδρυσή τους, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είπε ότι υπερισχύει εδώ και των συνταγματικών προβλέψεων η Συνθήκη», πρόσθεσε. 

Σημείωσε πάντως ότι «μιλάμε για παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού», ενώ η αναθεώρηση του άρθρου 16 χρειάζεται προκειμένου να μπορούν να ιδρυθούν πανεπιστήμια στην Ελλάδα.