Αγρότες Μεσσήνης: «Τα κοράκια των funds και των τραπεζών ετοιμάζονται να γδάρουν αγρότες της περιοχής μας»

Αγρότες Μεσσήνης: «Τα κοράκια των funds και των τραπεζών ετοιμάζονται να γδάρουν αγρότες της περιοχής μας»

-Παράσταση διαμαρτυρίας χθες το πρωί στο Δημαρχείο Μεσσήνης

Το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες «δικηγορικά» γραφεία καλούν αγρότες της περιοχής της Μεσσήνης ή τους στέλνουν «ραβασάκια» με οφειλές, βάζοντας παράλληλα πολύ μικρά χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής, για παλιά δάνεια που είχαν πάρει από την πρώην Αγροτική Τράπεζα – ΑΤΕ, ώθησε τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας χθες το πρωί στο Δημαρχείο της πόλης.

Όπως σημείωσαν, πρόκειται κατά το πλείστον για καλλιεργητικά δάνεια, που είχαν περιέλθει στο “κόκκινο” πριν από το κλείσιμο της ΑΤΕ και το πέρασμα της “καλής ΑΤΕ” στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012. Για τα συγκεκριμένα  δάνεια, τόνισαν πως η πλειοψηφία των αγροτών έχει πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί, πολλαπλασιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόσθεσαν δε, ότι μέσα σε όλα τα “χαράτσια” που έχουν φορτώσει στις πλάτες των αγροτών οι εκάστοτε κυβερνήσεις, έρχονται να προστεθούν και οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας πως αγροτικός κλάδος έχει χτυπηθεί με αδιάθετα τα προϊόντα. 

Επίσης, επισήμαναν ότι κυβερνήσεις, τράπεζες και μεγαλοβιομήχανοι προωθούν το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς. «Θέλουν να βάλουν να πληρώνουμε ενοίκιο για τα χωράφια μας, να δουλεύουμε για τις τράπεζες και για τους μεγαλέμπορους, να αναγκαστούμε να τα παρατήσουμε σπρώχνοντάς μας στην ανεργία και εξαθλίωση. Αυτό μεθοδικά προωθούν όλα αυτά τα χρόνια με την ΚΑΠ της Ε.Ε.» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ανέφεραν τα αιτήματα τους:

«Απαιτούμε και διεκδικούμε:

1. Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ.

2. Να αναπληρωθεί στο 100%, τώρα το χαμένο εισόδημα, προκειμένου να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.

3. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας επιτρέπουν να βγάζουμε το μεροκάματο για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα και παραγωγή, και να ζήσουμε τις οικογένειές μας.

4. Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

5. Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην τιμή που αγοράζουν μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές. Μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.

Τους προειδοποιούμε ότι δε θα είμαστε η εύκολη λεία τους!».