Στ. Αναστασόπουλος: «Πρώτη φορά 30 εκατ. ευρώ για το οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας»

Στ. Αναστασόπουλος: «Πρώτη φορά 30  εκατ. ευρώ για το οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας»

Έργα βελτίωσης, συντήρησης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου στη Μεσσηνία, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15 εκ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με όσα παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ενώ αναμένεται η υλοποίηση κι άλλων, επίσης προϋπολογισμού 15,5 εκατ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που αφορούν στον ΓΟΕΒ.

Οδικά έργα
Σε ό,τι αφορά τα οδικά έργα ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Περιφερειακής Αρχής, πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο έργα βελτίωσης, συντήρησης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15 εκ. ευρώ, ενώ αναμένεται η υλοποίηση κι άλλων, τα οποία βρίσκονται είτε προς υπογραφή σύμβασης είτε σε διαδικασία δημοπράτησης, συνολικού προϋπολογισμού 15,5 εκ. ευρώ.

Ενδεικτικά έργα που υλοποιούνται είναι στην 82η εθνική οδό, στο τμήμα Μεσσήνη – Ριζόμυλος – Πύλος και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ριζομύλου, όπου ολοκληρώθηκαν αυτές τις μέρες οι ασφαλτοστρώσεις με αντιολισθηρή στρώση και απομένει η διαγράμμιση εντός του Ριζόμυλου, σε τμήμα προς Πεταλίδι, προς Καζάρμα και προς Δάρα.

Στον ίδιο άξονα έχει γίνει ανάλογη παρέμβαση στο τμήμα Ανάληψη – Βελίκα και στο τμήμα από Ριζόμυλο προς Καζάρμα. Προχθές ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές εργασίες αποξήλωσης ασφαλτοτάπητα για την ασφαλτόστρωση του τμήματος της εθνικής οδού Τσακώνα – Καλό Νερό.

Στην 9η εθνική οδό, στο τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά, ολοκληρώθηκε η διαχείριση των ομβρίων υδάτων στην περιοχή της Τερψιθέας, αλλά και η αποκατάσταση της κλίσης των στροφών λίγο πριν από την είσοδο των Φιλιατρών, καθώς και το έργο διευθέτησης των ομβρίων υδάτων στο συγκεκριμένο σημείο.

Επίσης, ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι αντίστοιχες παρεμβάσεις υλοποιούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως η αποκατάσταση στην 9η επαρχιακή οδό της γέφυρας στην περιοχή των Χράνων, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικότητας. Επιπλέον, έργα βελτίωσης ολοκληρώνονται στο τμήμα της 4ης επαρχιακής οδού Θουρία – Πολιανή, αλλά και στην 3η επαρχιακή οδό Θουρίας – Αριστομένη – Χώρας, με παρεμβάσεις που αφορούν σε ρύθμιση της απορροής των ομβρίων υδάτων, βελτίωση του ασφαλτοτάπητα και αναβάθμιση της σήμανσης.

Αντίστοιχο έργο βελτίωσης υλοποιείται και στην 12η επαρχιακή Άγιος Ανδρέας – Λογγά – Πύλος, στη 19η οδό Κυπαρισσία – Περδικονέρι- Χριστιάνοι και στην 1η επαρχιακή οδό Καλαμάτα- Κάμπος – Καρδαμύλη – Άγιος Νίκωνας.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για εργολαβίες με τις οποίες θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην 82η εθνική οδό, αλλά και στην εθνική οδό Καλαμάτα – Τσακώνα – Καλό Νερό – Κυπαρισσία.

Έργα στον ΓΟΕΒ
Για τα έργα στο ΓΟΕΒ, ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μικρή εργολαβία, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, για επεμβάσεις σε θέσεις που έχει επιλέξει ο Οργανισμός και διευκολύνουν τις πρώιμες καλλιέργειες.

«Το έργο αυτό παρεμβαίνει αυτή την περίοδο στις αποστραγγιστικές τάφρους της κάτω ζώνης του ΓΟΕΒ με εργασίες καθαρισμού στην τάφρο 10Τ (περιοχή Μπούκας) και στην 2Τ (τάφρος Μάλτα). Οι παραπάνω εργασίες ξεκίνησαν από τη θάλασσα και ολοκληρώνονται στις περιοχές Μαυροματίου και Πιπερίτσας, ενώ προγραμματίζονται αντίστοιχες επεμβάσεις στις περιοχές Μακαρία, Άρις και Μικρομάνη. Το έργο, κατά την υλοποίησή του, ενισχύεται και με την απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής από τα μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας αλλά και με φορτηγά του Δήμου Μεσσήνης», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Για το μεγάλο έργο του ΓΟΕΒ, ύψους 1.200.000 ευρώ, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο αποσφράγισης των προσφορών και θα γίνουν παρεμβάσεις που αφορούν στην αναβάθμιση του αρδευτικού, αποστραγγιστικού και οδικού δικτύου.

«Το έργο κρίνεται πολύ σημαντικό, διότι περιλαμβάνει ένα σύνολο εργασιών για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του δικτύου, μέσω επισκευής διωρύγων, καναλέτων, καθώς και καθαρισμούς, αλλά και βελτιώσεις του αγροτικού οδικού δικτύου του ΓΟΕΒ. Σημαντικό, επίσης, έργο για το ΓΟΕΒ αποτελεί και ο καθαρισμός Παμίσου και Άρι, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, για το οποίο εξελίσσεται η διαγωνιστική διαδικασία, η δε υλοποίησή του θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής του ΓΟΕΒ. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει ακόμα και την επισκευή-αναβάθμιση των γεωτρήσεων του ΓΟΕΒ, με ποσό 150.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχη δαπάνη ποσού 120.000 ευρώ έχει προγραμματιστεί και για τις γεωτρήσεις Φιλιατρών», κατέληξε για τα έργα στο ΓΟΕΒ ο κ. Αναστασόπουλος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά έργα καθαρισμών, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη από τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας οι καθαρισμοί των αποστραγγιστικών τάφρων και των αρδευτικών διωρύγων του ΓΟΕΒ Παμίσου, καθώς και η απομάκρυνση των προϊόντων καθαρισμού για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο του ΓΟΕΒ. Αυτή την περίοδο εργασίες γίνονται στην περιοχή της Μακαρίας. Τα συνεργεία παρεμβαίνουν και σε καθαρισμούς στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και πρόσφατα έγινε παρέμβαση για άρση καταπτώσεων στο δρόμο Πλατάνια – Νέδα.

Της Βίκυς Βετουλάκη