Ξεκίνησε από χθες η ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών της Μεσσηνίας

Ξεκίνησε από χθες η ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών της Μεσσηνίας

Από την Κυριακή θα μπορούν να τους βλέπουν ηλεκτρονικά οι ενδιαφερόμενοι

Έγινε τυπικά χθες η ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών της Μεσσηνίας από το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Δασών και όπως τόνισε στο «Θάρρος» ο αρμόδιος προϊστάμενος του Τμήματος Χαρτογράφησης Παναγιώτης Αγγελόπουλος, από την Κυριακή το πρωί θα μπορούν να τους βλέπουν και οι ενδιαφερόμενοι μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα της «Κτηματολόγιο».

Παράλληλα, θα ξεκινήσει η κατάθεση των αντιρρήσεων, αλλά προς το παρόν μόνο για τα αναμορφωμένα τμήματα των δασικών χαρτών. 

Από την Κυριακή
Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελόπουλος, από χθες, όπως είχε ανακοινωθεί και επίσημα από το αρμόδιο υπουργείο, ξεκίνησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών της Μεσσηνίας. Όμως, αυτό έχει μια τεχνική διαδικασία, καθώς από τους υπολογιστές του Τμήματος Χαρτογράφησης γίνεται η ενημέρωση στους κεντρικούς υπολογιστές της «Κτηματολόγιο» κι αυτό απαιτεί κάποιον χρόνο.

«Τα δεδομένα κάνουν πολλή ώρα για να ενσωματωθούν στον κεντρικό server, θα γίνει αυτομάτως τεχνικός έλεγχος από το server και μετά θα αρχίσει να φαίνεται η ανάρτηση. Για να καταλάβετε, θα εμφανισθούν πρώτα τα όρια του νομού και μετά το περιεχόμενο. Πιστεύω Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί, θα είναι ορατή η ανάρτηση στους ενδιαφερόμενους», εξήγησε ο κ. Αγγελόπουλος.

Αντιρρήσεις
Σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις, ο προϊστάμενος του Τμήματος Χαρτογράφησης διευκρίνισε  ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και την έχει υπογράψει ο υπουργός κ. Αμυράς, θα μπορούν να υποβληθούν μόνο για το αναμορφωμένο τμήμα των δασικών χαρτών. Για τα υπόλοιπα θα υπάρχει η ένδειξη «read only», όπου θα μπορείς μόνο να βλέπεις.

Ο κ. Αγγελόπουλος μας εξήγησε ποια είναι τα αναμορφωμένα τμήματα στο χάρτη  της Μεσσηνίας: «Στα αναμορφωμένα περιλαμβάνονται κάποια αιτήματα που είχαν γίνει το καλοκαίρι. Τα αυτεπάγγελτα αναμορφούμενα, δηλαδή διοικητικές πράξεις υπηρεσίας που δεν είχαν αποτυπωθεί και έπρεπε να αποτυπωθούν. Που είχαν ξεχαστεί κατά κάποιο τρόπο ή είχαν τοποθετηθεί σε λανθασμένη θέση.

Επίσης, κάποια αιτήματα που έκαναν οι πολίτες το καλοκαίρι που είχαμε βγάλει και τη σχετική δημόσια ανακοίνωση με τις παλιές οικοδομικές άδειες πριν από την εφαρμογή του νόμου 4030 του 2011, είτε πριν από το ’75 είτε μετά. Είχαν δικαίωμα οι πολίτες να κάνουν αίτημα αναμόρφωσης και κάποιες από αυτές – ένα σημαντικό ποσοστό θα έλεγα – έγιναν αποδεκτές και τώρα θα δουν αλλιώς το περιεχόμενο. Δηλαδή, σε αυτές τις μικρές θέσεις θα μπορεί να κατατίθεται αντίρρηση, δε θα έχει “κλειστός” ο χάρτης. Στη συντριπτική πλειοψηφία του νόμου, όμως, θα είναι “κλειστός”. Ακόμα δε θα αναρτηθούν πάλι οι οικιστικές εξαιρέσεις (όχι οι οικιστικές πυκνώσεις, γιατί τέτοιες δεν έχουμε στη Μεσσηνία). Δηλαδή οι οικισμοί, είτε είναι εγκεκριμένοι είτε αυτοί που στερούνται νόμιμης έγκρισης».

Της Βίκυς Βετουλάκη