Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Το Access2Markets «ανακαλύπτει» νέες αγορές για τα προϊόντα Πελοποννήσου

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Το Access2Markets «ανακαλύπτει»  νέες αγορές για τα προϊόντα Πελοποννήσου

Νέες αγορές που θα υποδεχθούν τα προϊόντα των ΜμΕ της Πελοποννήσου μπορεί να «ανακαλύψει» η διαδικτυακή πλατφόρμα «Access2Markets», την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενισχύοντας και ενθαρρύνοντας, έτσι, την επιχειρηματική εξωστρέφεια. 

Η «Access2Markets», μέσω της γρήγορης αναζήτησης νέων διεθνών αγορών, δίνει άμεση πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους που θέλουν να επεκτείνουν ή σκέφτονται να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα, παρέχοντάς τους, ταυτόχρονα, πληροφορίες για την πολιτική και τους όρους των δασμών και των φόρων που ισχύουν, για τις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις προοπτικές εξαγωγής σε 120 αγορές ανά τον κόσμο, καθώς και για τα μέσα που μπορούν οι ΜμΕ να αξιοποιήσουν, προκειμένου τα προϊόντα τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. 

Η ίδια η πλατφόρμα είναι, επίσης, αποδέκτρια καταγγελιών για ζητήματα παραβίασης εμπορικών συμφωνιών και αθέμιτου ανταγωνισμού. 

Τα προϊόντα που παράγονται στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν, επί σειρά ετών, κατακτήσει τις αγορές πολλών χωρών, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τις αγορές της Ασίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ν. Αφρικής. Το περίφημο ελαιόλαδο της Πελοποννήσου, οι ελιές Καλαμών, το κρασί, τα εσπεριδοειδή, τα ψάρια, οι σταφίδες, τα αποξηραμένα σύκα και άλλα προϊόντα, έχουν βρει το δρόμο τους σε διεθνείς αγορές. Γιατί, λοιπόν, να μη σταθεροποιήσουν αυτήν την πορεία τους και να μην επεκταθούν σε ακόμη περισσότερες, αλλά και γιατί να μην ακολουθήσουν μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα και άλλα προϊόντα, όπως αρωματικά φυτά, ρόδια, μέλι, ξηροί καρποί και τόσα άλλα που παράγει αυτός ο εξαιρετικός τόπος; 

Στη Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχω την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος, δίνεται ένας μεγάλος αγώνας για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών προϊόντων, μεταξύ αυτών και των ελληνικών. Η εμπορική πολιτική της Ε.Ε. έχει αναθεωρηθεί, με σκοπό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις, αλλά και να υποδεχτεί τα νέα δεδομένα στην εποχή που θα ακολουθήσει μετά την περίοδο της πανδημίας. 

Ο ρόλος μου σε αυτό το κομμάτι ήταν και είναι ενεργός, με σκοπό την περαιτέρω στήριξη των ελληνικών προϊόντων και των ΜμΕ επιχειρήσεων που βρίσκονται πίσω από αυτά. Τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είμαι πεπεισμένη ότι μπορούν να κατακτήσουν ακόμη περισσότερες αγορές, γιατί, πλέον, μπορούν να τις εντοπίσουν πιο γρήγορα μέσω του «Access2Markets». 

Για όλα τα παραπάνω, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διαδικτυακά με τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου, στις 6.00 το απόγευμα της Δευτέρας 22 Μαρτίου. Είμαι σίγουρη ότι θα ανταλλάξουμε χρήσιμες πληροφορίες και ότι η πλατφόρμα «Access2Markets» θα αποτελέσει χρηστικό εργαλείο για τις ΜμΕ της περιοχής. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν, διαδικτυακά, τους παρακάτω ιστότοπους: 

•τη σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/el/content

•το σχετικό ενημερωτικό μου βίντεο

Της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου

Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός, Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).