Απρόσκοπτα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας αγγίζοντας τους 5.000

Απρόσκοπτα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί  στο Κέντρο Υγείας αγγίζοντας τους 5.000

Αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες

Το φράγμα των 5.000 εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού έσπασε το Εμβολιαστικό Κέντρο στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και όπως σημείωσε ο επιστημονικά υπεύθυνος, Παναγιώτης Κατσαφάδος, δεν έχει  χαθεί σχεδόν κανένα ραντεβού, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία παρενέργεια.

Όπως σημείωσε, ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός και του υγειονομικού προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σύντομα η πλατφόρμα θα δέχεται και αιτήματα για ραντεβού, προκειμένου να εμβολιασθούν και εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα του ιδιωτικού χώρου που δεν είναι υγειονομικοί.

46η μέρα
Χθες, όπως σημείωσε ο κ. Κατσαφάδος, ήταν η 46η μέρα εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και τις τελευταίες είκοσι κυριαρχούν οι β΄ δόσεις του εμβολίου.

Μάλιστα, όπως είπε, από τους 5.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει, περίπου οι μισοί αφορούν στη β΄ δόση του εμβολίου και την ολοκλήρωση από τα συγκεκριμένα άτομα.

Καθημερινά στο Κέντρο Υγείας γίνονται κατά μέσο όρο 100-105 εμβολιασμοί και ο κ. Κατσαφάδος είπε ότι η τροφοδοσία του συνεχίζεται κανονικά και απρόσκοπτα  κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Πλέον ο αριθμός των εμβολίων που παραλαμβάνουν είναι σε συνάρτηση με όσους εμβολιάζονται, καθώς η πλειοψηφία αφορά στη δεύτερη δόση, που είναι συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που θα προσέλθει.

Καμία έλλειψη δεν έχει σημειωθεί ούτε σε άλλο υλικό που αφορά στους εμβολιασμούς.

Οι επόμενοι
Παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer που γίνεται στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο δεν έχουν καταγραφεί, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Κατσαφάδος, όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και έκαναν τεστ για τίτλο αντισωμάτων, όλοι είχαν θετικά αποτελέσματα και υποδεικνύεται ότι το εμβόλιο λειτουργεί.

Η επόμενη κατηγορία που περιμένουν να «ανοίξει» για να μπορέσουν να εμβολιασθούν είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα,  όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.λπ., ενώ ο κ. Κατσαφάδος εκτίμησε ότι αυτή η ομάδα αναμένεται να «ανοίξει» μαζί με την ηλικία 70-75.

Τέλος, αναμένεται να ξεκινήσει και η διάθεση του εμβολίου της Johnson που εγκρίθηκε χθες από την Ε.Ε., για να μπορέσουν να εμβολιασθούν και ηλικιωμένοι που δε βρίσκονται σε δομές, αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους.

Η πρόβλεψη, όπως είπε ο κ. Κατσαφάδος, είναι να εκμεταλλευτούν τις κινητές μονάδες για εμβολιασμό κατ’ οίκον.

Τέλος, σημείωσε για άλλη μια φορά ότι ακόμα και αυτοί που έχουν εμβολιασθεί πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη