Εταιρείες ενοικίασης οπτικοακουστικών συστημάτων: Ένα χρόνο δεν έχουν δουλέψει ούτε μια μέρα και οι ακυρώσεις συνεχίζονται

Εταιρείες ενοικίασης οπτικοακουστικών συστημάτων: Ένα χρόνο δεν έχουν δουλέψει ούτε μια μέρα και οι ακυρώσεις συνεχίζονται

Είναι ίσως από τους λίγους κλάδους της οικονομίας που εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει δουλέψει ούτε μια μέρα, καθώς ένα από τα βασικά στοιχεία για να εργαστούν είναι η συγκέντρωση ανθρώπων σε εκδηλώσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, γάμους, κλαμπ κ.λπ. Πρόκειται για τις εταιρείες ενοικίασης οπτικοακουστικών συστημάτων σε εκδηλώσεις και τελετές, με τους ιδιοκτήτες να διαθέτουν εξοπλισμό εκατομμυρίων σε κάποιες περιπτώσεις.

Στη Μεσσηνία λειτουργούν 6 τέτοιες εταιρείες και όπως σημειώνει ο ιδιοκτήτης της μιας εξ αυτών, Χρήστος Συκάς, καθώς είναι ένας πολύ μικρός κλάδος, η φωνή τους είναι «μικρή» και δεν ακούγεται, όμως πίσω τους υπάρχουν πολλές δυσκολίες από την πανδημία και εργαζόμενοι με οικογένειες που πρέπει να στηριχθούν.

Ένα χρόνο κλειστοί
«Από τις 28 Φεβρουαρίου πέρυσι είμαστε κλειστοί. Συμπληρώσαμε ένα χρόνο κλειστοί. Με κάποιες επιχειρήσεις του κλάδου μας, επειδή δεν είχαν τους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) που όρισε η κυβέρνηση στα μέτρα, θεωρήθηκαν πληττόμενες και όχι κλειστές. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος τους από τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν για την οικονομική ανακούφιση των επιχειρήσεων. Είμαστε επιχειρήσεις που έχουμε κάνει τεράστιες επενδύσεις, εκατομμυρίων ευρώ, και δεν έχουμε αντικείμενο εργασίας. Με εργαζομένους που είναι 15-20 χρόνια μαζί μας και έχουν οικογένειες. Και οι εταιρείες μας έχουν υποχρέωση να τους στηρίξει, γιατί μια οικογένεια δεν περνάει με 534 ευρώ. Όλα αυτά αποτελούν μια τραγωδία, στην οποία προστίθεται η αβεβαιότητα», τόνισε ο κ. Συκάς.

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, παρά τις διευκολύνσεις με τις οποίες έχουν ευεργετηθεί οι επιχειρήσεις (ρύθμιση δανείων, επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.), θα τα βρουν μπροστά τους και τότε θα πρέπει να πληρώνουν και τις δόσεις γι’ αυτές τις ρυθμίσεις και τα τρέχοντα. «Το χειρότερο απ’ όλα είναι η αβεβαιότητα. Ιδιαίτερα για εμάς που ασχολούμαστε με εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με 2 και 3 χιλιάδες κόσμο. Θα “ανοίξει” ξανά αυτός ο τομέας όπως ήταν πριν από την πανδημία ή θα αλλάξει πλέον το στάτους των εκδηλώσεων; Στις 15 Απριλίου λένε ότι θα ανοίξει η εστίαση. Αυτό για εμάς είναι ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι της δουλειάς μας. Αντίθετα, ένα μεγάλο κομμάτι είναι ο ήχος και ο φωτισμός γάμων και εκδηλώσεων. Τα ζευγάρια, δυστυχώς, ακόμα δεν ξέρουν τι θα γίνει. Θα υπάρχει όριο καλεσμένων ή θα είναι ελεύθερη η συγκέντρωση κόσμου; Κι αν υπάρχει όριο καλεσμένων, ποιο θα είναι αυτό;», συμπλήρωσε.

Οι ακυρώσεις συνεχίζονται
Οι Απόκριες ήταν φέτος ένα τεράστιο πλήγμα για τις επιχειρήσεις τους και είναι η δεύτερη χρονιά, καθώς ούτε πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί αποκριάτικες εκδηλώσεις και καρναβάλια.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Συκάς, υπάρχουν πολλές ακυρώσεις. Για παράδειγμα, αναβλήθηκε για του χρόνου το Φεστιβάλ Χορωδιών που είχε προγραμματισθεί για τον Οκτώβριο του 2021. Σχεδόν στο σύνολό τους έχουν ακυρωθεί και οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματισθεί από το Δήμο Καλαμάτας.

Ο  ίδιος πιστεύει ότι και το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο: «Δεν πιστεύω ότι θα αφήσουν ανοικτές τις εκδηλώσεις ή να λειτουργήσουν όπως πριν beach bar και κλαμπ. Ίσως φέτος να είναι πιο δύσκολα και από πέρυσι. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα με τα εμβόλια. Είχαμε μια ελπίδα με τα εμβόλια. Τώρα με αυτό που έχει γίνει, αν πάνε πίσω, θα έχουμε σοβαρό θέμα».

Πιστεύει λοιπόν, ότι η κυβέρνηση πρέπει να δράσει αστραπιαία, για να καταλήξει: «Να σκύψουν και να δουν τον κλάδο μας. Είμαστε λίγοι και έχουμε αδύναμη φωνή. Να μας δουν, όμως, και να μας βοηθήσουν ξεχωριστά. Να μη μας βάζουν μαζί με την εστίαση, τους τεχνικούς ή το λιανεμπόριο».

Της Βίκυς Βετουλάκη