Η δική μας Ιωάννα Παρασκευοπούλου με το “All she likes is popping bubble wrap”

Η δική μας Ιωάννα Παρασκευοπούλου με το “All she likes is popping bubble wrap”

Η οθόνη χωρίζεται στα δύο. Στο ένα μισό προβάλλεται μια συρραφή από κινηματογραφικές εικόνες αρχείου: τρεις κοπέλες ψαρεύουν σε μια λίμνη, ζόμπι σε συνθήκη καταδίωξης, μία γυναίκα βρίσκεται στην μπανιέρα. Στο άλλο μισό, η Ιωάννα Παρασκευοπούλου «συνομιλεί» μαζί τους: επινοεί, δημιουργεί και παράγει εκ νέου ήχο, με τη χρήση διαφορετικών υλικών μέσων ή/και του σώματός της, προκειμένου να τις συνοδεύσει και, έτσι, να τις ενορχηστρώσει και να τις εμψυχώσει ηχητικά.

Γιατί το “All she likes is popping bubble wrap” είναι μια περφόρμανς ήχου και εικόνας, ένα δίπτυχο παράλληλων δράσεων: η οθόνη διχοτομείται με σκοπό τη διεύρυνση των ηχητικών και οπτικών αποτυπωμάτων σε επιλεγμένες κινηματογραφικές εικόνες αρχείου.

Επιδιώκοντας τη σύνθεση μιας τέτοιας οπτικοακουστικής χορογραφίας μικροκινήσεων και αντικειμένων, η δημιουργός ερευνά τη συσχέτιση μεταξύ εικόνας, ήχου και σώματος, καθώς και τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο παράλληλα προβαλλόμενων εικόνων. Η διαδικασία αυτή προτρέπει σε ένα παιγνιώδες πείραμα: μια δραματουργικά επιλεγμένη πράξη της ερμηνεύτριας συνδιαλέγεται με το αρχειακό υλικό τροφοδοτώντας α-σύγχρονες πραγματικότητες προς νέες, πρωτότυπες προοπτικές και διαστάσεις.

Πώς δύο παράλληλες δράσεις επηρεάζουν τη θέαση; Πώς οι διαφορετικές χρονικότητες των δύο εικόνων μπορούν να οδηγήσουν σε πολλαπλές ερμηνευτικές συσχετίσεις ή/και αφαιρέσεις; Ποιοι μηχανισμοί εύρεσης ταυτίσεων ενεργοποιούνται στην προσπάθεια δημιουργίας μιας ψευδούς εικονικής ολότητας;

Περισσότερα
Έχουμε δει πολλές φορές την Ιωάννα Παρασκευοπούλου ως χορεύτρια σε παραγωγές της Στέγης, και πιο πρόσφατα στο «ΑΝΩΝΥΜΟ» (2018) της Τζένης Αργυρίου και στο «Ιον» (2018) του Χρήστου Παπαδόπουλου. Είναι όμως η πρώτη φορά που θα την δούμε ως χορογράφο και, ταυτόχρονα, ως ερευνήτρια του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου σπουδάζει τώρα. Γιατί το “All she likes is popping bubble wrap” εστιάζει στο ειδικό αντικείμενο της έρευνάς της: την κινούμενη εικόνα και τα διαδραστικά μέσα.

Το “All she likes is popping bubble wrap” εμπνέεται από την κινηματογραφική τεχνική ήχου Foley, όπου στο στάδιο του post-production, μέσω της ηχογράφησης αντικειμένων, υλικών, στοιχείων της φύσης (field recordings) ή ήχων παραγόμενων από τον άνθρωπο, ενισχύεται το ήδη υπάρχον ηχητικό πλαίσιο, η εικόνα και η συνολική δράση της κινηματογραφικής σκηνής. Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου εστιάζει στην έννοια του αρχείου, μελετά τις δυνατότητές του ως χορογραφικού εργαλείου και διερωτάται πώς η επαναχρησιμοποίησή του σε νέο πλαίσιο επεκτείνει τα όρια των αναγνώσεών του και μεταβάλλει τις δυναμικές του.

Συντελεστές
ΣΥΛΛΗΨΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ & ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΕΛΕΝΑ ΝΟΒΑΚΟΒΙΤΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΗΧΟΥ & ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΑΝΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΜΟΝΤΑΖ CARLOS MUÑOZ

ΜΟΝΤΑΖ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΛΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΚΗΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ & ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΛΕΝΑ ΝΟΒΑΚΟΒΙΤΣ

ΞΥΛΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΛΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΙΣ/ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΟΥΓΙΟΥΛΤΖΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟΜΑΡΑ, ΜΑΡΙΑ ΧΑΛΚΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΗΤΣΑΝΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΟΥΡΟ, ΑΘΗΝΑ ΒΟΥΡΟΥ, ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΤΣΑΡΗ, ΔΑΝΑΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΝΟ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟ, ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Βιογραφικό
Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου είναι χορεύτρια που ζει και εργάζεται στην ΑΘΗΝΑ. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και αυτή την περίοδο σπουδάζει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Ίρις Καραγιάν, Χρήστο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Alexandra Waierstall, Σοφία Μαυραγάνη, Τζένη Αργυρίου, Πατρίσια Απέργη, Αντώνη Φωνιαδάκη, Χάρη Κούσιο, κι όμΩς Κινείται, Μαρία Κολιοπούλου, Sinequanon, συμμετέχοντας σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βραβεύτηκε από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Artworks του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το 2019. Η προσωπική της έρευνα επικεντρώνεται στην κινούμενη εικόνα και τα διαδραστικά μέσα.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ
20-03 – 21-03-2021 ΔΩΡΕΑΝ H ώρα θα ανακοινωθεί σύντομα