Καταγγελίες για απρεπή συμπεριφορά Λεβεντάκη σε εργαζομένους και παράνομες απαιτήσεις του

Καταγγελίες για απρεπή συμπεριφορά Λεβεντάκη  σε εργαζομένους και παράνομες απαιτήσεις του

Οι καταγγελίες εργαζομένων στο Δήμο Τριφυλίας για απρεπή συμπεριφορά του δημάρχου Τριφυλίας απέναντί τους και παράτυπες/παράνομες απαιτήσεις του, καθώς και δημοσιεύματα με απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Λεβεντάκη σε βάρος εργαζομένων, ήταν η αιτία που χθες βρέθηκαν στο Δημαρχείο Τριφυλίας στην Κυπαρισσία κλιμάκιο στελεχών της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ έπειτα από σχετικό αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας από κοινού με το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ του Νομού Μεσσηνίας. 

Αρχικά συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία εργαζομένων οι οποίοι τους επανέλαβαν τις καταγγελίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Ακολούθως συναντήθηκαν με το δήμαρχο Τριφυλίας, στον οποίο έθεσαν δημοσιεύματα και καταγγελίες, με τον κ. Λεβεντάκη, όπως είπαν, να τους αναφέρει πως παρερμηνεύθηκαν δηλώσεις του. 

Σχετικά με το εργατικό δυστύχημα, όπου σκοτώθηκε εργαζόμενος του Δήμου στην Υπηρεσία Καθαριότητας, όπως σημείωσαν, ακόμα δεν έχει γίνει ΕΔΕ, αλλά ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για διορισμό συγγενικού προσώπου του αδικοχαμένου υπαλλήλου, εφόσον προκύψει από την έρευνα ότι πληρούνται τα προβλεπόμενα από το νόμο για εργατικό δυστύχημα στην υπηρεσία και εξαιτίας της υπηρεσίας. 

Μετά τις συναντήσεις παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας, Ευστράτιος Χρυσαφίδης, τόνισε: «Ήρθαμε στο Δήμο Τριφυλίας να ακούσουμε τα προβλήματα, τα παράπονα, τις όποιες ανησυχίες των εργαζομένων του Δήμου Τριφυλίας και συγκεκριμένα αντιπροσωπείας των εργαζομένων λόγω του covid. Ακούσαμε και στη συνέχεια μεταφέραμε στη συνάντηση που είχαμε με το δήμαρχο όλα τα προβλήματα. Με το δήμαρχο μιλήσαμε και θεωρούμε ότι η άλλη μέρα, η αυριανή, θα είναι καλύτερη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τους εργαζομένους, στα παράπονα που έχουν ακουστεί, στη λειτουργία των υπηρεσιών. Υπήρξαν αμοιβαίες εξηγήσεις, αναγνωρίστηκαν λάθη και από τους εργαζομένους, αλλά και από το δήμαρχο. Θεωρούμε ότι αύριο θα είναι καλύτερη μέρα για το Δήμο Τριφυλίας…». 

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ν. Μεσσηνίας, Δημήτρης Φαββατάς, αναφέρθηκε σε προβλήματα δυσλειτουργίας που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στο Δήμο Τριφυλίας και σημείωσε: «Αφού ενημερωθήκαμε από τους εργαζομένους και συναντήσαμε και το δήμαρχο, πιστεύουμε ότι θα καταλαγιάσει και δε θα υπάρξει πρόβλημα. Έχουμε παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα δηλώσεις από το δήμαρχο που είναι απαξιωτικές για τους υπαλλήλους. Μας είπε ο δήμαρχος ότι έχουν παρερμηνευθεί, ότι εκτιμά, σέβεται τον αγώνα που κάνουν οι υπάλληλοι…». 

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, Στέφανος Σαβόπουλος, σημείωσε ότι βρέθηκαν στο Δήμο Τριφυλίας προκειμένου να διερευνήσουν τα καταγγελλόμενα και πράγματι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά από το δήμαρχο: «Οι απαξιωτικές συμπεριφορές του και οι δηλώσεις του σε ΜΜΕ μάς διαβεβαίωσε – και αυτό είναι πολύ θετικό κομμάτι – ότι δεν υφίστανται και ότι έχουν παρερμηνευθεί»… Ο ίδιος επισήμανε ότι «θα κρατήσουμε μικρό καλάθι ως συνδικαλιστικό κίνημα, θα είμαστε ξανά εδώ στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν αυτά τα οποία συμφωνήσαμε». 

Το μέλος της Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος, αναφέρθηκε σε καταγγελίες εργαζομένων που επαναλήφθηκαν και χθες «για αιτήματα του δημάρχου προς το προσωπικό τα οποία είναι αμφισβητούμενης νομιμότητας ή αντικανονικά και σε συστηματική πίεση που έχει ασκηθεί στους εργαζομένους για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο λειτουργούμε εντός πλαισίου νομιμότητας το οποίο καθορίζεται από το Σύνταγμα, τους νόμους και το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Και πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπηρέτες και προστάτες του δημόσιου συμφέροντος- κι αυτό δεν αφορά μόνο την παρούσα Δ.Α. αλλά όλους τους αιρετούς. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σεβαστό, θα πρέπει να γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης, συνεννόησης και βοήθειας… Πιστεύουμε ότι σήμερα κάναμε ένα βήμα». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, τόνισε: «Επισκεφθήκαμε το Δήμο Τριφυλίας για να συζητήσουμε τα προβλήματα που υπήρχαν εδώ και ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακούσαμε τα προβλήματα των εργαζομένων και αμέσως κάναμε συνάντηση με το δήμαρχο Τριφυλίας. Η συζήτηση που κάναμε με το δήμαρχο ήταν πάρα πολύ καθαρή. Δημοσιεύματα που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα και αφήνανε υπόνοιες για τους εργαζομένους, ο δήμαρχος μας είπε ότι αυτές οι δηλώσεις του δεν είχανε στόχο τους εργαζομένους. Ξέρετε πολύ καλά ότι σε αυτό το Δήμο είχαμε κι ένα εργατικό ατύχημα πριν λίγο καιρό. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, πρώτον, να ενισχυθεί η οικογένεια και δεύτερον, σύμφωνα με το νόμο, να υπάρχει πρόσληψη συγγενικού προσώπου του εργαζόμενου που είχαμε το εργατικό ατύχημα. 

Δεσμεύτηκε, επίσης, να υπάρχει συνεργασία με τις υπηρεσίες για το καλύτερο των δημοτών που υπηρετούμε όλοι. 

Η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων του νομού όλο το επόμενο διάστημα θα είναι σε συνεννόηση με τους εργαζομένους για να δούμε σε πράξη όλα αυτά που σήμερα συζητήθηκαν…». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Χρυσαφίδης για το λόγο που βρέθηκαν χθες στο Δημαρχείο Τριφυλίας, πέρα από δημοσιεύματα με απαξιωτικές δηλώσεις του δημάρχου, αναφέρθηκε σε «ενοχλήσεις – οχλήσεις των εργαζομένων προς τα μέλη του Σωματείου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες αφορούσαν στη συμπεριφορά του δημάρχου, κυρίως τη συμπεριφορά του δημάρχου για απρεπή συμπεριφορά, να το πούμε απρεπή συμπεριφορά, στο πώς διαχειρίζεται τη συνεργασία με τους εργαζομένους και τις απαιτήσεις που είχε από υπηρεσίες και διευθυντές που είναι κατά παράβαση του νόμου». 

«Είχε, δηλαδή, έκνομες απαιτήσεις από εργαζομένους;» η επόμενη ερώτηση με τον κ. Χρυσαφίδη να απαντά: «Αυτό μας δήλωσαν οι εργαζόμενοι. Και πολλά θέματα, ειδικά στην Οικονομική Υπηρεσία, διεκπεραιώθηκαν μετά εντέλλεσθε του δημάρχου, σε άρνηση της υπηρεσίας γιατί κατά την υπηρεσία η νομοθεσία δεν έλεγε αυτό, πληρώθηκαν με εντέλλεσθε του δημάρχου». Ο ίδιος ερωτηθείς στη συνέχεια εάν «από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές (σ.σ. Τριφυλίας) είχατε ανάλογες οχλήσεις από εργαζομένους;» απάντησε: «Στο Δήμο Τριφυλίας οχλήσεις για συμπεριφορές ή για παράτυπες/παράνομες εντολές και αποφάσεις, όχι! Στο Δήμο Τριφυλίας είχαμε έρθει ενεργά, αν θυμάστε, σε δύο – τρία δημοτικά συμβούλια, σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, που ευτυχώς δε συνέβη».