Παγωμένοι πλειστηριασμοί, εξώσεις και κατασχέσεις

Παγωμένοι πλειστηριασμοί, εξώσεις και κατασχέσεις

Μέχρι τέλος Μαΐου η προστασία της Α΄ κατοικίας υπό όρους

Την αναστολή των πλειστηριασμών, αλλά και των εξώσεων και των κατασχέσεων που αφορούν στην πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από την πανδημία προβλέπει η νέα τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Κι αυτό τουλάχιστον μέχρι τις 13 Μαΐου.

Με τις αναστολές αυτές και με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση δε θα θελήσει αμέσως μετά το τρίτο κύμα της πανδημίας, την οικονομική εξαθλίωση της αγοράς και των νοικοκυριών να ανοίξει το θέμα των πλειστηριασμών εν μέσω θερινής περιόδου, δικηγόροι και της Καλαμάτας εκτιμούν ότι όλες οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν να τρέχουν από Σεπτέμβριο.

Καταλυτικός παράγοντας πάντως είναι η οριστική λήξη εφαρμογής του «νόμου Κατσέλη» με οποιαδήποτε μορφή και η έναρξη εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπά.

Αναστολή
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε, τυπικά αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί έως τις 13 Μαΐου 2021, προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού έως τις 31 Μαΐου 2021 και παρατείνονται προθεσμίες του νόμου 4745/2020, που αφορά την εκδίκαση υποθέσεων που εκκρεμούν από τα υπερχρεωμένα.

Η τροπολογία προβλέπει ότι το χρονικό διάστημα από 7.11.2020 έως και τη λήξη της αναστολής των προθεσμιών, όπως αυτή θα καθοριστεί με σχετική ΚΥΑ, δεν υπολογίζεται στις νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών και εξώδικων πράξεων, καθώς και άλλων ενεργειών ενώπιον των δικαστηρίων, συμβολαιογράφων ως υπαλλήλων του πλειστηριασμού, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων και άλλων τρίτων προσώπων, ως και στις προθεσμίες παραγραφής των συναφών αξιώσεων.

Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, οι προθεσμίες αυτές τρέχουν για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται για να συμπληρωθεί η αντίστοιχη προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία και δεν συμπληρώνονται εάν δεν τρέξουν επιπλέον 10 ημέρες από την προβλεπόμενη λήξη τους.

Για το χρονικό διάστημα από 7.11.2020 έως και την ημερομηνία λήξης της επιβολής του μέτρου της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας δεν τρέχουν τόκοι επιδικίας και επιπροσθέτως, δίνεται παράταση επιπλέον 5 ημερών (από την ημερομηνία έναρξης της επαναλειτουργίας) για την υποβολή αιτήσεων του άρθρου 4Δ του ν. 3869/2010, για τις προθεσμίες που έληγαν την 31.1.2021, 28.2.2021 και 15.3.2021 αντίστοιχα.

Προβλέπει, για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία συνεχίζουν να αναστέλλονται έως 31.5.2021 όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως πλειστηριασμοί, εξώσεις, κατασχέσεις που αφορούν στην Α΄ κατοικία.

Κριτήρια
Τα κριτήρια για την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης έως τις 31 Μαΐου 2021 σύμφωνα με την τροπολογία είναι τα εξής:

  • Η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
  • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 17.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 13.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 μέλη), ήτοι μέγιστο ποσό 45.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ.
  • Η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
  • Η αξία των μεταφορικών μέσων που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας να μην ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

Ακόμη, η διαδικασία του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας αναστέλλεται αυτόματα για τις περιπτώσεις πληττόμενων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δανειοληπτών οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και έχει ελεγχθεί ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος, χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια.

Ομαλοποιείται η κατάσταση
Όπως διευκρίνισε ο δικηγόρος Καλαμάτας Θανάσης Ηλιόπουλος, ο «νόμος Κατσέλη» καταργείται από τις 31 Μαΐου οριστικά. Έχει τεθεί σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου η «δεύτερη ευκαιρία» (Πτωχευτικός Κώδικας) για επιχειρήσεις, εμπορικά κλπ, ενώ από 1η Ιουνίου ξεκινά η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπα.

«Η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα από την 1η Ιουνίου μπορεί να δημιουργήσει μια σκέψη για πλειστηριασμούς, επειδή θα υπάρχουν «όπλα» για να καταφύγει κάποιος σε διάσωση της πρώτης κατοικίας μέσω του Πτωχευτικού, υπό όρους φυσικά. Αυτό βέβαια συνδυάζεται και με τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να αποφύγει τη θερινή περίοδο και να ανοίξει το θέμα από το Σεπτέμβριο. Πάντως, υπάρχει πίεση και από τους δανειστές. Ωστόσο, παραμένει θολό το τοπίο ακόμα για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Πάντως και οι τράπεζες έχουν σταματήσει τις νομικές ενέργειες προς το παρόν και υπάρχουν μόνο τηλεφωνικές πιέσεις για ρύθμιση οφειλών.

«Μια αποσυμπίεση έχει γίνει, καθώς κάποια «κόκκινα δάνεια» πουλήθηκαν σε funds,  κάποια άλλα ρυθμίσθηκαν και για άλλα βγήκαν αποφάσεις. Πιστεύω, δεν έχουμε τόσο υψηλά νούμερα σε «κόκκινα δάνεια» που είχαμε κάποτε. Η κατάσταση δείχνει να ομαλοποιείται σιγά σιγά. Αναγκαστικά τώρα θα πεισθούν και αυτοί που ήταν τελείως αδιάλλακτοι, γιατί θα πρέπει ή να ενταχθούν σε κάποιο νόμο ή να οδηγηθούν στη διαδικασία του πλειστηριασμού», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη