“Παράθυρο” για ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Καλαμάτα

“Παράθυρο” για ανάπτυξη  του ιατρικού τουρισμού στην Καλαμάτα

Μία σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να καταστεί η Καλαμάτα πόλη – πρότυπο στην προσβασιμότητα. Πρόκειται για τη διεκδίκηση ενός έργου με εθνική αναφορά, το οποίο απαιτεί τη συνεργασία πολλών φορέων, καθώς και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Για το σχεδιασμό που υπάρχει, ενημέρωση – στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου – παρείχε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσία του γενικού διευθυντή του Κέντρου Αποκατάστασης «Διάπλαση», Νεκτάριου Γιαννόπουλου και του υπεύθυνου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Κέντρου, Σωτήρη Αποστολόπουλου.

Θ. Βασιλόπουλος: Προτεραιότητα η προσβασιμότητα στην πόλη
«Σχεδιάζουμε –  διεκδικούμε – δημιουργούμε μαζί το μέλλον μας» είναι το μήνυμα της εν λόγω δράσης του Δήμου Καλαμάτας, με το δήμαρχο να αναφέρει πως τα ζητήματα της προσβασιμότητας αποτελούν προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή, κάτι για το οποίο και προεκλογικά είχε δεσμευτεί.

Στόχος είναι η Καλαμάτα να έχει ανθρώπινη και δίκαιη καθημερινότητα για κατοίκους και επισκέπτες, που πάσχουν από κάθε είδους αναπηρία, κινητική ή άλλη.

Στο πλαίσιο αυτό επιδίωξη είναι η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τη διευκόλυνση της ζωής τους και ταυτόχρονα να καταστεί η πόλη της Καλαμάτας φιλική και πόλος έλξης 2,5 εκατομμυρίων ατόμων που ζουν στην Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, και αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα προβλήματα και αναζητούν τόπο διακοπών στον οποίο θα μπορούν να κινηθούν με άνεση και ασφάλεια.

Επί της ουσίας η υλοποίηση αυτού του έργου θα επιτρέψει στην περιοχή να εισέλθει δυναμικά στο χάρτη του ιατρικού τουρισμού, δίνοντας νέες προοπτικές στην πόλη.

Απευθυνόμενος ο δήμαρχος στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι τις σκέψεις της Δημοτικής Αρχής ήρθε και ενίσχυσε η πρόταση του κ. Γιάννη Τασσιόπουλου, συνιδιοκτήτη και εκπροσώπου των ιδιοκτητών του Κέντρου Αποκατάστασης «Διάπλαση» και City Hospital (πρώην ΛΗΤΩ) στην Καλαμάτα.

Υλοποίηση και τρόπος χρηματοδότησης
Για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου πρότζεκτ απαιτείται και η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε -σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα- τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος σε πρώτο στάδιο αναμένει σχετική πρόταση για το παραλιακό μέτωπο, προκειμένου να αντληθούν οικονομικοί πόροι γρήγορα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα  στους επόμενους μήνες.

Μέσα από αυτή τη χρηματοδότηση στόχος είναι να γίνει προσβάσιμο όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης στα άτομα με αναπηρία. Προφανώς -όπως εξήγησε ο δήμαρχος- μετά το παραλιακό μέτωπο θα ακολουθήσει το κέντρο και εν συνεχεία η ακτίνα θα επιχειρηθεί να ανοίξει και στις συνοικίες της πόλης μας.

Επίσης, για την υλοποίηση του έργου θα εξεταστούν όλες οι δυνατότητες χρηματοδοτικών πηγών, μέσα από Κοινοτικά Προγράμματα, μέσα από Ιδρύματα, χορηγίες κ.ά.

«Καλαμάτα- Προσβασιμότητα στη ζωή»
Η φιλοσοφία του έργου με την ονομασία «Καλαμάτα – προσβασιμότητα στη ζωή» είναι η διαρκής βελτίωση υπηρεσιών και υποδομών στην πόλη με στόχο την αναβάθμιση των συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Σημαντικό επίσης, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για την παρουσίαση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι η λειτουργία στην πόλη Κέντρου Αποκατάστασης, κάτι που τίθεται ως προϋπόθεση για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την πρωτοβουλία στηρίζει, έπειτα από σχετική πρόσκληση από το Δήμο, η «Διάπλαση», με το επιστημονικό της προσωπικό να λειτουργεί ως αμισθί σύμβουλος του Δήμου.

Επίσης, ο δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα προς επιχειρηματίες της πόλης και ενεργούς πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον της πόλης. Τέλος, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει με βάση το σχεδιασμό που έχει τη στήριξη της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του Κέντρου “Διάπλαση” ο υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, Σωτήρης Αποστολόπουλος, διάβασε επιστολή του Γιάννη Τασσιόπουλου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρευρέθη στη συνέντευξη Τύπου.

Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει: “Το επιστημονικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες της “Διάπλασης” αισθάνονται ιδιαίτερη χαρά στο άκουσμα της αποδοχής της πρότασης να γίνει η Καλαμάτα πρότυπο προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ για όλη την Ευρώπη. Θεωρούμε βάσει της κουλτούρας μας ότι έχουμε μια μονάδα που παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες σε ΑμεΑ και όχι μόνον.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως το δήμαρχό μας κ. Βασιλόπουλο που έκανε αποδεκτή την πρότασή μας, αλλά και για τη βοήθεια που δίνει σε ό,τι χρειαστούν οι δομές υγείας στην πόλη μας.

Προσωπικά, θα ήθελα να αναφερθώ στην ιδιαίτερη συνεργασία με όλες τις Αρχές της πόλης και τον περιφερειάρχη κ. Νίκα. Είναι πάντα πρόθυμοι να ακούσουν προτάσεις για την αναβάθμιση υπηρεσιών που εξασφαλίζουν συνθήκες καλύτερης ποιότητας ζωής σε όλους μας.

Αξίζει να αναφέρω ότι η «Διάπλαση» έχει φιλοξενήσει ξένους ασθενείς, πάνω από 1.000 τον αριθμό, τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι ξανάρχονται για τις υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών αλλά και γιατί τους συγκινεί η πόλη της Καλαμάτας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο δήμαρχος με τίτλο «προσβασιμότητα στη ζωή» θα στρέψει στην πόλη μας τα φώτα του ενδιαφέροντος τουριστικών πρακτόρων και τουριστών που τα προσφιλή τους πρόσωπα θέλουν να κινούνται σε μια πόλη διακοπών, σε ένα τουριστικό θέρετρο, με άνεση χωρίς προβλήματα στη μετακίνηση.

Το έργο το οποίο καλείται να εκτελέσει η Δημοτική Αρχή πρέπει να στηριχθεί από όλους μας, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, αλλά και την κεντρική εξουσία, η οποία από ό,τι πληροφορήθηκα ήδη είναι αποφασισμένη με βάση όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος να στηρίξει τη μεγάλη αυτή προσπάθεια”.