Προώθηση του θέματος που αφορά στο «ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» από τον Γιάννη Λαμπρόπουλο

Προώθηση του θέματος που αφορά στο «ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»  από τον Γιάννη Λαμπρόπουλο

Συνεργασία με τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γεώργιο Ζακυνθινό, καθώς και με το διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας,  Γιάννη Πάζιο, είχε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος,για το «ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ». Εν συνεχεία συναντήθηκε σχετικά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό.

Όπως αναφέρει σχετικά: «Τα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εμπορία και απορρόφηση της Ελιάς “Ποικιλία Καλαμών” και η αμφισβήτηση που δέχεται το “ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” απαιτούν κοινές εμπεριστατωμένες θέσεις και προτάσεις για έξοδο από την κρίση. Για το λόγο αυτόν και κατόπιν συνεργασίας που είχα με το διακεκριμένο καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γεώργιο Ζακυνθινό, καθώς και με το διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Γιάννη Πάζιο, καταλήξαμε, αφενός, στη διατύπωση των λανθασμένων πολιτικών που οδήγησαν σε αυτή τη θέση το προϊόν μας και, αφετέρου, σε προτάσεις για το τι πρέπει να πράξουν συνεταιρισμοί παραγωγών και, κυρίως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού τρίτων χωρών που παράγουν ελιές Ποικιλίας Καλαμών, την προστασία του “ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” και άλλων προϊόντων.  

Προς τούτο ετοιμάσαμε αναλυτικό φάκελο, τον οποίο και παρέδωσα σήμερα, 10/03/21 (σ.σ. χθες), ιδιοχείρως στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό.

Στο φάκελο περιέχονται:

1. Τεκμηριωμένο κείμενο που φέρει την υπογραφή μου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιγράφονται τα προβλήματα και η ανάγκη προστασίας του “ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”, καθώς και πώς οδηγηθήκαμε σε αυτά

2. Κοινή Επιστολή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ-ΣΥΜΕΠΟΠ, του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού ΝΗΛΕΑΣ και του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας με θέμα “ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” ΠΟΠ, Προοπτικές για το Μέλλον-Οδικός Χάρτης προς Επίλυση του Προβλήματος  

3. Η με αριθμ. 256/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

4. Η με αριθμ. πρωτοκόλλου 136/15.09.2010 απάντηση, σε ερώτηση στη Βουλή, του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον υπουργό κ. Λιβανό συζητήσαμε, επίσης, μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν στους αγρότες μας και το Νομό Μεσσηνίας, όπως:

•Την περάτωση του Φιλιατρινού φράγματος και τη χρηματοδότηση και κατασκευή του Μηναγιώτικου

•Την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών συκιάς και σταφίδας

•Την έγκριση επιλαχόντων αγροτών του Προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, Προκήρυξης 2017

•Τη λήψη μέτρων για εξασφάλιση της απορρόφησης της πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας.