21.328 εμβολιασμοί πολιτών στη Μεσσηνία, 9.085 έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις

21.328 εμβολιασμοί πολιτών στη Μεσσηνία,  9.085 έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις

Σημαντική, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, είναι η ανταπόκριση των πολιτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο ραντεβού τους για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Από τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 110.347 δόσεις εμβολίου, 80.017 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την α’ δόση, ενώ 30.330 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Ο δε περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του τονίζει: “Προχωρούμε με ικανοποιητικούς ρυθμούς όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Είναι σημαντικό να επιτύχουμε την ανοσία της κοινωνίας και το όπλο μας για να το πετύχουμε, είναι το εμβόλιο!”.

Ειδικότερα, τα στοιχεία στη Μεσσηνία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 30.413 εμβολιασμοί, που αντιστοιχούν σε 21.328 συνολικά πολίτες με τουλάχιστον την α’ δόση ενώ 9.085 εξ’ αυτών  και με τη β’ δόση. 

Από την άλλη πλευρά, βλέποντας κάποιος τη γενικότερη εικόνα διαπιστώνει ότι το σύνολο των διαθέσιμων ΜΕΘ για περιστατικά covid φαίνεται ότι έχουν καλυφθεί σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, στο σύνολο των νοσοκομείων της χώρας, με τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη να βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση. 

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, στην επικράτεια νοσηλεύονται περίπου 5.700 ασθενείς λόγω νόσησης από κορωνοϊό, εκ των οποίων περίπου 900 σε ΜΕΘ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο σύνολο των διαθέσιμων ΜΕΘ covid που διαθέτει η χώρα.

Να αναφέρουμε ότι η κατάσταση δε φαίνεται να αποκλιμακώνεται εύκολα, καθώς όσο οι νοσηλευόμενοι διατηρούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα, απαιτείται ραγδαία μείωση των εισαγωγών για να μην εμφανίζονται και σοβαρά περιστατικά. Να μην ξεχνάμε δε ότι από τα εμβόλια ανοσία έχει αποκτήσει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο δεν ξεπερνά το 8%.

Με τα κρούσματα να καλπάζουν, και το δείκτη αναπαραγωγής της νόσου (Rt) να είναι πάνω από 1, δυνητικά μεγάλος αριθμός των πολιτών μπορεί να εκτεθεί πιο εύκολα από ποτέ στον ιό και να μολυνθεί. 

Υπενθυμίζουμε ότι προχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών από την αρχή της πανδημίας αλλά και υψηλό αριθμό θανάτων, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη γρήγορη αναχαίτιση της επιδημίας στη χώρα. Με βάση τα στοιχεία, είναι ιδιαίτερα πρόωρο να συζητά κανείς για άνοιγμα δραστηριοτήτων και δη για διαπεριφερειακές μετακινήσεις λόγω Πάσχα.

Το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται όλο και περισσότερο και μάλιστα στο σύνολο της επικράτειας. Χθες το σύνολο των διασωληνωμένων έφτασε στους 847, ήτοι ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Την ίδια ώρα η ανακοίνωση 78 νεκρών επίσης ανησυχεί καθώς ο αριθμός αυτός συντηρεί υψηλά τον μέσο όρο θανάτων σε επίπεδο 4 μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου 12-18/4 είναι 509, ενώ μία εβδομάδα πριν ήταν 539. Δηλαδή μιλάμε για πολύ μικρή αποκλιμάκωση. Οι νέες εισαγωγές αυτές μεταφράζονται σε νέες νοσηλείες σε ΜΕΘ τις επόμενες μέρες, όταν μόλις το 11% των κλινών στις εντατικές ήταν χθες διαθέσιμο.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι με βάση αυτή την πορεία το πιθανότερο σενάριο βλέπει περαιτέρω άνοδο των διασωληνωμένων στα επίπεδα των 900-1000. 

Να αναφέρουμε ακόμη πως με βάση και τα προχθεσινά στοιχεία ο 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορωνοϊού είναι στα 2.838 με τάση να αυξηθεί.

Ο δε 7ημερος μέσος όρος ημερήσιων θανάτων είναι 82, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός. Μάλιστα, μέσα στον Απρίλιο έχουν σημειωθεί ήδη 1.447. Επίσης σημειώνεται πως ένα ποσοστό της τάξης του 17%, αφορά σε ηλικίες κάτω των 70 ετών ή άτομα χωρίς υποκείμενο νόσημα.