Αλέξης Χαρίτσης: ”Εμείς παίρνουμε θέση. Ξεκάθαρη και κοστολογημένη. Η κυβέρνηση;”

Αλέξης Χαρίτσης: ”Εμείς παίρνουμε θέση. Ξεκάθαρη  και κοστολογημένη. Η κυβέρνηση;”

«Μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη επανεκκίνηση της οικονομίας;». Στην ερώτηση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απαντά με σαφήνεια: ναι, υπάρχει διέξοδος, υπογραμμίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, σε άρθρο του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα ieidiseis.gr.Ο Αλ. Χαρίτσης, που συμμετείχε την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσίαση της πρότασης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τονίζει στο άρθρο του ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν την διέξοδο είναι ολοκληρωμένη, ρεαλιστική, πλήρως κοστολογημένη και στηρίζεται σε τρεις άξονες:

1. Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που προέκυψε στη διάρκεια της πανδημίας με στόχο τη θωράκιση της οικονομίας

2. Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο τη δυναμική ανάπτυξη της χώρας μας

3. Μόνιμο και ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι «η πρόταση έχει δημοσιονομικό κόστος 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ από την παροχή ρευστότητας συν 2,7 δισεκατομμύρια για τα χρέη που θα “κουρευτούν”, τα οποία όμως έχουν έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα. 

Το κόστος, όμως, που πληρώνουμε με την πολιτική της Ν.Δ. είναι σημαντικά μεγαλύτερο: και οικονομικά και κοινωνικά. Πόσο κοστολογεί η κυβέρνηση το δικό της πρόγραμμα αδράνειας και αδιαφορίας; Πόσο θα κοστίσει στη χώρα η κατάρρευση της παραγωγικής της βάσης, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η εκτίναξη της ανεργίας; 

Η κυβέρνηση απλά περιμένει το τέλος της πανδημίας και νομίζει ότι η οικονομία θα επανεκκινήσει με ένα απλό γύρισμα του διακόπτη στο ON. Κάνει λάθος. Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία στεγνώνει. Η κυβερνητική αδράνεια και η ιδεολογική της εμμονή οδηγούν νομοτελειακά σε μία βίαιη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με κύριο γνώρισμα τη συγκεντροποίησή της σε λίγους και ισχυρούς παίχτες».

Και καταλήγει: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτυπώνει τη διπλή δυνατότητα που έχουμε μπροστά μας: την κατεπείγουσα στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία και την επανεκκίνηση της οικονομίας με κατεύθυνση την προοδευτική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Εμείς παίρνουμε θέση. Ξεκάθαρη και κοστολογημένη. Η κυβέρνηση;» .