Αποδοχή δωρεάς «Μνημείου Φωτός» από το Δήμο Καλαμάτας

Αποδοχή δωρεάς «Μνημείου Φωτός» από το Δήμο Καλαμάτας

Συνεδρίασε χθες, με τηλεδιάσκεψη, η Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας. Ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που εγκρίθηκαν ήταν η «Αποδοχή δωρεάς “Μνημείου Φωτός” από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου».

Σύμφωνα με το διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις” και ειδικό επιστήμονα με διδακτικό έργο στο Τομέα Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, “πρόκειται για ένα σημαντικό γλυπτό, μνήμης και ιστορίας, για την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Τα έξοδα για το «Μνημείο Φωτός» θα καλυφθούν πλήρως από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο μνημείο της ιστορίας μας, ύψους 3,4 μ. πλάτους 1,6 μ. και διαστάσεων βάσης διαμέτρου 7,04 μ., από μέταλλο, λευκό μάρμαρο και φωτογλυπτικά στοιχεία, ανθεκτικό στις εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες.

Η χωροθέτηση αυτού του σημαντικού έργου έχει ως σκοπό να σηματοδοτήσει το νέο πρόσωπο της Καλαμάτας, 200 χρόνια μετά από την Ελληνική Επανάσταση, που αποτελεί εφαλτήριο ελευθερίας για όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, αυτό το έργο θα προκαλεί τη μνήμη ως πηγή φωτός για την ανθρωπότητα, αφού η Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε, με αναίμακτο και υποδειγματικό τρόπο, στην οποία συστάθηκε η Μεσσηνιακή Γερουσία, η πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων και με την ευθύνη της πόλης από την οποία εκδόθηκε η «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς», το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο του Αγώνα.

Το έργο αναπτύσσεται σε τρία γλυπτικά στοιχεία: Το πρώτο είναι το κείμενο «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς», το οποίο αποδίδεται με εικαστικό τρόπο, αποτυπωμένο πάνω σε ένα μεταλλικό κύλινδρο. Τα 2455 γράμματά του θα είναι διάτρητα και διαπερατά από το φως.

Το δεύτερο στοιχείο εστιάζει στη λέξη «ελευθερία», γραμμένη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, πάνω σε ανάγλυφες πλάκες μαρμάρου, με τη μορφή εικαστικού αναπτύγματος σπείρας – κοχλία. Θα συμβολίζει την οικουμενική διάσταση του γεγονότος της Ελληνικής Επανάστασης, θα υμνεί τη δυναμική της και συγχρόνως την πολυτιμότητα της ελευθερίας σε όλα τα έθνη και όλους τους λαούς. Θα σηματοδοτεί ένα σπουδαίο γεγονός – φαινόμενο πανευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας.

Το τρίτο στοιχείο έχει να κάνει με φωτογλυπτικά στοιχεία στο κέντρο του έργου, που ενώνουν τα αλλά δύο στοιχεία. Το έργο θα φωτίζεται από μέσα προς τα έξω και το φως θα καταλήγει πάνω στις λέξεις «ελευθερία».

Μια άλλη διάσταση των φωτογλυπτικών στοιχείων του έργου, ο «επετειακός φωτισμός», θα είναι μια «δέσμη φωτός» που θα ξεκινά από το κέντρο και θα μπορεί να ανεβαίνει στον ουρανό και να είναι ορατή από πολύ μακριά.

Ο «επετειακός φωτισμός» θα ανάβει σε συγκεκριμένα μικρά χρονικά διαστήματα μέσα στο κάθε έτος, σηματοδοτώντας την έναρξη σημαντικών γεγονότων για την πόλη μας και την Ελλάδα”.