Διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας για ασφαλή υγειονομική και δικονομική λειτουργία Δικαιοσύνης

Διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας για ασφαλή υγειονομική  και δικονομική λειτουργία Δικαιοσύνης

Ρύθμιση προθεσμιών, παράταση πλειστηριασμών & δικαστικού έτους, παρουσία αστυνομικής δύναμης στα δικαστήρια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας πραγματοποιήθηκε χθες στις 12 το μεσημέρι στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Κυπαρισσίας για ασφαλή υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος και το νόμο 4703/2020, τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, στο πλαίσιο της δράσης «Ημέρες πανελλαδικής διαμαρτυρίας δικηγόρων» που είχε αποφασίσει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ενώ διακριτική ήταν παρουσία κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αστυνομικών υπαλλήλων του Α.Τ. Τριφυλίας.

Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάσης Πετρόπουλος, αφού σημείωσε ότι «είναι η δεύτερη εβδομάδα αποχής του ΔΣΚ», τόνισε σχετικά με τα αιτήματα: «Πρώτο και κύριο είναι η αντίδρασή μας στην τακτική της κυβέρνησης με τις επαναλαμβανόμενες εβδομαδιαίες ΚΥΑ που αφορούν στην αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων. Έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα νομικό, υπάρχει μια ανασφάλεια δικαίου, υπάρχει μια κακοεκτύπωση των νόμων, με αποτέλεσμα να φαλκιδεύονται ακόμα και δικαιώματα πολιτών. Αυτό που ζητούμε από την κυβέρνηση είναι να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση που να ξεκαθαρίζει σε βάθος χρόνου την αναστολή ή τη μη αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων. Κι επίσης ζητούμε από την κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενοι το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την πανδημία, να αναστείλει σε μεταγενέστερο χρόνο τους προγραμματισμένους για τον Ιούνιο πλειστηριασμούς των “κόκκινων δανείων”».

Όπως έλεγαν δικηγόροι – μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα μέσω τηλεδιάσκεψης στις 4 Απριλίου, μεταξύ άλλων ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ενιαία ρύθμιση όλων των προθεσμιών, με αφετηρία ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, για λόγους ασφάλειας δικαίου, προκειμένου να αρθούν τα ερμηνευτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις από τη νέα ΚΥΑ σε συνδυασμό με το νόμο 4790/2021, να παρατείνει σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο την έναρξη διενέργειας των πλειστηριασμών, συνεκτιμώντας τη δυσμενή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, να παραταθεί το δικαστικό έτος, όπως και το 2020, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.

Για την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων θα πρέπει να προταχθεί ο εμβολιασμός όλων των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, σε προαιρετική βάση, να τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και να υπάρχει χρονικός διαχωρισμός πινακίων προς αποφυγή συγχρωτισμού, τονίζοντας παράλληλα πως σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να υλοποιήσει άμεσα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που δεσμεύτηκε κατά τη διευρυμένη σύσκεψη φορέων στις 31 Μαρτίου 2021, με πρώτο τη διενέργεια δωρεάν rapid tests στους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας από τον ΕΟΔΥ σε προαιρετική βάση και θερμομέτρηση και την παρουσία αστυνομικής δύναμης στους χώρους των δικαστηρίων για την τήρηση των μέτρων. Η παρουσία αστυνομικής δύναμης στους χώρους των δικαστηρίων είναι ζήτημα το οποίο πολλάκις και με έμφαση έχει τεθεί στις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες και Διευθύνσεις αλλά, ως φαίνεται, χωρίς ανταπόκριση, με συνέπεια σε άλλα Δικαστικά Μέγαρα και Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών να υπάρχει αστυνομική φρουρά και σε άλλες περιπτώσεις, δυστυχώς, να μην υπάρχει…