Δήμος Τριφυλίας: Συνεργασία με ΤΕΜΕΣ και CVF στο Πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21»

Δήμος Τριφυλίας: Συνεργασία με ΤΕΜΕΣ και CVF  στο Πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21»

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΤΕΜΕΣ του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλης και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου», Δήμων της Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας, θα υπογραφεί για τη συμμετοχή του τελευταίου στο καινοτόμο πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21» που αναπτύσσουν οι δύο πρώτοι φορείς. 

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης τη Δευτέρα ελήφθη η σχετική απόφαση για έγκριση συμμετοχής του Δήμου και της Επιχείρησής του στο πρόγραμμα και της δαπάνης για το σκοπό αυτό. 

Στην απόφαση, που δημοσιεύθηκε χθες στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΨΠΜΛΟΚΕΝ-99Τ, αναγράφεται: “Ο πρόεδρος, εισηγούμενος το 4ο θέμα της ημερησίας διάταξης, ανέφερε τα εξής: Τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. ανέπτυξαν το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21, εντάσσοντας σε αυτό ποικίλες δράσεις με επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, τη Φύση και τη Γαστρονομία. Το καινοτόμο πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ‘21 τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Με συνεργασία της Επιτροπής «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 -2021» έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε ως Κοινωφελής Επιχείρηση στο Πρόγραμμα, που υλοποιείται με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης και Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορίνθου, Μονεμβασίας, Ναυπλίου, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021». 

Για το πλαίσιο συνεργασίας θα υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ των συνεργαζόμενων μερών, τα οποία είναι η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για χάρη συντομίας ΤΕΜΕΣ, το Κοινωφελές Ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», ο Δήμος Τριφυλίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας Πολιτισμού Αλληλεγγύης Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.). 

Στο μνημόνιο συνεργασίας και στο παράρτημα αυτού περιγράφονται αναλυτικά οι δράσεις που θα υλοποιηθούν αλλά και οι συμφωνηθείσες υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών. 

Ακολουθεί περιληπτική περιγραφή του έργου: -Το κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας θα παραδοθεί ανακαινισμένο στις 10/6/2021 με ευθύνη του Δήμου Τριφυλίας για να λειτουργήσει σε αυτό Επετειακή προσωρινή έκθεση με ψηφιακά αντίγραφα «Οι Σημαίες της Επανάστασης», τα οποία αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου προς την Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον ισόγειο χώρο από 19/06 – 31/12/2021. Τα συμβαλλόμενα μέρη ΤΕΜΕΣ / ΙΚΒΚΚ αναλαμβάνουν το σχεδιασμό της έκθεσης (ιστορικός / μουσειολόγος), την παραγωγή υλικού (Ενδεικτικά παραδείγματα: πινακίδες, ψηφιακή προβολή, εξωτερικού πανό προβολής) και την προβολή της έκθεσης στα κανάλια επικοινωνίας του προγράμματος Μοριάς’21 (στον 1ο όροφο του κτηρίου θα αναπτυχθεί έκθεση με χρηματοδότηση και επιμέλεια της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.) 

-Δημόσιες Τοιχογραφίες: Θα δημιουργηθεί από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Δημόσια Τοιχογραφία (graffiti) σε αμοιβαία συμφωνηθέν σημείο της πόλης (Γυμνάσιο Φιλιατρών) με έμπνευση από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Οι δωρεοδόχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παραδώσουν τον συμφωνηθέντα τοίχο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου (στεγανότητα, καθαρή επιφάνεια, άδεια χρήσης) έως την 5η Μαΐου 2021. 

-Γαστρονομία: Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει ολοκληρώσει έρευνα αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες, τα υλικά και τις γραπτές μαρτυρίες χρήσης των πρώτων υλών την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Σημαντική είναι η σύνδεση του προγράμματος με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα (π.χ. ελιές, ελαιόλαδο, κρασί) τα οποία είναι τουλάχιστον 30 υλικά και 30 μαρτυρίες της εποχής. Ο chef Λευτέρης Λαζάρου, αξιοποιώντας το υλικό της παραπάνω έρευνας, θα δημιουργήσει ειδικές συνταγές εμπνευσμένες από την επανάσταση. Οι συνταγές αυτές θα είναι διαθέσιμες στο κοινό μέσα από ενδιαφερόμενα εστιατόρια της Πελοποννήσου, τα οποία θα τις εντάξουν στο προσφερόμενο μενού τους. Η ΤΕΜΕΣ, μέσω του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, θα ενημερώσει τα εστιατόριά της για να εντάξουν στο μενού τους το μενού του 1821 που θα προτείνει ο κος. Λαζάρου. 

-Διαδρομές: Έχουν σχεδιαστεί από την DGC και έχουν ενσωματωθεί όλα τα σημεία ενδιαφέροντος και μνημεία του Δήμου μας, που σχετίζονται με την επανάσταση. Οι διαδρομές εγκρίνονται από τον Δήμο.

-Αιωνόβια δέντρα: Η Επιτροπή «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 -2021» για λογαριασμό του Δήμου λειτουργεί επικουρικά στην παροχή πληροφοριών, έγκριση υλικού και δοκιμαστικές διαδρομές για να ελεγχθεί η προσβασιμότητα στα αιωνόβια δέντρα. Ο Δήμος θα παρέχει άδεια σήμανσης, σε συνέχεια εστιασμένης πρότασης των Δωρητών για σχετικές πινακίδες στα δέντρα. Επικοινωνία του προγράμματος Το λογότυπο του Δήμου θα προβληθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Η συνεργασία με το Δήμο θα ανακοινωθεί στο δελτίο Τύπου και στην συνέντευξη τύπου παρουσίασης του προγράμματος. Αξίζει να τονισθεί ότι οι δωροδόχοι ΤΕΜΕΣ και ΙΚΒΚΚ χρηματοδοτούν υπό μορφή χορηγίας τις δράσεις μέχρι του ανώτατου ποσού των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000,00 ευρώ). 

Ο δήμαρχος με την ιδιότητα του προέδρου του ν.π. και το Δ.Σ. της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους για τη συνεργασία, τη χορηγία και τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας. Το έργο συντελεί στην επίτευξη ενός από τους σκοπούς του ν.π. σύμφωνα με το καταστατικό σύστασής του. Τα εκθέματα θα συνδεθούν με τον ιστορικό τόπο, θα καταστήσουν το μουσείο ελκυστικό και θα αναβαθμίσουν την Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας. 

Το Δ.Σ. καλείται να εγκρίνει το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο θα πρωτοκολληθεί και θα υπογραφεί από τον κ. Λεβεντάκη – δήμαρχο Τριφυλίας, με την ιδιότητα του προέδρου νομίμου εκπροσώπου της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. Το Δ.Σ. καλείται να εγκρίνει τη δαπάνη για τον ανωτέρω σκοπό. Το Διοικητικό Συμβούλιο κατόπιν συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων αποφασίζει ομόφωνα: Αποδέχεται την εισήγηση του προέδρου ως έχει. Γι’ αυτό συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω. Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 32/2021».