Φάρος Κιτριών: Ένα μοναδικό μνημείο που πρέπει να διασωθεί και να αναδειχθεί

Φάρος Κιτριών: Ένα μοναδικό μνημείο που πρέπει να διασωθεί και να αναδειχθεί

Δύσκολα φτάνεις, αλλά αξίζει να το επισκεφτείς…

Ένας από τους επιβλητικότερους και παλιότερους φάρους στη Μεσσηνία είναι αυτός των Κιτριών, για τον οποίο πολλοί μπορεί να έχουν ακούσει, αλλά λίγοι έχουν καταφέρει να επισκεφθούν.

Ο λόγος; Κυρίως γιατί δύσκολα μπορείς να τον εντοπίσεις, αφού το μονοπάτι, καθώς και οι οδηγίες, είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ για να φτάσεις από θαλάσσης χρειάζεσαι σκάφος.

Έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν, καταφέραμε να φτάσουμε εκεί το μεσημέρι της Κυριακής χάρις στη βοήθεια της ομάδας Greek Explorers στο Facebook, μέλη της οποίας πήραν την πρωτοβουλία το Σάββατο να πάνε στο φάρο και, μάλιστα, να τοποθετήσουν στη διαδρομή που βρήκαν σημάδια (μπλε σακούλες).

Από τη στιγμή δε που δημοσιεύσαμε φωτογραφίες του φάρου στα social media, πολλοί μας ρώτησαν πού είναι και πώς μπορεί κάποιος να τον επισκεφθεί.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να δώσεις οδηγίες για το πώς θα φτάσει κάποιος που δε γνωρίζει καθόλου την περιοχή, καθώς πρέπει να μετακινηθεί σε χωματόδρομο και στη συνέχεια να βρει τα πολύτιμα σημάδια των μελών της ομάδας Greek Explorers.

Χάρτης που δημιούργησε για το "Θάρρος" ο γεωγράφος, ερευνητής στο Imperial College  Δημήτρης Βούλγαρης
Χάρτης που δημιούργησε για το “Θάρρος” ο γεωγράφος, ερευνητής στο Imperial College Δημήτρης Βούλγαρης

Ειδικότερα, πρέπει να ακολουθήσει τη διαδρομή προς Καλλιανέικα και πριν από το χωριό (από την πλευρά προς Κιτριές) να στρίψει δεξιά. Έπειτα πρέπει να συνεχίσει και να εντοπίσει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου (υπάρχει και στους χάρτες της google). Εκεί μπορεί να παρκάρει το όχημά του ή να συνεχίσει με αυτό μέχρι ένα σημείο. Συνολικά η απόσταση μέχρι το φάρο είναι 2 χιλιόμετρα.

Και κάπου εκεί, λοιπόν, ξεκινά το μπέρδεμα: Δεξιά η αριστερά; Πόσο χαμηλά είναι; Στη συνέχεια πάλι σταυροδρόμι, ενώ μετά συναντάς ένα πλέγμα: το περνάς ή όχι;

Και πριν κάποιος μπει στη λογγωμένη διαδρομή πρέπει να τη βρει, με το φάρο να μη φαίνεται από ψηλά.

Αυτές τις μέρες και άγνωστο για πόσο, υπάρχει σήμανση, όπως προαναφέραμε, από τα μέλη της ομάδας. Προφανώς, δε θα αντέξει για πολύ, γι’ αυτό και κάτι πρέπει να γίνει για να αναδειχθεί τούτο το ιστορικό και πολύτιμο μνημείο.

Γράφουμε ιστορικό, γιατί πρόκειται για ένα κτήριο κατασκευασμένο το 1892, ενώ όταν το αντικρίσεις, σίγουρα θα εντυπωσιαστείς.

Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, πέραν του πώς κάποιος θα φτάσει, είναι η κατάσταση του κτίσματος. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, είναι αφημένο στην τύχη του, με τους κινδύνους τόσο για επισκέπτες όσο και για το μέλλον του να είναι εμφανείς.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ταμπέλα που υπάρχει στο σημείο, ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό, στην Υπηρεσία Φάρων, ενώ «απαγορεύεται η είσοδος, κίνδυνος ατυχήματος».

Μπορεί δε το κτήριο να ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά από την πλευρά μας θεωρούμε ότι πρέπει οι τοπικοί φορείς να σώσουν το φάρο… Και αν κρίνουν σκόπιμο και εφικτό, να τον κάνουν επισκέψιμο, για αρχή βάζοντας την κατάλληλη σήμανση.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι το σημείο είναι εντυπωσιακό και αξίζει κάποιος να το επισκεφθεί, αλλά υπό προϋποθέσεις, δηλαδή να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, την κατάλληλη παρέα κ.λπ., αφού ο κίνδυνος να χαθεί ή να μη βρει τελικά τον φάρο είναι παραπάνω από ορατός.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η ομάδα Greek Explorers δημιούργησε ένα εξαιρετικό βίντεο για το συγκεκριμένο φάρο με τη διαδρομή, αλλά και τι θα δει κάποιος φτάνοντας εκεί…

Η ιστορία του φάρου
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα faroi.com, ο συγκεκριμένος κατασκευάστηκε το 1892. Το ύψος του πύργου του είναι 11 μέτρα και το εστιακό του ύψος 31. Βρίσκεται στο ακρωτήριο Κιτριών στο Μεσσηνιακό κόλπο. Στην αρχή λειτουργούσε με πετρέλαιο και η φωτεινότητά του έφτανε τα 10 ναυτικά μίλια.

Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε ένα μέρος του και έμεινε σβηστός μέχρι το 1945, όταν επισκευάστηκε και εντάχθηκε και πάλι στο ελληνικό φαρικό δίκτυο.

Το 1953 άρχισε να λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, ώσπου το 1999 αυτοματοποιήθηκε εντελώς και λειτουργεί πλέον με ηλιακή ενέργεια.

Σήμερα ακτινοβολεί κάθε δύο λεπτά με λευκή δέσμη φωτός κάθε 12” και ακτινοβολία 7 ναυτικών μιλίων.

Η ομάδα Greek Explorers
Στην αρχή αναφερθήκαμε στην ομάδα Greek Explorers, την οποία εμείς τουλάχιστον οφείλουμε να ευχαριστήσουμε, αφού αν δεν είχαμε την πολύτιμη βοήθειά τους, δε θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο φάρο.

Μιλήσαμε δε με τους Βασίλη Σπύρη, Σωτηρία Μπαζάνη και Νίκο Κοζομπόλη, οι οποίοι, όπως μας είπαν, έφτιαξαν την ομάδα στο Facebook για να αναδείξουν σημεία της περιοχής μας και να δώσουν οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να τα επισκεφθεί.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση