Ίδρυση παγκόσμιου προπονητικού κέντρου τένις στην Costa Navarino

Ίδρυση παγκόσμιου προπονητικού κέντρου τένις στην Costa Navarino

Τον Νοέμβριο του 2015, όταν ο Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε την Αθήνα, η «ασκητική» φιγούρα ενός λιπόσαρκου άνδρα ξεχώριζε στη συντροφιά των επιχειρηματιών που συνόδευαν τον Γάλλο πρόεδρο για έναν κυρίως λόγο, πέραν του ότι ήταν ένας πανίσχυρος businessman.

Μιλούσε άψογα την ελληνική, παρά το γεγονός ότι είναι μόνιμος κάτοικος Γαλλίας από το 1951, όταν η οικογένειά του εγκατέλειψε την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

Ο Πάρης Μουράτογλου όμως, κράτησε μέσα του τη χώρα που γεννήθηκε και δεν σταμάτησε ποτέ να χειρίζεται άψογα τη γλώσσα της πατρίδας του.

Το ίδιο άψογα χειρίζεται τα πλήκτρα του πιάνου, στο οποίο θα καθίσει μια φορά την ημέρα για μία ώρα, ώστε να χαλαρώσει μετά από τις ώρες που έχει περάσει στα γραφεία της EREN, στo νούμερο 83 της Avenue Marceau, στο Παρίσι. Στα 80 του χρόνια, εξακολουθεί να γυμνάζεται καθημερινά και να παίζει τένις, ενίοτε και με κάποιους γνωστούς Έλληνες.

Με μια περιουσία που το Forbes την αποτίμησε στα 600 εκατομμύρια ευρώ το 2017 και πλέον έχει ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ο Πάρης Μουράτογλου παραμένει για πολύ κόσμο μια αινιγματική φιγούρα, περισσότερο επειδή παραμένει ένας «κλειστός» άνθρωπος. Γι’ αυτό, όπως λένε άνθρωποι που τον ξέρουν πολύ καλά, δεν θα αλλάξει ποτέ για τον «πιανίστα» της αιολικής ενέργειας, που έχει δραστηριοποιηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Εσχάτως και ο γιος του Πατρίκ, στην Ακαδημία τένις του οποίου προπονείται ο Στέφανος Τσιτσιπάς, θα δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Ελλάδα. Υπέγραψε συμφωνία με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για να ιδρύσει προπονητικό κέντρο στην Costa Navarino, στο οποίο είναι πολύ πιθανό να δούμε μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου τένις να αθλούνται και να ιδρώνουν υπό τις οδηγίες του υιού Μουράτογλου.

Από τα κομπιούτερ στο επιχειρείν
Η οικογένεια του Πάρη Μουράτογλου μπορεί να έχει ρίζες στην Κωνσταντινούπολη, υπήρχε όμως και ένας ισχυρός δεσμός με τη Γαλλία, αφού ο πατέρας του, που ήταν αρχιτέκτονας, δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην πόλη του φωτός.

Με πτυχίο από τη Σχολή Οδοποιίας, εργάστηκε για χρόνια στον τομέα των κατασκευών αρχικά και σε αυτόν του real estate αργότερα, δημιουργώντας μια εταιρεία που έγινε η μεγαλύτερη στις αγοραπωλησίες ακινήτων, στα μέσα της δεκαετίας του ’20.

Σε μια φωτογραφία της εποχής, από αυτές που χρόνια αργότερα θυμίζουν κιτρινισμένες καρτ-ποστάλ, ο πατήρ Μουράτογλου ποζάρει μπροστά από τον πύργο του Άιφελ, όταν είχε χτισθεί μόνο ο πρώτος του όροφος. Η οικονομική καταστροφή που τον βρήκε το 1929 για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Ελλάδα, τη χώρα όπου θα κρατήσει για πρώτη φορά αγκαλιά τον γιο του Παρασκευά -το Πάρης προέκυψε αργότερα- το 1941, μέσα στην φωτιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πάρης θα τελειώσει σχεδόν το Δημοτικό στην Αθήνα, πριν η οικογένειά του επιστρέψει στο κατοχικό Παρίσι -όταν αυτός είναι έντεκα ετών- και στη χώρα που θα μεγαλουργήσει επιχειρηματικά μερικές δεκαετίες αργότερα.

Οι σπουδές του στο Ecole Polytechnique θα τον οδηγήσουν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στην IBM, την εποχή που η φράση ηλεκτρονικός υπολογιστής, ήταν παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό. Αυτό δεν κράτησε πολύ για τον χαρισματικό τότε νεαρό, που συνέχισε την επαγγελματική του πορεία ως οικονομολόγος, αφήνοντας το στίγμα του σε κάποιες εταιρείες.

Το πρώτο του μεγάλο στοίχημα ήταν η εταιρεία ακινήτων Grand Portes De France, στην οποία συμμετείχε ως εταίρος και διευθύνων σύμβουλος και από εκεί και πέρα ο δρόμος προς την κορυφή ήταν ανοιχτός.