“Σκάνδαλο η Καλαμάτα”: Το θέμα του αεροπορικού κέντρου και το “καπέλο” δισ. στη Βουλή από το ΚΙΝΑΛ

“Σκάνδαλο η Καλαμάτα”: Το θέμα του αεροπορικού κέντρου και το “καπέλο” δισ. στη Βουλή από το ΚΙΝΑΛ

Εδώ και ημέρες κάποια ΜΜΕ -μεταξύ αυτών και το Militaire.gr- επισημαίνουν τα περίεργα που έγιναν με το Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. 

Η απευθείας ανάθεση έγινε στην ισραηλινή Elbit και τα “συμβατικά ΜΜΕ” την παρουσίασαν ως… τη μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ! Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα πληρώσουμε, ασφαλώς είναι η μεγαλύτερη! Από 1,2 δισ. έχουμε φθάσει στα 1,8 δισ. κι όλα αυτά για ενοικίαση αεροσκαφών! Δε γνωρίζουμε που αλλού αναφέρονται δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις στον κόσμο, όταν γράφουν και μεταδίδουν περί “μεγάλης αμυντικής συμφωνίας”. 

Το θέμα ήρθε στη Βουλή με ερώτηση του ΚΙΝΑΛ που μιλά για σκανδαλώδη υπόθεση.

Η ανακοίνωση και η ερώτηση: Κατατέθηκε, σήμερα, Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τον βουλευτή του Κινήματος, κ. Γιώργο Φραγγίδη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα «Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα», προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, με σκοπό να διερευνήσουμε το ζήτημα και να εκφράσουμε την τεράστια ανησυχία και τον προβληματισμό μας όσον αφορά στη διαφάνεια των ακολουθούμενων διαδικασιών και των διαπραγματεύσεων από ελληνικής πλευράς, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη συμφωνία, πέραν της γεωπολιτικής προοπτικής που παρέχει, επελέγη με βάση και τη συμφέρουσα οικονομική προσφορά της, κάτι που φαίνεται ότι ανατρέπεται σκανδαλωδώς, και τίθενται ερωτηματικά αναφορικά με το τι προέκυψε.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι: «Πριν τέσσερις (4) μήνες, εγκρίθηκε από τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, η αναγκαιότητα-σκοπιμότητα ενεργοποίησης του υποπρογράμματος “Δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα με Χρηματοδοτική Πίστωση”, με χρηματοδοτική μίσθωση, με συνολικό κόστος 1,375 δισ. ευρώ, και χρονική διάρκεια της χρηματοδοτικής μίσθωσης τα είκοσι (20) έτη, με δικαίωμα επέκτασής της, με σχετικές εγκεκριμένες επιχειρησιακές και τεχνικές απαιτήσεις της ΠΑ, με σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας με την κυβέρνηση του Ισραήλ (εταιρεία ELBIT).

Το υπόψη πρόγραμμα είναι δεδομένο ότι αποτέλεσε μία πολύ θετική εξέλιξη στην αποκατάσταση του γνωστού και διαχρονικού προβλήματος της πτητικής εκπαίδευσης των Ικάρων και των νέων Ανθυποσμηναγών στην 120ΠΕΑ.

Τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ισραηλινή εταιρεία ELBIT, της οποίας ανατέθηκε η συνολική αναβάθμιση του Αεροπορικού Εκπαιδευτικού Κέντρου της Καλαμάτας, αύξησε το αρχικό κόστος της προσφοράς της κατά 425 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ η διάρκεια της χρηματοδοτικής μίσθωσης αυξάνεται κατά δύο (2) έτη.

Συγκεκριμένα, η αρχική προσφορά της ισραηλινής εταιρείας ήταν στα 1,375 δισ. ευρώ, ενώ τώρα αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή έχουμε μία αύξηση της αρχικής προσφοράς κατά 31% περίπου, σε σχέση με αυτά που δηλώνατε στη Βουλή.

Δεδομένου ότι η αύξηση του κόστους της ισραηλινής εταιρείας ELBIT κρίνεται υπερβολική σε συνδυασμό με την αρχική της προσφορά,

Ερωτάσθε κε Υπουργέ: 

1. Γιατί αυξήθηκε η διάρκεια ισχύος της συμφωνίας;

2. Έχει τροποποιηθεί το πλαίσιο συνεργασίας με την ισραηλινή εταιρεία και οι απαιτήσεις του προγράμματος;

3. Πώς δικαιολογείται η υπερβολική αύξηση του κόστους του εν λόγω προγράμματος; Ζητήσατε πρόσθετες διευκολύνσεις;

4. Ποιο θα είναι το επιπλέον ετήσιο κόστος σε σχέση με το ετήσιο κόστος της αρχικής προσφοράς της Ισραηλινής εταιρείας;».

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής

ΠΗΓΗ: www.militaire.gr