Στην Κυπαρισσία ο Παναγιώτης Νίκας: Χθες υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για το λιμάνι, εξαγγελίες για έργα

Στην Κυπαρισσία ο Παναγιώτης Νίκας: Χθες υπογραφή προγραμματικής  σύμβασης για το λιμάνι, εξαγγελίες για έργα

Στην Κυπαρισσία βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος υπέγραψε το τροποποιημένο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης για το έργο «Επισκευή κρηπιδώματος του παλαιού προσήνεμου μόλου Λιμένος Κυπαρισσίας».

 Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης των προβλεπόμενων εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 3.500.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το έργο αφορά σε εργασίες στο κρηπίδωμα του παλαιού προσήνεμου μόλου για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ζημιών του λιμένα Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα: Ύφαλες, έξαλες καθαιρέσεις και εκσκαφές των παλαιών τμημάτων κατασκευών και προσχώσεων που εναπόκειται στην υπό κατασκευή διατομή του νέου υπό ολοκλήρωση κρηπιδώματος. Εκσκαφή για τη διαμόρφωση της έδρασης του κρηπιδότοιχου. Κατασκευή προς ολοκλήρωση της διατομής του κρηπιδότοιχου, ήτοι: λιθορριπή έδρασης, συμπαγείς Τ.Ο., ανακουφιστικό πρίσμα, φίλτρο λιθορριπής, επιχώσεις με προϊόντα δανειοθαλάμων. Κατασκευή του χερσαίου χώρου με δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι απαιτούμενες εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα. Εργασίες ηλεκτροφωτισμού, και ειδικότερα τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων στο υπό ολοκλήρωση τμήμα του λιμένα. 

Με την υλοποίηση των ανωτέρω έργων αποκαθίστανται πλήρως οι ζημιές που έχει υποστεί ο λιμένας Κυπαρισσίας στο συγκεκριμένο τμήμα και θα αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές στην εκτεθειμένη από τα έντονα κυματικά φορτία λιμενική εγκατάσταση. 

Κύριος του έργου, ως γνωστόν, είναι το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, φορέας υλοποίησης η Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπόλογος το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αντισυμβαλλόμενος ο Δήμος Τριφυλίας. Χθες, στην αίθουσα του Δ.Σ. Τριφυλίας, υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση ο κ. Νίκας και ο κ. Λεβεντάκης, ενώ ήδη νωρίτερα στην Τρίπολη είχε υπογράψει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, Νίκος Αλεξανδρόπουλος. 

Μιλώντας σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε: «Υπογράφουμε τη β’ φάση, ολοκληρώνεται το λιμάνι αυτό καθ’ αυτό και υπάρχει και το γ’ μέρος, εξίσου σημαντικό, η χερσαία ζώνη του λιμένος, που θα αναλάβει η Περιφέρεια να κάνει αυτή τη μελέτη και να χρηματοδοτήσει. Πολύ σύντομα το λιμάνι της Κυπαρισσίας με τη στρατηγική θέση που κατέχει θα είναι ένας πόλος, ένας βραχίονας τουριστικής ανάπτυξης όλης της νότιας Πελοποννήσου. Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό. Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση και τον κ. Σκάλκο γιατί με αυτά τα 3,5 εκ. ευρώ, που είναι παραπάνω από αυτά που παίρνει η Περιφέρεια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μας δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε και να προστατέψουμε το μεγαλύτερο έργο στρατηγικής σημασίας για την Κυπαρισσία και την Τριφυλία». 

Από την πλευρά του, ο κ. Λεβεντάκης σημείωσε: «Αφού ευχαριστήσω εσάς και τον κ. Σκάλκο για το ενδιαφέρον που έχετε δείξει από την πρώτη στιγμή, πρέπει να σκεφτούμε και να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του λιμανιού με την επέκταση του προσήνεμου μόλου. Για να μπορέσει να υπάρξει επισκεψιμότητα τουριστική, ιστιοφόρων, ακόμη και καράβια που θα μπορούν να ανοίξουν εμπορική κίνηση από εδώ προς τα Επτάνησα», με τον κ. Νίκα να του λέει: «Για τον πρόβολο των 70 μέτρων το έχουμε στο μυαλό μας και θα το προχωρήσουμε κατά τα χρήματα που έχουμε. Για το θέμα του λιμανιού η Κυπαρισσία πρέπει να είναι ευχαριστημένη, δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα σε ένα ή δυο χρόνια». 

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Δημαρχείο Τριφυλίας, αναφέρθηκε σε έργα της Περιφέρειας στην Τριφυλία και σημείωσε: 

-«Εντός των ημερών δημοπρατείται το έργο στην Ελαία μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, το αθλητικό έργο. Είπα στον πρόεδρο της Ελαίας, επειδή οι υπηρεσίες μας δεν προλαβαίνουν, αν μπορούν να κάνουν μια μελέτη για αποδυτήρια και WC, ώστε να είναι πλήρης αυτή η αθλητική εγκατάσταση, που θα εξυπηρετεί και το Καλό Νερό» 

-«Για το αθλητικό κέντρο Κυπαρισσίας, τα 7 στρέμματα που παραχωρήσαμε για χρήση, στοιχίζει 350.000 ευρώ, τα χρήματα θα τα δώσουμε εμείς από εκπτώσεις δύο έργων που δημοπρατούνται τώρα. Δηλαδή, μέσα στο 2021 θα δημοπρατηθεί» 

-«Οι Χριστιάνοι, το έργο των 600.000 ευρώ που αφορά στον περιβάλλοντα χώρο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και το μικρό εκκλησάκι, περιμένουμε την έγκριση από το ΚΑΣ για να προχωρήσουμε σε δημοπράτηση. Η έγκριση θα έρθει τις προσεχείς ημέρες» -«Ο Άγιος Νικήτας στο Σελλά προχωρά, έχει προϋπολογισμό 237.000 ευρώ, η έκπτωση θα μας βοηθήσει να κάνουμε και την εκκλησία στο Δώριο» 

-«Με επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συνοδεύομενο από βουλευτή. Ο κοσμήτορας ο κ. Πετρόπουλος. Συμφωνήσαμε να αρχίσει να λειτουργεί η Γεωργική Σχολή Φιλιατρών, είναι πολύ σημαντικό. Όσα χρήματα χρειαστούν για αυτό το σχολείο θα τα διαθέσουμε. Θα γίνει μια συνάντηση μετά τις γιορτές με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να δούμε ζητήματα που έχουν με τη γεωργική εκπαίδευση. Θα στεγαστεί στα κτήρια του πρώην ΚΕΓΕ». 

Και πρόσθεσε: «Προχωρά ο δρόμος από Ίκλαινα προς το Κορυφάσιο, αυτά τα 5 εκ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών». 

Τέλος, περιφερειάρχης και δήμαρχος συζήτησαν και για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης συμφωνώντας ότι προχωρά κανονικά το έργο της ανάπτυξής του, με τον κ. Λεβεντάκη να λέει ότι ο Δήμος Τριφυλίας θα κάνει απαλλοτριώσεις για τον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης, σημείωσαν ότι κάποιες ελλείψεις της μελέτης του αλιευτικού, όχι σημαντικές αλλά απαραίτητες, θα διορθωθούν.