Συνεχείς οι προσπάθειες για το πράσινο στην Καλαμάτα-Έκκληση προς τους δημότες για την καθαριότητα

Συνεχείς οι προσπάθειες για το πράσινο στην Καλαμάτα-Έκκληση προς τους δημότες για την καθαριότητα

Σε ένα Δήμο δύο από τα ζητήματα που ποτέ «δεν τελειώνουν» είναι εκείνο του πρασίνου, καθώς και αυτό της καθαριότητας. Χθες, λοιπόν, δόθηκε σχετικά συνέντευξη Τύπου από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καλαμάτας, Γιάννη Μπάκα, καθώς και τους προϊσταμένους των δύο Τομέων, για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και τις κινήσεις που σχεδιάζονται.

Τομέας καθαριότητας
Ξεκινώντας από τον τομέα καθαριότητας, ο κ. Μπάκας τον χαρακτήρισε ως τον πιο σημαντικό σε κάθε Δήμο, ενώ τους εργαζομένους ήρωες, καθώς δίνουν καθημερινή μάχη υπό αντίξοες συνθήκες, γι’ αυτό και η πόλη πρέπει να τους ευχαριστεί.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι στο τέλος του χρόνου ο Δήμος Καλαμάτας θα αποκτήσει 4 νέα απορριμματοφόρα αξίας 660.000 ευρώ, με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ σε περίπου 60.000 ευρώ θα ανέρχεται η συμμετοχή του Δήμου.

Επίσης, υπάρχει έγκριση για τη δημιουργία ενός πράσινου σημείου, αξίας 403.000 ευρώ, όπου θα συγκεντρώνονται χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί, ξύλο κ.λπ. Παράλληλα, υπάρχει έγκριση και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση ενός έργου που αφορά στην ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής οργανικών αστικών αποβλήτων, προϋπολογισμού 262.000 ευρώ.

Όσο για τις προτάσεις που έχουν γίνει από το Δήμο Καλαμάτας για έργα ένταξης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Μπάκας ανέφερε την απόκτηση υβριδικών αυτοκινήτων, ηλεκτρικών σαρώθρων και λεωφορείου, καθώς και ενός σταθμού φόρτισης.

Το πράσινο
Μιλώντας για το πράσινο στην πόλη, παρατήρησε ότι έγιναν κλάδεμα και περιποίηση σε δέντρα, άρση επικινδυνότητας σε άλλα, με τις εργασίες να συνεχίζονται, ενώ γίνονται νέες φυτεύσεις δέντρων και θάμνων σε σχολεία του Δήμου.

Συμπλήρωσε, δε, ότι και φέτος η πόλη και οι Κοινότητες θα «πλημμυρίσουν» από εποχιακά ανθόφυτα. Παράλληλα, οι συντηρήσεις στο οργανωμένο πράσινο είναι σε εξέλιξη, καθώς και η καθημερινή μάχη με την αυτοφυή βλάστηση.

Παιδικές χαρές
Για τις παιδικές χαρές ο κ. Μπάκας σημείωσε ότι έγινε αντικατάσταση σχεδόν όλων των περιφράξεων, ενώ κατά τις επόμενες μέρες θα βγει νέα εργολαβία για αντικατάσταση όπου μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου είναι το νέο έργο
Το νέο έργο για φέτος από τη Διεύθυνση Πρασίνου είναι η απόκτηση σε πολλά σημεία, και κυρίως στο αλσύλλιο της Τέντας, οργάνων άθλησης για ενήλικες.

Όργανα εξωτερικού χώρου θα τοποθετηθούν και στην πλατεία Φυτειάς, στις Εργατικές Κατοικίες της Αγίας Τριάδος, καθώς και σε άλλα σημεία.

Η περίπτωση του πάρκου της Τέντας
Σε ερώτηση για την κατάσταση του Πάρκου της Τέντας και αν προβλέπεται να αλλάξει κάτι, ο κ. Μπάκας απάντησε ότι είναι καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν και η Δημοτική Αρχή ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο σημείο, «που αγαπά και λατρεύει», και αυτή τη στιγμή κάνει αυτό που μπορεί.

Πρόσθεσε δε ότι όση φροντίδα έχουν δείξει για το Πάρκο του ΟΣΕ, όπου μάλιστα άμεσα θα προστεθούν και wc, θα δείξουν και για το Πάρκο της Τέντας, «ένας χώρος- μαγεία που δε θα μείνει έτσι».

Επίσης, ανέφερε ότι έχει γίνει πρόταση αξίας 17 εκατ. ευρώ και έτσι, εκτός από τον άξονα της Μαυρομιχάλη, θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις και στο Πάρκο της Τέντας, όπως και στην ευρύτερη περιοχή. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και παιδική χαρά για παιδιά με αυτισμό, γήπεδο προπονήσεων για τις ακαδημίες ποδοσφαίρου κ.ά.

Το ζήτημα με τα πλατάνια και το πράσινο
Πολλές φορές έχει απασχολήσει την πόλη το ζήτημα με τα πλατάνια, καθώς σε πολλά σημεία έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ζητώντας ένα σχόλιο, ο κ. Μπάκας ανέφερε ότι στον κεντρικό άξονα αυτά έχουν ήδη κλαδευτεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι κανείς δε σκέφτεται να ξεριζωθούν.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα σε παρέμβασή του ο κ. Γιάννης Λιοντήρης, επισήμανε ότι οφείλει μιαν απάντηση, καθώς τα τελευταία χρόνια φυτεύτηκαν στην πόλη πλατάνια κατά εκατοντάδες και υπάρχει μιαν ανησυχία από πολίτες, με το θέμα να έχει φτάσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ έχει απασχολήσει τον Τύπο.
Όπως ο κ. Λιοντήρης υποστήριξε, το πλατάνι είναι το απόλυτο βιοκλιματικό φυτό, αφού τα φυλλοβόλα πρέπει να υπερισχύουν στην πόλη, καθώς το καλοκαίρι προσφέρουν δροσιά και το χειμώνα αφήνουν τον ήλιο να διαπερνά.

Πρόσθεσε δε ότι τα φυλλοβόλα δέντρα είναι δείκτες εποχών, κάτι που είναι σημαντικό και για τα μικρά παιδιά, με τα φύλλα των δέντρων να αποτελούν μια διαδοχή ζωής εντός πόλης.

Όσο για τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στα πεζοδρόμια, παρατήρησε ότι έγινε καταμέτρηση στην πόλη και ειδικά στην Αριστομένους, όπου υπάρχει πολλή γκρίνια για το συγκεκριμένο θέμα, από τα 120 πλατάνια, μόνο τρία έχουν δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά κι εκεί γίνεται αποκατάσταση. Άρα, όπως είπε, και στατιστικά δεν υπάρχει περίπτωση να αναιρεθεί η φύτευση ή να αρθεί η όλη διαδικασία.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι σε μια πόλη δεν μπορεί να υπάρχει μονοτονία όσον αφορά στη μορφή και τον όγκο του πρασίνου. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ποικιλία και οι δεντροστοιχίες να χαρακτηρίζουν ακόμα και τους δρόμους, με την ανθοφορία τους να δημιουργεί ψυχολογική ανάταση στον κόσμο.

Κλείνοντας την παρέμβασή του για τα πλατάνια, ζήτησε να υπάρχει κατανόηση και όλοι να τα αντιμετωπίζουμε ως έμβια και να τα αγαπάμε.

Όσο για το πράσινο στην πόλη συνολικά, σχολίασε ότι πριν από 35 χρόνια αυτό ήταν 2%, ενώ σήμερα είναι πάνω από 5,5% στα περίπου 9.500 στρέμματα που είναι το σχέδιο πόλης Καλαμάτας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ποσοστό αυτό θα ανέβει κι άλλο, αφού υπάρχουν ακόμα αδιαμόρφωτοι δημοτικοί χώροι.

Η σκιά στην κεντρική πλατεία
Άλλο ζήτημα που έχει απασχολήσει την πόλη και έχει να κάνει με το πράσινο είναι η σκιά στην κεντρική πλατεία. Σε ερώτηση που θέσαμε στον κ. Λιοντήρη για το αν είναι ευχαριστημένος, απάντησε ότι η κεντρική πλατεία δεν είναι μόνο πράσινο, αφού σηματοδοτεί και την κοινωνική συμπεριφορά της πόλης. Ζήτησε, δε, να κάνουμε λίγη υπομονή να μεγαλώσουν τα δέντρα, φέρνοντας ως παράδειγμα τα δέντρα στη νησίδα της 23ης Μαρτίου.

Το ζήτημα της καθαριότητας και η έκκληση προς τους συνδημότες
Τελευταία πήρε το λόγο η διευθύντρια Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων, Κοκκωνία Γιαννοπούλου, αναφέροντας ότι ο αγώνας στην καθαριότητα είναι άνισος, αφού 150 εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα σκουπίδια που παράγουν 70.000 άτομα. Έτσι, απηύθυνε έκκληση προς τους συνδημότες να συμπεριφέρονται στους δημόσιους χώρους όπως στο σπίτι τους.

Ειδικότερα, όπως σχολίασε, καταλαβαίνει την ανάγκη όλων να ξεχυθούν στα πάρκα, στις πλατείες, αλλά και στους δημόσιους χώρους και να απολαύσουν τον καφέ, το ποτό ή κάποιο τρόφιμο, αλλά δεν πρέπει «όταν φεύγουμε από το σημείο, να αφήνουμε πίσω μας υπολείμματα από τα παραπάνω».
Είναι αδύνατον-εξήγησε- να εξαπλωθούν οι εργαζόμενοι σε όλο το Δήμο και την επόμενη μέρα να τα μαζεύουν. Έτσι, οι ίδιοι οι δημότες θα τα βρουν στο ίδιο σημείο όταν επιστρέψουν. Άρα, η όλη συμπεριφορά των δημοτών έχει αντίκτυπο πάνω τους και βλάπτουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Η ίδια παρακαλεί τους πολίτες να μαζεύουν τα σκουπίδια τους και να τα ρίχνουν στον πλησιέστερο κάδο, κι αν αυτός είναι γεμάτος, να κάνουν λίγη υπομονή και να τα πηγαίνουν στον επόμενο.

Επίσης, κάλεσε όσους κάνουν εργασίες στο σπίτι και παράγουν ογκώδη απορρίμματα, να μην τα εγκαταλείπουν δίπλα στους κάδους, αλλά να επικοινωνούν με την υπηρεσία, προκειμένου να πηγαίνει στο σημείο και να τα απομακρύνει εκείνη τη στιγμή. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για το δημότη.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση