ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Σοβαρές οι στρεβλώσεις για την εκτέλεση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Σοβαρές οι στρεβλώσεις για την εκτέλεση  του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

Στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η παρέμβαση της κυβέρνησης στη χρηματοδότηση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αυτοδιοίκησης και Τοπικής- Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μεσσηνίας. 

Μεταξύ άλλων σημειώνονται και τα εξής: «Βρίθει στρεβλώσεων η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το χρηματοδοτικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Αντώνης Τρίτσης”. Επιβάλλει οριζόντιο περιορισμό στις εντάξεις αναγκαίων και ώριμων έργων πνοής των Δήμων. Ενισχύει τις πελατειακές εξαρτήσεις και γι’ αυτό βρίσκει αντίθετο τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης.

Η Επιτροπή Αυτοδιοίκησης και Τοπικής – Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας εκφράζει τη στήριξή της και στους 6 Δήμους του νομού, που, εξαιτίας της νέας ΚΥΑ, θα δουν το επόμενο διάστημα σημαντική μείωση στις προτάσεις χρηματοδότησης έργων τα οποία είναι ώριμα προς ένταξη. Κι αυτό, ενώ οι Δήμοι έχουν ήδη καταβάλει από τους προϋπολογισμούς τους μεγάλα ποσά σε εξωτερικούς συνεργάτες για την προετοιμασία των προτάσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα. 

Το νέο πρόγραμμα “Α. ΤΡΙΤΣΗΣ” που ήρθε σε αντικατάσταση του “ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ”, εξαναγκάζει τους Δήμους να προτεραιοποιούν και έτσι να αποκλείουν για τις περιοχές τους απαραίτητα έργα ανάπτυξης. Με τον οριζόντιο περιορισμό που επιβάλλει, είναι βέβαιο ότι θα μπλοκάρει σημαντικές προτάσεις των Δήμων της χώρας οι οποίες θα υπερβαίνουν το πλαφόν που οριοθετεί. Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής θα είναι να περικοπούν προς ένταξη έργα των ΟΤΑ αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα: Ενώ σήμερα θα έπρεπε να μιλάμε για νέα “γενιά έργων” η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακύρωσε την εξέλιξη του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”. Αυτή η ακύρωση είχε ως αποτέλεσμα να επιβραδύνει ακόμα και έργα ώριμα προς ένταξη, κατά 1,5 χρόνο περίπου! Δυστυχώς, τους απασχόλησε περισσότερο να κάνουν… αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά να τρέξουν ένα πετυχημένο πρόγραμμα όπως το “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”. 

Τελικά, τα έργα που είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι”, αλλά και αυτά τα οποία είχαν υποβληθεί ως αιτήματα ένταξης στο “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι” συμπεριλήφθησαν μόλις τώρα, μετά από 18 μήνες, στο πλαίσιο του “Α. ΤΡΙΤΣΗΣ”. 

Όμως, με την τελευταία ΚΥΑ ομαδοποιούνται και αυτά τα έργα μαζί με τις νέες προτάσεις στο “Α. ΤΡΙΤΣΗΣ”, ενώ χρονικά ανήκουν σε προγενέστερη περίοδο, δίχως μέχρι σήμερα να έχουν υλοποιηθεί!. Επιπλέον, με το πλαφόν και την κατηγοριοποίηση που θέτει η νέα ΚΥΑ είναι ιδιαίτερα πιθανό να αποκλειστούν ακόμα και ώριμα έργα των περιφερειακών Δήμων που δεν εκτελέστηκαν λόγω της ακύρωσης του “ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ”.

Είναι σαφές ότι το υπουργείο Εσωτερικών καταστρατηγεί κάθε έννοια αυτοτέλειας του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιδιώκει την επαναφορά των γνώριμων από το παρελθόν πελατειακών σχέσεων. Με τη νέα ΚΥΑ, ορίζεται ότι “κατ’ εξαίρεση” και κατόπιν “εισήγησης” της Επιτροπής, δίδεται η δυνατότητα στον αναπληρωτή υπουργό, με “ειδικώς αιτιολογημένη Απόφασή του”, να εντάξει προτάσεις που υπερβαίνουν τον συνολικό προϋπολογισμό που αντιστοιχεί στο δυνητικό δικαιούχο. Έτσι, ωθεί τους αιρετούς να ζητιανεύουν στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών γι’ αυτά που δικαιούνται οι περιοχές και οι Δήμοι τους».