4+1 προγράμματα και επιπλέον «ζεστά» 1,8 δισ. για μικρομεσαίους

4+1 προγράμματα και επιπλέον  «ζεστά» 1,8 δισ. για μικρομεσαίους

Προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 1, 8 δισ. ευρώ, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα τρέξουν μέχρι και το τέλος του χρόνου από το «Ταμείο Ανάκαμψης».

«ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ»

Το «Ταμείο Ανάκαμψης» είναι, με απλά λόγια, ένα νέο ταμείο της Ευρώπης, που ιδρύθηκε για το διάστημα 2021 – 2026, με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών της Covid-19 στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Και φυσικά, «θα τρέξει» παράλληλα με το νέο «ΕΣΠΑ 2021 – 2027».

Η Ελλάδα, λοιπόν, ουσιαστικά έχει… δύο ΕΣΠΑ, την περίοδο 2021 – 2027 για να υποστηρίξει την ανάπτυξή της αντιμετωπίζοντας και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» προβλέπει επιχορηγήσεις 19,4 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ για το διάστημα μέχρι το 2026.

Με βάση το μέχρι τώρα προγραμματισμό εθνικός στόχος είναι να απορροφηθούν φέτος πόροι ύψους 4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 13%. Πάντως, από το 2022 έως και το 2026 η Ελλάδα θα ωφελείται κάθε χρόνο με πόρους ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ 4+1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΜΕ

Τα 4+1 προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα τρέξουν μέσα στο 2021 είναι:

1. «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ»: Το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο επιδοτεί κάθε μορφή ή ψηφιοποίηση στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητά τους, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 375 εκατ. ευρώ

2. «ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ»: Το πρόγραμμα του εξηλεκτρισμού οχημάτων και ειδικότερα της τοποθέτησης δικτύου έξυπνων φορτιστών σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.).

Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Χρονικά η έναρξή του θα εξαρτηθεί από την προώθηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

3. «ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ»: Το πρόγραμμα για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ. Η δράση θα ενισχύσει την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό Υγείας και Ευεξίας (αξιοποίηση Ιαματικών πηγών), τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό και την προσβασιμότητα στις παραλίες.

4. «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ»: Το πρόγραμμα για την ενίσχυση αγροτοδιατροφικού τομέα θα προωθεί την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό στην πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας, με έμφαση στη συγχρηματοδότηση (μέσος όρος συγχρηματοδότησης 50%) και πρόταξη των συνεργασιών τόσο οριζόντιων (σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα) όσο και κάθετων που αφορούν cluster που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Εδώ περιλαμβάνεται και η συμβολαιακή γεωργία.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 520 εκατ. ευρώ.

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ»

Το πέμπτο πρόγραμμα θα είναι το κομμάτι του Εξοικονομώ, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θα έχει την ονομασία «Εξοικονομώ Επιχειρώντας», μέσω του οποίου θα διατεθούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ.

Στον πρώτο κύκλο του, που θα τρέξει μέσα στο χρόνο, αναμένεται να διατεθούν έως 250 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση “έξυπνων” ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Το έργο θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/Οικονομολόγος