Costamare: Επενδύσεις ύψους 445 εκατομμυρίων δολαρίων

Costamare: Επενδύσεις ύψους  445 εκατομμυρίων δολαρίων

Επενδύσεις συνολικού ύψους 241,1 εκατομμυρίων δολαρίων θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα η Costamare με βάση το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση ομολογιακού δανείου που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επίσης, έχει ήδη πραγματοποιήσει από την αρχή του έτους άλλες επενδύσεις συνολικού ύψους 204,4 εκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του επενδυτικού προγράμματος για φέτος στα 445 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, η Costamare της Οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, που ελέγχει ένα στόλο 82 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 582.837 TEU, έχει υπό εκτέλεση επενδύσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, για τις οποίες τα διοικητικά της όργανα έχουν ήδη αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις, ως ακολούθως:

•Παραγγελία για τη ναυπήγηση ενός πλοίου χωρητικότητας 12.690 TEU από τον όμιλο Jiangsu New Yangzhi Shipbuilding Co., Ltd. στην Κίνα. Το πλοίο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 και εν συνεχεία θα ξεκινήσει να απασχολείται σε δεκαετή χρονοναύλωση με ναυλώτρια την Yang Ming Marine Transport. Η χρηματοδότηση μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης της εν λόγω επένδυσης έχει εξασφαλισθεί τόσο κατά τη διάρκεια ναυπήγησης όσο και για χρονική διάρκεια 10 ετών μετά την παραλαβή του πλοίου, ενώ η εναπομένουσα ίδια συμμετοχή της Εγγυήτριας για την ολοκλήρωση της εν λόγω επένδυσης ανέρχεται σε 6,3 εκατομμύρια δολάρια

•Συμφωνία για την αγορά έξι   μεταχειρισμένων πλοίων. Το συνολικό ποσό των ανωτέρω υπό εκτέλεση επενδύσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 241,1 εκατομμύρια δολάρια. Σημειώνεται πως η αγορά του ενός (εκ των έξι πλοίων) πλοίου κατασκευής του 2009 και χωρητικότητας 4.259 TEU, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Μαΐου 2021.

Να σημειωθεί ακόμη ότι τον Απρίλιο του 2021 η Εγγυήτρια συμφώνησε στην πώληση των εξής τριών πλοίων: του Venetiko έτους κατασκευής 2003 και χωρητικότητας 5.928 TEU, του Ensenada έτους κατασκευής 2001 και χωρητικότητας 5.576 TEU, του Prosper έτους κατασκευής 1996 και χωρητικότητας 1.504 TEU. Οι πωλήσεις των ανωτέρω πλοίων αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021.

Παράλληλα, από την αρχή του έτους η Costamare είχε ολοκληρώσει τις παρακάτω επενδύσεις: Παραλαβή ενός πλοίου χωρητικότητας 12.690 TEU ΥΜ Target από τον όμιλο Jiangsu New Yangzhi Shipbuilding Co., Ltd. στην Κίνα. 

Το πλοίο παραδόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2021 και εν συνεχεία ξεκίνησε να απασχολείται σε χρονοναύλωση διάρκειας 10 ετών περίπου με ναυλώτρια την Yang Ming Marine Transport. Η χρηματοδότηση μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης της εν λόγω επένδυσης είχε εξασφαλισθεί τόσο κατά τη διάρκεια ναυπήγησης όσο και για χρονική διάρκεια 10 ετών μετά την παραλαβή του πλοίου.

Αγορά τεσσάρων μεταχειρισμένων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, του Aries έτους κατασκευής 2004 και χωρητικότητας 6.492 TEU, του Argus έτους κατασκευής 2004 και χωρητικότητας 6.492 TEU, του Androusa έτους κατασκευής 2010 και χωρητικότητας 4.256 TEU και του Glen Canyon έτους κατασκευής 2006 και χωρητικότητας 5.642 TEU.

Αγορά των μετοχών πέντε (5) πλοιοκτητριών εταιρειών της Κοινοπραξίας τις οποίες κατείχε η York Capital. Το συνολικό τίμημα για την αγορά των μετοχών των παραπάνω πέντε πλοιοκτητριών εταιρειών τις οποίες κατείχε η York Capital, ανέρχεται σε 89 εκατομμύρια δολάρια και καθορίσθηκε επί τη βάσει συμφωνηθείσας αξίας αγοράς των πέντε (5) ανωτέρω πλοίων, ύψους 408 εκατ. δολαρίων. 

Κατόπιν των ανωτέρω αγορών μετοχών, η Εγγυήτρια κατέχει το 100% των κοινών (ονομαστικών) μετοχών των ανωτέρω πέντε (5) πλοιοκτητριών εταιρειών Το συνολικό τίμημα των ανωτέρω επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί ανήλθε σε 204,4 εκατ. δολάρια, το οποίο καθορίστηκε επί τη βάσει της συμφωνηθείσας αξίας αγοράς των ανωτέρω δέκα (10) πλοίων ύψους 523,5 εκατ. δολαρίων.

Η διάθεση των κεφαλαίων

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, τα αντληθέντα κεφάλαια, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Έκδοσης, ύψους έως 100 εκατ. ευρώ, αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης του ΚΟΔ ύψους περίπου 3,1 εκατ. ευρώ, θα ανέλθουν σε καθαρό ποσό αντληθέντων κεφαλαίων 96,9 εκατ. δολάρια.