Γρηγόρης Ζήκος:Η Costamare προσδοκά μια μακροχρόνια σχέση με το ελληνικό επενδυτικό κοινό

Γρηγόρης Ζήκος:Η Costamare προσδοκά μια μακροχρόνια σχέση με το ελληνικό επενδυτικό κοινό

Η Costamare, η ναυτιλιακή εταιρεία των 82 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, προσδοκά μια μακροχρόνια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με το επενδυτικό κοινό την Ελλάδα και δεν αποκλείει κι άλλες κινήσεις στο μέλλον.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη συνέντευξη του οικονομικού διευθυντή της Cοstamare Γρηγόρη Ζήκου, στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” και τον Λάμπρο Καραγεώργο, με αφορμή την έκδοση του ομολόγου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία.

-Κύριε Ζήκο, κάνατε και στο παρελθόν μια προσπάθεια έκδοσης ομολόγου στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία όμως προσπάθεια τελικά δεν ευοδώθηκε τότε. Επιμείνατε ωστόσο και σήμερα έχουμε το πρώτο ναυτιλιακό ομόλογο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Γιατί αυτή η επιμονή για Ελλάδα; Γιατί τώρα;

Είναι η ίδια προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από καιρό. Δεν είναι νέα προσπάθεια. Δε βρισκόμασταν ούτε τότε ούτε τώρα υπό πίεση χρόνου, καθώς, όπως γνωρίζετε, διαθέτουμε μεγάλη ρευστότητα, άμεση πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και ένα στόλο πλοίων που είναι όλα κερδοφόρα σε μία εξαιρετική αγορά για τα containers. 

Καθότι η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί την πρώτη έκδοση ομολογιών της ποντοπόρου ναυτιλίας που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπήρχε μια σειρά νομικών και θεσμικών θεμάτων που έπρεπε να επιλυθούν πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

-Τι σημαίνει η έκδοση αυτή για την Costamare και το ελληνικό Χρηματιστήριο;

Θεωρούμε ότι αποτελεί κάτι το καινούριο για την ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς διευρύνεται η βάση της με τη συμμετοχή της ποντοπόρου ναυτιλίας και συγκεκριμένα με τη συμμετοχή μιας εταιρείας που είναι ήδη εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Όσον αφορά στην Costamare, μας δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθούμε σε ένα νέο επενδυτικό κοινό και να παρουσιάσουμε τον κλάδο των containers. Η αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε βασίζεται σε μακροχρόνιες σχέσεις. Υπό το ίδιο πρίσμα προσδοκούμε σε μία μακροχρόνια σχέση με το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα, ανοίγοντας μία νέα χρηματοδοτική αγορά

-Πείτε μας λίγα λόγια για το ομόλογο. Πού θα αξιοποιηθούν τα έσοδα; Να αναμένουμε και άλλες κινήσεις αυτού του είδους από την Costamare στο ελληνικό Χρηματιστήριο;

Στοχεύουμε στην άντληση 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν, όπως αναφέρει και το ενημερωτικό δελτίο, για αγορά πλοίων, κεφάλαιο κίνησης και εξυπηρέτηση δανείων. Όπως προανέφερα, η ανάπτυξη της εταιρείας στηρίζεται σε μακροχρόνιες σχέσεις και προσδοκούμε στην ανάπτυξη μίας τέτοιας σχέσης με το ευρύτερο ελληνικό επενδυτικό κοινό.