Ελαφόνησος: Δύο καταδίκες για απάτη και αθωώσεις υπολοίπων κυρίως λόγω παραγραφής

Ελαφόνησος: Δύο καταδίκες για απάτη και αθωώσεις υπολοίπων κυρίως λόγω παραγραφής

Έπειτα από 4μηνη διαδικασία ολοκληρώθηκε η δίκη για την οικοπεδοποίηση της

Ολοκληρώθηκε χθες έπειτα από 4μηνη διαδικασία, με την έκδοση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Καλαμάτας, η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης πώλησης εκτάσεων του Δημοσίου στην περιοχή της Ελαφονήσου.

Από τους 16 αρχικά κατηγορουμένους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, στο εδώλιο του Πενταμελούς κάθισαν 15 άτομα, με δύο να κρίνονται ένοχοι για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (ανάμεσά τους και πρώην δήμαρχος), δύο (ανάμεσά τους κι ένας συμβολαιογράφος) να κρίνονται αθώοι λόγω έλλειψης δόλου και όλοι οι υπόλοιποι να αθωώνονται λόγω παραγραφής.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον, όταν αποκαλύφθηκε και κατά την πρώτη εκδίκαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχαν κριθεί ένοχα 15 άτομα: δεκατέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και πρώην δήμαρχος της περιοχής, κρίθηκαν ένοχα για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και ένας συμβολαιογράφος για άμεση συνέργεια. 

Επίσης, σε δεύτερο βαθμό κάθισαν στο εδώλιο με την κατηγορία ότι πωλούσαν δασικές εκτάσεις στην πανέμορφη περιοχή της Ελαφονήσου, στη μοναδική παραλία του Σίμου.

Πρωτόδικες καταδίκες

Το βούλευμα με το οποίο είχαν παραπεμφθεί αρχικά οι κατηγορούμενοι περιλάμβανε 17 συμβόλαια, στην πλειοψηφία τους πωλητήρια σε ανυποψίαστους αγοραστές, και σύμφωνα με αυτό, οι δημόσιες εκτάσεις που «μεταβιβάσθηκαν» είχαν ως τίμημα στα συμβόλαια 313.791,51 ευρώ, ενώ η αγοραία αξία τους υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. 

Με την πρωτόδικη απόφαση παρέμειναν ως επίδικα 14 συμβόλαια. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμούν κι άλλες δίκες, ενώ συνολικά η επίδικη έκταση αγγίζει τα 500 στρέμματα στο νησί!

Το πρώτο δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους όσοι καταδικάσθηκαν το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και σε ορισμένους επιπλέον το ελαφρυντικό ότι επέδειξαν μετάνοια και προσπάθησαν να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Έτσι, από το πρώτο δικαστήριο ο πρώην δήμαρχος και κατηγορούμενος συγγενής του καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 15 ετών έκαστος και τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και καταβολής εγγύησης, ύψους 30.000 ευρώ έκαστος.

Ο κατηγορούμενος συμβολαιογράφος στο πρώτο δικαστήριο κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια σε απάτη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 12 ετών έκαστος για απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Σε όλους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Από το πρώτο δικαστήριο είχε αθωωθεί μόνο ένας κατηγορούμενος.

Ποινές Πενταμελούς

Με τη χθεσινή του απόφαση το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους τον πρώην δήμαρχο και συγγενή του, με τις ποινές τους να μειώνονται σε 5 χρόνια φυλάκισης για τον πρώτο και σε 4 χρόνια φυλάκισης για το δεύτερο, ενώ και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους.

Αθώος λόγω έλλειψης δόλου κρίθηκε σε δεύτερο βαθμό ο συμβολαιογράφος, αλλά και συγγενής των δύο καταδικασθέντων, για τον οποίο διαπιστώθηκε πως ό,τι έγινε ήταν εν αγνοία του. 

Μάλιστα, ο δικηγόρος του δεύτερου, Χάρης Μάραντος, μετά την έκδοση της χθεσινής απόφασης, καθώς στο πρώτο είχε αθωωθεί άλλος ένας πελάτης του, τόνισε: «Η αθωωτική απόφαση για τους δύο εντολείς μου, τους οποίους ανέλαβα στο δεύτερο βαθμό μετά την αρχική τους καταδίκη στις Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, είναι παρά πολύ σημαντική, κυρίως για ηθικούς λόγους. Πρόκειται για ηθική δικαίωση. Οι εντολείς μου, δεδομένα ουδέποτε τέλεσαν την παραμικρή απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα κατά την ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκεσε 4 και πλέον μήνες. Μάλιστα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απεφάνθη σαφέστατα πως ειδικότερα ο ένας εκ των εντολέων μου ήταν ο μόνος από τους συγκατηγορουμένους που αθωώθηκε ελλείψει δόλου. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους».

Της Βίκυς Βετουλάκη