Ελαιόλαδο: Αδειάζουν οι δεξαμενές, ανεβαίνουν κι άλλο οι τιμές

Ελαιόλαδο: Αδειάζουν οι δεξαμενές, ανεβαίνουν κι άλλο οι τιμές

Περιορίζονται οι διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου και στη Μεσσηνία, όπου η τιμή δείχνει σταθεροποίηση μεσοσταθμικά στο επίπεδο των 3,40 ευρώ. Περιορισμένα αποθέματα αναφέρονται και στη Λακωνία, όπου η τιμή των 3,55 ευρώ δείχνει πια εδραιωμένη, ενώ συνεχίζει η αντίσταση των παραγωγών με την προσδοκία περαιτέρω ανόδου.

Τιμές σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν και προσφέρονται στις εναπομείνασες ποσότητες ελαιολάδου, την ώρα που κάποιοι συνεταιρισμοί της Κρήτης εξάντλησαν ήδη τα αποθέματά τους με πράξεις οι οποίες, έστω και στο τέλος, πλήρωσαν καλά το ποιοτικό φετινό προϊόν του νησιού.

«Αδειάζει» η Μεσσηνία
Έχοντας καταγράψει πράξεις και με 3,50 ευρώ το προηγούμενο διάστημα, για μία σταθερή πλέον κατάσταση γύρω από τα 3,40 ευρώ μεσοσταθμικά έκανε λόγο ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, προσθέτοντας και το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ελλείψεων που μπορεί να προκύψουν οδεύοντας προς το Σεπτέμβριο.

«Αυτό που λέγαμε, ότι κάποια στιγμή μετά το Μάρτιο οι τιμές θα ανέβουν, όντως αντανακλούσε την πραγματικότητα», σχολίασε ως προς τις τιμές, συμπληρώνοντας ότι η άνοδος ήρθε τελικά από τα μέσα του Απρίλη, ως απόρροια των εξελίξεων σε Ιταλία και Ισπανία, αλλά και της αύξησης της ζήτησης λόγω της αύξησης της οικιακής κατανάλωσης.

Οι ποσότητες που έχουν μείνει πίσω στη Μεσσηνία υπολογίζονται κοντά στο 15%-20 της φετινής παραγωγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μετέφερε, ενώ, όπως σχολίασε, πρόκειται για μικρό ποσοστό, αφού και μία μεγάλη μερίδα παραγωγών προχώρησε από ανάγκη σε πράξεις την περίοδο της συγκομιδής, παρά τις χαμηλές τιμές.

Περαιτέρω άνοδο αναμένει η Λακωνία
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το λάδι παγκοσμίως είναι λίγο και η κατανάλωση τρέχει με καλούς ρυθμούς» σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛ Λακωνίας, Νίκος Γραμματικάκης, προσθέτοντας ότι και άλλες παραγωγικές χώρες δεν έχουν να διαθέσουν ιδιαίτερες ποσότητες χύμα, ενώ όχι ιδιαίτερα μεγάλα εκτιμώνται και εγχώρια τα αδιάθετα ελαιόλαδα.

Σύμφωνα με μία γρήγορη εκτίμησή του, ο νομός δεν πρέπει να έχει πάνω από 5.000 τόνους, από τους οποίους οι μισοί είναι στον κάμπο των Μολάων.

Εγχώρια και διεθνής εικόνα συνηγορούν στο ότι το λάδι δεν μπορεί να δει πλέον μία υποχώρηση τιμών, εκτίμησε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο αν γινόταν, θα ήταν για λόγους σκοπιμότητας.

Στην περιοχή έγινε πράξη και με 3,55 ευρώ, ενώ ακούγονται τιμές και στο επίπεδο των 3,65, επίπεδο που, κατά τον ίδιο, είναι θέμα ωρών ή ημερών να γίνει πράξη, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση.

Βλέποντας ακόμη κάποιο περιθώριο για αύξηση, στην ανοδική πορεία των τιμών, με το δείκτη τους να βρίσκεται τώρα στα 3,55 ευρώ, αναφέρθηκε και ο Γιάννης Λάγγης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, μιλώντας παράλληλα για στασιμότητα από πλευράς παραγωγών που προσδοκούν ακόμη υψηλότερες τιμές.

Αυτό δημιουργεί δυσκολίες και σε εκείνους που θέλουν να πουλήσουν, αφού τα συνεταιριστικά σχήματα χρειάζονται την έγκριση των παραγωγών για να προχωρήσουν σε πράξη.

«Οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες στην περιοχή», εκτίμησε ο κ. Λάγγης και ανέφερε ενδεικτικά ότι στο Συνεταιρισμό έμεινε το 1/3 της παραγωγής, το υπόλοιπο έχει ήδη πουληθεί.

Άλλες χρονιές, λόγω και χαμηλότερων τιμών, υπήρχαν περισσότερα αποθέματα και οι παραγωγοί περίμεναν μήπως ανέβουν οι τιμές, εξηγεί, ενώ προτείνει αν ο κόσμος μπορεί, να βάζει ποσότητες σε όλες τις δημοπρασίες, για να πιάνει μία καλύτερη τιμή στο τέλος.

«Στερεύουν» από ποσότητες οι συνεταιρισμοί της Κρήτης
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, τόσο ο Συνεταιρισμός Εμπάρου στο Ηράκλειο όσο και ο Συνεταιρισμός Ζάκρου στη Σητεία, διέθεσαν και τις τελευταίες ποσότητες χύμα προϊόντος, πιάνοντας μέσω διαγωνισμών ο μεν πρώτος τα 3,42 συν ΦΠΑ και ο δεύτερος τα 3,48 ευρώ για τον παραγωγό.

«Η τιμή καθαρή για τον παραγωγό ήταν πάρα πολύ καλή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε άλλο, ήταν η τελευταία δημοπρασία», σχολίασε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ζάκρου, Βασίλης Κατσικαλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση της τελευταίας περιόδου δεν μπορούσε να προβλεφθεί σε αυτόν το βαθμό, ώστε να κρατηθούν ποσότητες, οι οποίες κατά το σύνηθες δίνονται σταδιακά από την έναρξη της σεζόν για να καλύπτουν και τις ανάγκες των παραγωγών.

«Η τιμή παραγωγού θα έρθει φέτος γύρω στα 3 ευρώ με τις ποσότητες που έχουμε δώσει», εκτίμησε ο Κατσικαλάκης, υπογραμμίζοντας όμως ότι φέτος η οργάνωση είχε μικρές ποσότητες προς διάθεση, αφού και η παραγωγή ήταν στο μισό από το κανονικό. Παρότι η μέση αυτή τιμή είναι καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, σχολιάζεται και πάλι στο όριο, σύμφωνα με τον ίδιο, που πρόσθεσε ότι αν οι τωρινές τιμές της τάξεως των 3,5 ευρώ για τις 3 γραμμές είναι η τιμή εκκίνησης, την επόμενη χρονιά «θα έχουμε μία πολύ καλή τιμή».

«Αυτό που έχουμε κρατήσει είναι για την τυποποίηση, τις δικές μας ανάγκες πλέον», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, εντοπίζοντας κάπως αυξημένη τη ζήτηση και στο τυποποιημένο προϊόν του.

ypaithros.gr/