Εν αναμονή απόφασης για τους απολυμένους από το Άσυλο Ανιάτων

Εν αναμονή απόφασης για τους  απολυμένους από το Άσυλο Ανιάτων

Τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι απολυμένοι από το Άσυλο Ανιάτων Καλαμάτας συζητήθηκαν χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, με αίτημα να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Οι δικαστικές διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από πέντε άτομα που είχαν απολυθεί, όμως χθες παραστάθηκαν τέσσερις απολυμένοι, καθώς, όπως εξήγησε η δικηγόρος Μαίρη Πλευριά που τους εκπροσωπεί, ο ένας παραιτήθηκε των διαδικασιών λόγω της συμπεριφοράς και της πίεσης που δεχόταν από το χώρο εργασίας.

Απόλυση
Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν τον Ιανουάριο του 2020 και, όπως δήλωναν, αυτό συνέβη τότε επειδή απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας για αναδρομικά που τους οφείλονταν και, κυρίως, επειδή συμμετείχαν στην ίδρυση του  Σωματείου Εργαζομένων στο Ίδρυμα Απόρων Ανιάτων «Η Στέγη της Εκκλησίας».

Οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα, η εκδίκαση των οποίων αρχικά είχε ορισθεί για το Σεπτέμβριο.

Όταν προσέφυγαν δικαστικά πέρυσι το καλοκαίρι, το αρμόδιο δικαστήριο έκανε δεκτή την προσωρινή διαταγή που κατέθεσαν και η οποία υποχρέωσε το ίδρυμα μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών να δέχεται την προσφερόμενη εργασία από τους πέντε αυτούς εργαζομένους με την ειδικότητα που είχαν κατά το χρόνο καταγγελίας και με τις συμβάσεις που είχαν πριν.

Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης
Το Σεπτέμβριο, όμως, η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων αναβλήθηκε και από το δικαστήριο δε διατάχθηκε η συνέχιση της προσωρινής διαταγής, οπότε οι πέντε απολυμένοι σταμάτησαν να εργάζονται. Από τότε προσδιορίσθηκε άλλες δύο φορές η συζήτηση των ασφαλιστικών, όμως δεν έγινε λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και εκδικάστηκαν τελικά χθες.

Η κα Πλευριά εξήγησε πως το κατεπείγον της υπόθεσης συνίσταται στο γεγονός ότι μετά την απόλυσή τους το Σεπτέμβριο είχαν πέσει στο ταμείο ανεργίας, το οποίο έληξε το Μάρτιο και πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους. «Η απόλυση αυτών των εργαζομένων σχετιζόταν με την ίδρυση του σωματείου και προς εκφοβισμό των υπολοίπων εργαζομένων. Ο διευθυντής του ιδρύματος που κατέθεσε δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση για το λόγο που απολύθηκαν αυτοί οι άνθρωποι», κατέληξε η κα Πλευριά, προσθέτοντας πως πλέον αναμένουν να δικαιωθούν από την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Της Βίκυς Βετουλάκη

φώτο αρχείου