«Γλυκόπικρο» ξεκίνημα για το καρπούζι

«Γλυκόπικρο» ξεκίνημα για το καρπούζι

Με μειωμένη παραγωγή, αυξημένη τιμή και άριστη ποιότητα ξεκίνησε η συγκομιδή θερμοκηπιακού καρπουζιού στα Φιλιατρά και στην Ηλεία. Η τιμή παραγωγού αυτή την περίοδο αγγίζει τα 50 λεπτά/κιλό, με την ζήτηση από την εγχώρια και ξένες αγορές να είναι αυξημένη.Στα Φιλιατρά οι κοπές θερμοκηπιακού βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή του υπαίθριου στις πρώιμες περιοχές. «Όλες οι αγορές αυτή την περίοδο ζητάνε καρπούζια», λέει στο agro–in ο καρπουζοπαραγωγός από τα Φιλιατρά, Κώστας Μαλάμος, επισημαίνοντας ότι φέτος ο όγκος της παραγωγής είναι μειωμένος και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ζήτησης.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα, όπως μας εξηγεί, λόγω αυτής της ζήτησης η τιμή για τον παραγωγό αυξήθηκε στα 50 λεπτά/κιλό, ενώ μία βδομάδα πριν η τιμή έφτανε τα 40 λεπτά/κιλό λόγω αυξημένης προσφοράς και περιορισμένης ζήτησης.

Παράλληλα, εδώ και 10 μέρες ξεκίνησε η συγκομιδή των θερμοκηπιακών στην Ηλεία με την τιμή στα 50 λεπτά το κιλό. Όμως, οι παγετοί του Απρίλη προκάλεσαν ζημιές στην παραγωγή και τα υπαίθρια σκεπαστά τα «έκαψε» ο καιρός, με αποτέλεσμα η παραγωγή να καθυστερήσει κατά 20 ημέρες περίπου.

«Οι καιρικές συνθήκες του Απριλίου άφησαν πίσω τα υπαίθρια καρπούζια. Τα έκαψε ο καιρός. Για να τα επαναφέρουμε, όμως, αυτά τα καμένα καρπούζια, θέλει πολλές ώρες εργασία και χρήμα», λέει στο agro–in ο Αχιλλέας Διονυσόπουλος, καρπουζοπαραγωγός από την Αμαλιάδα, ο οποίος εκτιμά ότι οι ζημιές που αφήνουν φέτος πίσω οι δύσκολες καιρικές συνθήκες φτάνουν στο 50% της παραγωγής.

«Όσο δεν υπάρχει παραγωγή η τιμή είναι πάντα υψηλή, όπως τώρα. Τέλος Μαΐου με αρχές Ιούνη, μπαίνοντας στην κυρίως παραγωγή, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πού θα φτάσει η τιμή», τονίζει ο Αχιλλέας Διονυσόπουλος, αναφέροντας ότι πέρσι αντίστοιχα τον Ιούνη η τιμή από τα 30 ευρώ/κιλό κατρακύλησε στα 5 λεπτά το κιλό.