Καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές καρπουζιού και βερίκοκου

Καταγγελίες για παράνομες  εξαγωγές καρπουζιού και βερίκοκου

Από Ιταλούς και Ρουμάνους εμπόρους

Για καταγγελίες όσον αφορά σε παράνομες εξαγωγές καρπουζιού και βερίκοκου από εμπόρους της Ιταλίας και της Ρουμανίας κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit – Hellas».

Δυστυχώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων, καταγγέλλεται από εξαγωγείς – μέλη ότι δραστηριοποιούνται «αλλοδαποί έμποροι από Ιταλία, Ρουμανία κ.ά. Βαλκάνιοι ήδη στα πρώιμα καρπούζια και προτίθενται να δραστηριοποιηθούν και στα βερίκοκα (ατυποποίητα από τον αγρό), παρότι δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ, χωρίς κανέναν έλεγχο, διαμορφώνοντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με αγορά μετρητοίς (που απαγορεύεται από τη φορολογική μας νομοθεσία) άνω των 500 με ευρώ.

Εφίσταται η προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους ατυποποίητων προϊόντων (κατευθείαν από τον αγρό), κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία), για να μην πληγεί η φήμη των προϊόντων μας.

Εφιστούμε την προσοχή στους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών ότι βάσει του νέου νόμου για τις συσκευασίες στην Γαλλία, όλα θα πρέπει να είναι σε δίσκους από χαρτόνι με συσκευασία βιοδιασπώμενης ροής».

Από την πλευρά των εξαγωγέων, η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά στον κλάδο, ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθύνθηκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη, πιέζοντας τις τιμές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas.

Παράλληλα, η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, λόγω των πολιτικών νομισματικής απελευθέρωσης που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει κάνει τα αιγυπτιακά πορτοκάλια ακόμη πιο ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά.