Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στη Λακωνία και ειδικότερα στο Μυστρά για να τιμήσει τα Παλαιολόγεια βρισκόταν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σήμερα Κυριακή η κ. Σακελλαροπούλου έφθασε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας όπου την περίμενε το προεδρικό αεροσκάφος με το οποίο αναχώρησε για τα Γιάννενα, ώστε να παρευρεθεί στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του Κουγκίου και τους προεπαναστατικούς αγώνες των Σουλιωτών, 

Στο σημείο βρισκόταν και άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας που τίμησε την παρουσία της.


Στα «Παλαιολόγεια» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας 
Παρουσία της Προέδρου  της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, με  κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, διεξήχθησαν και φέτος οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης «Παλαιολόγεια 2021», με τη συμπλήρωση 568 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453, προς τιμήν του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ πεσόντων. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Δ. Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Αρχικά, η κ. Σακελλαροπούλου, που αφίχθη από την Παρασκευή (28/5) στη Σπάρτη, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου στον αρχαιολογικό χώρο Μυστρά, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων.

«Στα ιερά αυτά χώματα, τα ερείπια του Μυστρά, μ’ ένα μονάχα βήμα μεταφέρεται κανείς στην σφαίρα του θρύλου. Ηρωικές σκιές, μάρτυρες των τελευταίων στιγμών της Κωνσταντινούπολης, κυκλοφορούν ανάμεσα στα ερείπια, θυμίζοντάς μας ότι η θυσία για την ελευθερία δικαιώνει τη ζωή», ανέφερε στη δήλωση της η Αικ. Σακελλαροπούλου, προσθέτοντας: «Και πρώτος ανάμεσα στους τελευταίους Βυζαντινούς ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς.

Η επιβίωση του μύθου του ως τις μέρες μας, οι αναπαραστάσεις του στη λαϊκή μας παράδοση, η ανεξίτηλη εγγραφή των, γενναίων, ύστατων λόγων του στο συλλογικό υποσυνείδητο, είναι μια διαδικασία που συντήρησε την εθνική συνείδηση μέσα στους αιώνες και συνέβαλε στην Επανάσταση του 1821 και τη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στον Μυστρά, η κ. Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, ενώ επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού.

Παρόντες στις φετινές εκδηλώσεις ήταν,  μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, Αθανάσιος Δαβάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, οι βουλευτές Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Νίκων Τζινιέρης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος, η δήμαρχος Ελαφονήσου Έφη Λιάρου, αντιδήμαρχοι του Δ. Σπάρτης και άλλων λακωνικών δήμων, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.
lakonikos.gr