Συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2021 η «ελεύθερη» πτώση για εστίαση και καταλύματα

Συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2021  η «ελεύθερη» πτώση για εστίαση και καταλύματα


Αρνητικό, και μάλιστα σε πολύ υψηλό ποσοστό, συνεχίσθηκε όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021 να είναι το πρόσημο στον κύκλο εργασιών στα τουριστικά καταλύματα και τις επιχειρήσεις υπηρεσιών εστίασης της Μεσσηνίας που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τα στοιχεία που έδωσε τώρα στη δημοσιότητα αφορούν στους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, πέρυσι και φέτος, αλλά και συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο πέρυσι, με τους δείκτες να κάνουν «βουτιά».

Η εστίαση και τα τουριστικά καταλύματα είναι οι δύο κλάδοι που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική πανδημία. Ελπίδα όλων είναι η επόμενη έρευνα της Στατιστικής να αναστρέψει τα πρόσημα αυτά, μιας και η αγορά πλέον έχει ανοίξει, με τα όποια προβλήματα και περιορισμούς.

Στο επίκεντρο

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή με τη έρευνα αυτή παρουσιάζει τη χαρτογράφηση της εξέλιξης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης. Οι εν λόγω κλάδοι τίθενται διαχρονικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της βαρύτητας που έχουν στη διαμόρφωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας συνολικά, αλλά και της εκτεταμένης διασποράς τους, με σημαντική παρουσία σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και σημαντική συμβολή στις αντίστοιχες τοπικές οικονομίες της Ελλάδας, συχνά συσχετιζόμενη με το τουριστικό προϊόν της χώρας. 

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται μπορούν να αναδείξουν, σε αναλυτικό τοπικό επίπεδο, την τρέχουσα εξέλιξη των επιδόσεων, σε όρους κύκλου εργασιών, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε βασικούς κλάδους του τομέα του τουρισμού και με αυτόν τον τρόπο να παράσχουν άμεσα χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Μεσσηνία

Οι μεσσηνιακές επιχειρήσεις με καταλύματα το πρώτο τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με πέρυσι κατέγραψαν μείωση -60,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον κλάδο της εστίασης έφτασε στο -56%. Αναλυτικά στους πίνακες φαίνονται τα δεδομένα για όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Σε επίπεδο χώρας, στις επιχειρήσεις του κλάδου παροχής καταλυμάτων στην Ελλάδα ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2021 σημείωσε μείωση 59,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (93,9%) και η μικρότερη (9,3%) στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη αύξηση (13,6%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2021 σημείωσε μείωση 52,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (85,5%) και η μικρότερη (6,9%) στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου, ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη αύξηση (13,7) καταγράφηκε και πάλι στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου.

Της Βίκυς Βετουλάκη