Το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Βιτωράτου έχει άρωμα Καλαμάτας

Το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Βιτωράτου έχει άρωμα Καλαμάτας

-Πώς αλλιώς; Αφού για την πρωταγωνίστριά του, Αγγελική Νασιοπούλου, ο τόπος μας υπήρξε καθοριστικός

Ο Γιώργος Βιτωράτος επιχειρεί να κλείσει μέσα σε μερικές σελίδες, σαν άλλος αρωματοποιός, τη μυρωδιά των πιο ακριβών αναμνήσεων της αγαπημένης του γιαγιάς.

Οι πιο ακριβές αναμνήσεις δεν είναι κατ’ ανάγκην αυτές που προκύπτουν από περίπλοκες και σπάνιες ιστορίες, αλλά από το απόσταγμα της καθημερινότητας στα διάφορα μέρη όπου έζησε και άφησε το στίγμα της η Γυναίκα με τα Τέσσερα Ονόματα.

Κάθε όνομα και ένα διαφορετικό υλικό που προστίθεται στο άρωμα, υπεύθυνο για την τελική του αίσθηση που είναι, μάλλον γλυκόπικρη.

Αυτή η αφήγηση ζωής δια στόματος της ηρωίδας του Γιώργου Βιτωράτου, της γιαγιάς του, δημιουργήθηκε για να κρατήσει για πάντα ζωντανή τη μνήμη της. Μια γυναίκα που αφηγείται τα τέσσερα ονόματα της ζωής της και τι σημαίνουν για αυτήν. Είναι η Αγγελική, η Κικίτσα, η Γιώργαινα και η Μπουμπού. Ένα ταξίδι στα χρόνια της ως παιδιού, γυναίκας, χήρας και γιαγιάς.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, που είναι κι οι σελίδες της ζωής της, χαρά διαδέχεται τη συγκίνηση και η μελαγχολία το χιούμορ κι ύστερα πάλι από την αρχή.

Η Καλαμάτα έχει κομβική θέση στο βίο της πρωταγωνίστριας και, φυσικά, στη ζωή του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος έλκει ρίζες, παιδικές μνήμες και τρυφερά βιώματα από εδώ. Καλοκαίρια, γείτονες, παρέες, θαλάσσια μπάνια, γεύσεις εντυπωμένες για τα καλά, εικόνες ανεξίτηλες.

Όπως σχολίασε σχετικά με το έργο ο έγκριτος δημοσιογράφος Ανδρέας Παναγόπουλος, πρόκειται για «μια ευρηματική, νοσταλγική αφήγηση η οποία δίνει ανάγλυφα το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής της, που θα θυμίσει πολλά στους μεγαλύτερους και θα διδάξει περισσότερα τους νεότερους για τις ανθρώπινες σχέσεις χωρίς την τεχνολογική αλληλεπίδραση».

Έχει ενδιαφέρον η περιπλάνηση στη ζωή μιας γυναίκας που δε βρέθηκε στην πρώτη γραμμή: δεν πολέμησε, δε δημιούργησε τέχνη, δεν υπήρξε επιστήμων, πολιτικός ή εξέχουσα προσωπικότητα. Ήταν κόρη, αδερφή, μάνα, φίλη, γιαγιά, γυναίκα. Απλώς. Έχει τόσο φως αυτή η απλότητα, τόση ουσία, τελικά.

Κάθε τόπος αναδεικνύει τους ήρωές του, στήνει ανδριάντες και παρελαύνει τις πιο θαυμαστές, συλλογικές αναμνήσεις για να τιμήσει το παρελθόν και να ενδυναμώσει το μέλλον. Η Καλαματιανή ηρωίδα μας δε θα λάβει ποτέ κανένα στεφάνι, δεν ήταν πεσούσα υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Πλάι στην τελευταία της κατοικία, όμως, εδώ στη λαμπερή Καλαμάτα, που τόσο αγαπούσε, άνθισε ήδη ένα μικρό αγριολούλουδο που κλείνει μέσα του όλη την αγάπη της οικογένειάς της, όλη τη σημασία της όμορφης, ταπεινής ζωής της, όλο το άρωμα της ύπαρξής της που σημάδεψε ανθρώπους και ενέπνευσε τη δημιουργία αυτού του βιβλίου.

Η Γυναίκα με τα Τέσσερα Ονόματα, λοιπόν. Τόσο λιτά. Τόσο απέριττα. Τόσο συγκινητικά.

Αναζητήστε το στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας.

Περισσότερα για το βιβλίο
«Η Γυναίκα με τα Τέσσερα Ονόματα» του Γιώργου Βιτωράτου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άρτεμις

Περισυλλογή Υλικού / Επεξεργασία: Γεωργία Δρακάκη

Βιογραφικό
Ο Γιώργος Βιτωράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992 και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται ως air host στο Δουβλίνο. Είναι ιδρυτής του ταξιδιωτικού ηλεκτρονικού περιοδικού FollowGeorge.gr μέσω του οποίου μοιράζεται με τους αναγνώστες του τις εκατοντάδες εμπειρίες του από τόπους της γης. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την Επικοινωνία και τις Δημόσιες Σχέσεις, ενώ οι σπουδές του σχετίζονται με το Digital Marketing. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.