Αλ. Χαρίτσης: «Αποκλεισμένη η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου»

Αλ. Χαρίτσης: «Αποκλεισμένη η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου»

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τις καθυστερήσεις στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το έργο είχε προγραμματιστεί από τη ΔΕΔΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε στην κατασκευή δικτύου με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ, με μηδενικά τέλη σύνδεσης σε καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως τονίζει στην ερώτησή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρόλο που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει τα απαραίτητα έργα με 20 εκ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, κανένα έργο δεν έχει προχωρήσει.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι σημαντικές πόλεις, όπως η Καλαμάτα, η Σπάρτη, το Ναύπλιο και το Άργος, ακόμα περιμένουν την ένταξή τους στον προγραμματισμό για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών φυσικού αερίου, ενώ η ανασφάλεια επιτείνεται από το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών, μοναδικός μέτοχος της ΔΕΔΑ, έχει τεθεί σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης, σύμφωνα με το νόμο 4643/2019 της Ν.Δ. που δεν περιλαμβάνει καμία πρόνοια για το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης της ελληνικής επικράτειας από δίκτυα φυσικού αερίου.

Κλείνοντας ο κ. Χαρίτσης καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

-Είναι σε ισχύ ο προγραμματισμός της ΔΕΔΑ για τις έξι πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

-Σε ποιες πόλεις και με ποια χρέωση προγραμματίζεται η ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου μέχρι το 2023;

-Πώς θα διασφαλιστεί το κοινωνικό και οικονομικό όφελος για την περιοχή από την αξιοποίηση των πόρων του ΠΕΠ και ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβει ο ιδιώτης μέτοχος που θα προκύψει στην ΔΕΠΑ Υποδομών για την ανάπτυξη δικτύων σε ενεργειακά αποκλεισμένες περιοχές της χώρας και ειδικά της Πελοποννήσου;