Μπούζα: “Όσα δεν είπε για το Τζάνε-Καλαμάκι ο κ. Νίκας”

Μπούζα: “Όσα δεν είπε για το Τζάνε-Καλαμάκι ο κ. Νίκας”

Στο άτυπο, αλλά υπαρκτό BRA DE FER που έχει επιλέξει ως πρακτική ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, ιδίως όταν «στριμώχνεται», πρέπει να λαμβάνει απαντήσεις, αλλά κυρίως να αποκαθίσταται η αλήθεια.


Μετά την επερώτησή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας (14/6/21) για τις ολιγωρίες της Περιφερειακής Αρχής στο δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι και τους κινδύνους που αυτές επιφέρουν στο έργο και στην ανάπτυξη και ευημερία της ευρύτερης περιοχής, επιστράτευσε την τακτική της αντεπίθεσης μέσω του ατύπως «ιδιωτικού» του ΜΜΕ (παχυλά χρηματοδοτούμενου από την Περιφέρεια) και του ανακατέματος αληθών και αναληθών γεγονότων, για να θολώσει τα νερά και να απομακρύνει τις ευθύνες που τον βαραίνουν.

Έτσι, αφού δεν απάντησε γιατί άφησε εντελώς μόνη τη μελετήτρια να παραβρεθεί στο ΚΑΣ, όπου τροποποιήθηκαν όσα είχαν αποφασιστεί από το ίδιο το ΚΑΣ στο παρελθόν για την πορεία του δρόμου, αφού δεν απάντησε γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί 2 χρόνια τώρα τα δύο τμήματα του δρόμου και προκαλούνται τροχαία ατυχήματα, αφού δεν απάντησε γιατί πλήρωσε αναίτια 300.000 ευρώ επιπλέον στον εργολάβο, αφού απέκρυψε πως υπάρχουν τα χρήματα για τη λύση (4) του cut and cover, εμφάνισε το αφήγημα της αληθοφανούς μεν, λάσπης δε, για διαφυγή από τις δικές του ευθύνες.

Μας «αποκάλυψε» πως γλίτωσε, λέει, η Περιφέρεια 1.200.000 ευρώ που είχε εγκρίνει ως συμφέρουσα λύση η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία της έδρας για εκκρεμότητες, προβλήματα και σταλίες, τα οποία απαιτούσε ο εργολάβος.
Επίσης, ως αυστηρός περιφερειάρχης είπε πως έδωσε εντολή για ΕΔΕ, μετακίνησε το διευθυντή της Υπηρεσίας και αναζήτησε τα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά αυτά… παραδόξως αυτά δε βρέθηκαν!
«Ξέχασε», όμως, να μας πει πως ο εργολάβος ζητούσε 5.500.000 ευρώ για τη βλάβη που του προξένησαν οι καθυστερήσεις κ.λπ. διαφοροποιήσεις από την αρχική σύμβαση και πως θα προσέφευγε δικαστικώς, ζητώντας όλο το ποσό για να ικανοποιηθεί και η Υπηρεσία θεώρησε πως ο συμβιβασμός του 1.200.000 ευρώ ήταν συμφέρουσα λύση.

Εύλογα, λοιπόν, προκύπτουν ερωτήματα:
α) Έδωσε ο κ. περιφερειάρχης εντολή για ΕΔΕ για τα πρακτικά που δε βρέθηκαν και αν όχι, για ποιον λόγο;
β) Με την άρνησή του να μην πληρώσει η Περιφέρεια ως συμβιβαστική λύση στον εργολάβο το 1.200.000 ευρώ σύμφωνα με την πρόταση- εκτίμηση της Υπηρεσίας, αλλάζοντας μάλιστα τον επικεφαλής της Τεχνικής Υπηρεσίας, η Περιφέρεια γλίτωσε ή θα γλιτώσει τα αιτούμενα 5.500.000 ευρώ από την προσφυγή πλέον του εργολάβου στη Δικαιοσύνη;
γ) Έχει προσφύγει ο εν λόγω εργολάβος στη Δικαιοσύνη; Επίσης, πρέπει να αναφέρει αν τα δύο χρόνια που έχει την ευθύνη της Περιφερειακής Διοίκησης έχει προβεί σε πληρωμή εργολάβων, ύστερα από συμβιβασμό και με πρόταση της Υπηρεσίας, προκειμένου να μην απευθυνθούν οι αιτούντες εργολάβοι μεγαλύτερα ποσά στη Δικαιοσύνη επιβαρύνοντας περισσότερο τον περιφερειακό προϋπολογισμό;
-Στην προχθεσινή Οικονομική Επιτροπή πλήρωσε ναι ή όχι περίπου 3.000.000 ευρώ σε εργολάβους για παρόμοια υπόθεση;
-Οργάνωσε, ως είχε υποσχεθεί, τη Νομική Υπηρεσία προκειμένου άμεσα να αντιμετωπίζονται οι διεκδικήσεις των εργολάβων και αν ναι, γιατί πλήρωσε σιωπηλά 3.000.000, όταν κάνει τόση φασαρία για παρόμοιες περιπτώσεις;

Ας απαντήσει, επιτέλους, μία φορά στα ερωτήματα και ας σταματήσει να λέει μισές αλήθειες και να πετάει λάσπη μέσω των «πραιτωριανών» του πάντα στην παράταξη Τατούλη, διότι με την Αριστερά και τη Χρυσή Αυγή συμπορεύεται εξ αρχής απόλυτα.
Κουράστηκε η κοινωνία να μαθαίνει μισές αλήθειες, να παρακολουθεί ανούσιες, αλλά ιδιαίτερα επιθετικές συμπεριφορές, κεκαλυμμένης αντεκδίκησης.
Επιτέλους, κε περιφερειάρχα, τα υπόλοιπα δύο χρόνια, διοικήστε έντιμα, ήρεμα, καθαρά, χωρίς έχθρες και μίση και, κυρίως, αποδοτικά για τον τόπο!

Αντωνία Μπούζα
Περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου, υπεύθυνη Μεσσηνίας «Νέας Πελοποννήσου», πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας