Εγκαίνια σήμερα της έκθεσης «Μορφές και Χρώματα»

Εγκαίνια σήμερα της έκθεσης «Μορφές και Χρώματα»

Η έκθεση με τίτλο «Μορφές και Χρώματα» θα εγκαινιαστεί σήμερα Πέμπτη, 24 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ, στο χώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου της Κ.Ε. «Φάρις» από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.

Ειδικότερα, η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, χαρακτικής, αγιογραφίας και ελευθέρου σχεδίου των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου, μια επιλογή από τις εικαστικές ασκήσεις που πραγματοποιηθήκαν κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους, αλλά και έργα από το αρχείο του.

Να σημειωθεί πως τη χρονιά αυτή δίδαξαν, εκτός του καλλιτεχνικού διευθυντή Παναγιώτη Λαμπρινίδη, οι εικαστικοί: Βελισσάρης Χρήστος, Κελεμένδρη Έλλη, Μαλλιαρού Κωνσταντίνα, Μιχοπούλου Ιωάννα, Παπαδοπούλου Νάνση, Πετροπούλου Δήμητρα, Πολίτη Αγγελική, Πολυχρόνη Αγγελική και Τσαΐρης Γιώργος.

Τα δε μαθήματα την ειδική αυτή χρονιά και λόγω των περιοριστικών μέτρων πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης, ενώ στη συνέχεια καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχιστούν διαδικτυακά.

Στο Τμήμα των Νηπίων και Παιδιών η παρατηρητικότητα και η φαντασία μετατράπηκε σε έκφραση. Μελετήθηκε η σχέση που έχουν τα γεωμετρικά σχέδια με τα θαλάσσια πλάσματα και το περιβάλλον τους και όλα αυτά με την αρχιτεκτονική των ανθρώπων. Οι μαθητές ταξίδεψαν σε καλλιτεχνικά ρεύματα, από τη Φρίντα Κάλο και τον Μόντριαν μέχρι την Οπτική Τέχνη.

Στοιχεία και αριθμοί μετατράπηκαν σε ζωγραφικά μοτίβα, μελετήθηκαν οι Πουαντιγιστές, η Ποπ-Αρτ και το εικαστικό σύμπαν της Γιαγιόι Κουσάμα.

Στο Προπαρασκευαστικό Τμήμα διδάχτηκαν οι κανόνες σχεδίου, μελετώντας κυρίως αρχαιοελληνικά αγάλματα, αλλά και χρωματοτονική ανάλυση σε συνθέσεις εκ του φυσικού, σύμφωνα με το πνεύμα των εξετάσεων των Ανωτάτων Σχολών Καλλών Τεχνών.

Στο Τμήμα Ζωγραφικής Ενηλίκων φέτος διδάχτηκαν: Θεωρεία των χρωμάτων, σύνθεση, πρακτική προσέγγιση Ιμπρεσιονισμού και Εξπρεσιονισμού.

Στο Τμήμα Ενηλίκων Κεραμικής δημιουργήθηκαν κεραμικά εμπνευσμένα από τη φύση και την ιστορία της Κεραμικής.

Στο Εργαστήριο της Χαρακτικής πραγματοποιήθηκαν έργα που άπτονται στην ευρύτερη έννοια της έντυπης τέχνης. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν οι τεχνικές της ξυλογραφίας, έγχρωμη ξυλογραφία και μονοτυπία.

Επίσης δημιουργήθηκαν έργα με θέματα εμπνευσμένα από τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Μιλώντας σχετικά ο κ. Λαμπρινίδης, διευθυντής του Εικαστικού Τομέα, δήλωσε: «Μια ιδιαίτερα δύσκολη εκπαιδευτική χρονιά τελειώνει με μια γιορτή, με την έκθεση “Μορφές και Χρώματα”. Αποδείχτηκε άλλη μια φορά ότι η τέχνη μάς δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε και να αξιοποιήσουμε τις όποιες δυσκολίες της ζωής μας. Η χαρά της δημιουργίας είναι το αντιστάθμισμα της καθημερινότητας που γεμίζει τις καρδιές μας με δύναμη και αισιοδοξία».

Διάρκεια: 24/6 έως και 31/8

Ωράριο: Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 -13.00 και 19.00 έως 22.00.

Εικαστικό Εργαστήρι

Ναυαρίνου 8 (παλιό Γυμνάσιο παραλίας), Καλαμάτα

Τηλ. 2721028864, 2721360611