“Φωτιά” στην Πυροσβεστική μεταξύ Ένωσης – διοικητή για το στέγαστρο στο Μελιγαλά

“Φωτιά” στην Πυροσβεστική μεταξύ Ένωσης – διοικητή για το στέγαστρο στο Μελιγαλά

Ένας περίεργος πόλεμος έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες μεταξύ της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας και του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, με αφορμή ένα ευχαριστήριο για την κατασκευή στεγάστρου στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μελιγαλά. Στο «χορό» των ανακοινώσεων και της κόντρας που ξέσπασε μπήκε χθες το μεσημέρι και ο Δήμος Οιχαλίας και συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς με ανακοίνωσή του.


Εν περιλήψει, η Ένωση Πυροσβεστών δημοσίευσε ευχαριστήρια ανακοίνωση για το Δήμο Οιχαλίας και την παραχώρηση του στεγάστρου. Αυτό φαίνεται πως ενόχλησε το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Θανάση Κατσαφάδο, ο οποίος προέβη σε γραπτά σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με συνέπεια χθες το πρωί να βγει νέα ανακοίνωση από την Ένωση κατά του διοικητή.
Η όλη περίεργη ιστορία ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι με ανακοίνωση από το Δήμο Οιχαλίας και συγκεκριμένα του κ. Ντονά, ο οποίος αναφέρει ότι για το έργο του στεγάστρου δε μίλησε ποτέ με την Ένωση, αλλά με τους διοικητές των υπηρεσιών. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει συνέχεια σε αυτό το σήριαλ, αλλά κάτι μας λέει πως δεν τελειώνει εδώ.

Η «πηγή» του κακού
Όλα ξεκίνησαν με την παρακάτω ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας: «Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 09/06/2021 συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Οιχαλίας και ενημερωθήκαμε από τον αντιδήμαρχο κ. Παπαδόπουλο Ιωάννη ότι εγκρίθηκε η προμήθεια εξοπλισμού, η κατασκευή, η μεταφορά και η τοποθέτηση του στεγάστρου στο Π. Κ. Μελιγαλά.
Ένα αίτημα των πυροσβεστών του συγκεκριμένου κλιμακίου το οποίο ήταν σε αναμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τη συμβολή και την προσπάθεια της Ένωσής μας γίνεται πραγματικότητα.
Το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ.Ν. Μεσσηνίας θέλει να ευχαριστήσει τη δήμαρχο Οιχαλίας Γεωργακοπούλου Παναγιώτα, καθώς και τους αρμόδιους αντιδημάρχους Ντονά Ηλία και Παπαδόπουλο Ιωάννη για την προθυμία που έδειξαν και τις ενέργειες που έκαναν για να δώσουν λύση στο χρόνιο αυτό αίτημα των πυροσβεστών του Π.Κ. Μελιγαλά».

Σκληρές εκφράσεις
Τα παραπάνω προκάλεσαν αρνητικά γραπτά σχόλια του διοικητή της Υπηρεσίας κ. Κατσαφάδου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα χθες η Ένωση να εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση προς το διοικητή:
«Η Ένωσή μας με το αρ. πρωτ. 39/11-6-2021 έγγραφό της με θέμα “Ενημέρωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Π.Κ. Μελιγαλά”, προχώρησε σε δημόσια αναγνώριση της συνεισφοράς της δημάρχου Οιχαλίας και δυο αντιδημάρχων που αναφέρονται στο έγγραφο αυτό, για την προθυμία που έδειξαν και τις ενέργειες που έκαναν για την εξεύρεση λύσης στο πάγιο αίτημα των πυροσβεστών του Π.Κ. Μελιγαλά, για την προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή, τη μεταφορά και την τοποθέτηση στεγάστρου στο Π.Κ. Μελιγαλά.
Την ίδια ημέρα έκπληκτοι ενημερωθήκαμε και διαπιστώσαμε ότι σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και σε ατομικούς λογαριασμούς μελών του Δ.Σ. της Ένωσής μας στο Facebook, κάτω από την ανάρτηση της φωτογραφίας του εγγράφου αυτού, είχατε προβεί σε σχολιασμούς με τη χρήση λέξεων “Ντροπή” και φράσεων όπως “Λίγη ντροπή δε βλάπτει”, “Αναμένω διόρθωση” κ.λπ., αμφισβητώντας και υποτιμώντας με τον τρόπο αυτό το θεσμικό ρόλο της Ένωσής μας έναντι θεμάτων που αφορούν συναδέλφους, και συγκεκριμένα το πάγιο και διαχρονικό αίτημα των συναδέλφων του Π.Κ. Μελιγαλά.
Επειδή η στάση σας αυτή και η άμεση παρέμβασή σας στη λειτουργία της Ένωσής μας είναι ακατανόητη και αδικαιολόγητη, σaς ερωτάμε ευθέως:
-Αμφισβητείτε ότι μετά και την ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Οιχαλίας (09/06/2021) βαίνει προς ολοκλήρωση το έργο αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;
-Αμφισβητείτε ότι η δήμαρχος Οιχαλίας και οι δύο αντιδήμαρχοι που αναφέρονται στο άνω έγγραφο, ασχολήθηκαν με το εν λόγω ζήτημα;
-Αμφιβάλλετε ότι το προεδρείο της Ένωσής μας ασχολήθηκε με το παραπάνω ζήτημα και έκανε συγκεκριμένες ενέργειες;
Εκτός των παραπάνω αβίαστων ερωτημάτων που δημιουργούνται παρακαλούμε όπως μας διευκρινίσετε τι ακριβώς εννοούσατε με τους ανωτέρω, απαξιωτικούς και προσβλητικούς για την Ένωσή μας χαρακτηρισμούς.
Σας δηλώνουμε ότι το σύνολο των σχολίων σας είναι απαξιωτικό, υποτιμητικό, αλλά και ακατανόητο για τη σκοπιμότητά τους, δεδομένου ότι εμείς αναγνωρίσαμε τη συνεισφορά όσων την τρέχουσα χρονική περίοδο ήρθαν σε επικοινωνία με το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ.Ν. Μεσσηνίας και προσέφεραν για το ανωτέρω έργο.
Αντίθετα με τη στάση αυτή και τη συμπεριφορά σας δημιουργείτε υπόνοιες για επιχείρηση εκ μέρους σας υπόδειξης των προσώπων που θα πρέπει να ευχαριστήσουμε, γεγονός που πλήττει άμεσα τον πυρήνα του συνδικαλιστικού θεσμού.
Δεν έχει νόημα να δηλώσουμε ότι όποιος θεωρεί πως έχει συνεισφέρει στο άνω έργο, τηρεί ακέραια το δικαίωμα να το δηλώσει με τον τρόπο που αυτός κρίνει. Ουδεμία, όμως, υποχρέωση δημιουργείται εκ μέρους της Ένωσής μας για αναφορά επιπλέον ονομάτων ή ενεργειών».

Δήμος Οιχαλίας
Και πριν προλάβει να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη αντίδραση, χθες το μεσημέρι από το Δήμο Οιχαλίας εστάλη η εξής ανακοίνωση από τον αντιδήμαρχο κ. Ντονά, κατηγορώντας για αναλήθειες την Ένωση:
«Κατόπιν ενημέρωσής μου, σχετικά με δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μεριάς της Ενώσεως Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νόμου Μεσσηνίας, σχετικά με τη δημιουργία στεγάστρου στο Π.Κ. Μελιγαλά, είμαι στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσω για τα εξής:
Ως αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Οιχαλίας ουδέποτε ήρθα σε επαφή με την εν λόγω Ένωση.
Επανειλημμένως, οι μόνοι με τους οποίους έχω έρθει σε επαφή, είναι ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, πύραρχος κύριος Γεωργανάς, ο διοικητής Π.Υ. Καλαμάτας, αντιπύραρχος κύριος Κατσαφάδος, ο οποίος έχει επισκεφθεί το Δήμο Οιχαλίας και εμένα προσωπικά περισσότερες από 10 φορές μέσα στο έτος για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και ο προϊστάμενος του Π.Κ. Μελιγαλά, πυραγός κύριος Μπουντακόπουλος.
Από μεριάς Δήμου έχουμε ενημερώσει για την πορεία του θέματος και συγκεκριμένα για την τροποποίηση στην οποία θα προβεί η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Οιχαλίας για την εξεύρεση όλου του ποσού που χρειάζεται, πράγμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ως εκ τούτου, οι εν λόγω δημοσιεύσεις αποτελούν ανακρίβειες και είναι παντελώς αναληθείς».


Της Βίκυς Βετουλάκη