Ηλέκτρα: Η Καλαμάτα αποκτά ένα νέο πολιτιστικό πολυχώρο

Ηλέκτρα: Η Καλαμάτα αποκτά  ένα νέο πολιτιστικό πολυχώρο

Η ανάγκη προστασίας και ανάδειξης διαφόρων ιστορικών κτηρίων της Καλαμάτας είναι κάτι που δεν μπορεί να μπει σε συζήτηση. Είναι τα κτήρια που μας διηγούνται την ιστορία της πόλης.

Ένα τέτοιο κτήριο είναι κι αυτό της “Ηλέκτρας”, το οποίο γνώρισε… μεγάλες στιγμές κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, είτε ως κινηματογράφος είτε ως χώρος φιλοξενίας θεατρικών παραστάσεων, ακόμα και μουσικής διασκέδασης.

Έτσι, με μεγάλη ικανοποίηση διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας ότι υπεγράφη η σύμβαση για την επισκευή του, μια διαδικασία που πέρασε από… σαράντα κύματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηρίου, πρόκειται για πρωτοποριακό τεχνικό έργο για την εποχή, η πρώτη κατασκευή με προένταση (εξώστης) στην πόλη και αξιόλογο αρχιτεκτονικό δείγμα ύστερου μοντερνισμού.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, “υπεγράφη χθες από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τον Κωνσταντίνο Μέγγο, εκπρόσωπο της εταιρείας «ΠΑ.ΜΕ. ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.», η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Επισκευή κτηρίου πρώην κινηματογράφου Ηλέκτρα για επανάχρησή του ως πολιτιστικού πολυχώρου (κινηματογράφου, πινακοθήκης κ.λπ.)».

Το έργο, με προϋπολογισμό 1.043.315,08 ευρώ  με ΦΠΑ, έχει λάβει έκπτωση 24%, ενώ χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ του υπουργείου Εσωτερικών. Το έργο θα εκτελεσθεί βάσει εγκεκριμένης  μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (η οποία έγινε από το γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών Γιώργου Κυριακόπουλου και Ντονατέλλας Κυριακοπούλου- Σπινέλλα), με διάρκεια εκτέλεσης δεκαπέντε (15) μηνών.

Στόχος είναι να δοθεί μια νέα πολιτιστική πνοή στην καρδιά της πόλης, τόσο από τη λειτουργία του κινηματογράφου όσο και από τη στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης, και παράλληλα να εξυπηρετηθούν οι πολιτιστικές ανάγκες πολιτιστικών συλλόγων και οι πολυεπίπεδες δραστηριότητες του Δήμου.
Α.Π.