ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας: Στάθηκε όρθιο παρά την πανδημία και δε σταματά τις δράσεις

ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας: Στάθηκε όρθιο παρά την πανδημία και δε σταματά τις δράσεις

Ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έχει η καθιερωθεί η 26η Ιουνίου και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Μεσσηνίας θα προβεί σε μια ακόμα δράση για το κοινό, το πρωί του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.

Σίγουρα τη συγκεκριμένη δράση, όπως και άλλες, οι άνθρωποι του Κέντρου τις είχαν φανταστεί διαφορετικά, όμως η πανδημία τούς περιόρισε. Ωστόσο, δεν το «έβαλαν κάτω» και συνέχισαν το έργο τους και αυτή τη χρονιά, κάτι μάλιστα που φαίνεται και από τα νούμερα που ακολουθούν και δείχνουν τις δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες με αφορμή την αυριανή δράση οι παρόντες έδωσαν το δικό τους μήνυμα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Κέντρου, περιφερειακός σύμβουλος Άγγελος Χρονάς, ανέφερε ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα βρίσκει όλο τον κόσμο ταλαιπωρημένο από τη διαχείριση της πανδημίας, «μια πρωτοφανή εμπειρία τόσο για την επιστημονική κοινότητα όσο και για τον πολιτικό χώρο».
Όμως, πρόσθεσε ότι όλη αυτή η κατάσταση δίνει την αφορμή για περισυλλογή και αυτοκριτική για όλους, για τα αίτια του σοβαρότερου ίσως κοινωνικού προβλήματος της νεολαίας μας, που δεν είναι άλλο από τα ναρκωτικά.

Κατά τον κ. Χρονά, είναι αναγκαία η συμπόρευση όλων: Περιφέρειας, Δήμου, τοπικών φορέων, εκπαιδευτικής κοινότητας και, φυσικά, η κοινή δράση με τη νεολαία, αφού το πρόβλημα των ναρκωτικών και της εξάρτησης από ουσίες είναι υπόθεση όλων.
Από την πλευρά του θέλησε να στείλει ένα  μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι η απεξάρτηση και η θεραπεία αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στον αγώνα για την ίδια τη ζωή, όπως είπε.
Μιλώντας, τέλος, για το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, ανέφερε ότι καθημερινά και παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία είναι δίπλα σε κάθε ομάδα, σύλλογο, αλλά και άτομο που το έχει ανάγκη. Ρόλος των ανθρώπων του Κέντρου, σχολίασε, είναι «να ενημερώσουμε για τις επιπτώσεις της χρήσης ουσιών και να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και την ψυχική ανθεκτικότητα όλων, μικρών και μεγάλων, προκειμένου να μην καταφύγουν στη χρήση ουσιών για να βρουν τη δική τους Ιθάκη, αλλά να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες με αισιοδοξία για το αύριο».

Με τη σειρά της η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, προχώρησε στον απολογισμό των επιστημονικών δράσεων που υλοποιήθηκαν για το διάστημα Σεπτέμβριος 2020 – Ιούνιος 2021. Ειδικότερα, η επιστημονική ομάδα του Κέντρου υλοποίησε 44 παρεμβάσεις (βιωματικές ομάδες και εργαστήρια επικοινωνίας) σε περίπου 756 μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 37 παρεμβάσεις σε περίπου 589 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάποιες από τις δράσεις αυτές είχαν μακροπρόθεσμη διάρκεια.

Παράλληλα, προβλήθηκε ζωντανά μέσω της εφαρμογής WEBEX ένα καλλιτεχνικό δρώμενο με πρωταγωνιστή τον… Καραγκιόζη, με τη συνεργασία του Θεάτρου Σκιών Αφοί Δημητρακόπουλοι, το οποίο παρακολούθησαν περίπου 120 οικογένειες.

Για την ομάδα-στόχο «Γονείς» πραγματοποιήθηκαν 27 δράσεις, εκ των οποίων 5 ήταν βιωματικές ομάδες (μακροπρόθεσμης διάρκειας) και 22 σεμινάρια γονέων. Επίσης, υλοποιήθηκε στην αρχή του έτους ένας Κύκλος Σεμιναρίων για γονείς με παιδιά στην εφηβεία, στον οποίο παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εξειδικευμένα θέματα που αφορούν στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων.
Συνολικά στις δράσεις που υλοποίησε η Επιστημονική Ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ συμμετείχαν περίπου 520 γονείς.
Η κα Βλαχοπουλιώτη πρόσθεσε ότι μία ακόμη ομάδα-στόχος στην οποία απευθύνονται πολλές από τις δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας είναι οι εκπαιδευτικοί, τόσο Πρωτοβάθμιας όσο και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό παρέχει συμβουλευτικές συναντήσεις αλλά πραγματοποιεί και ομιλίες και ημερίδες με διάφορα ψυχοκοινωνικά θέματα που αφορούν στο ρόλο τους. Έτσι δόθηκαν δύο ομιλίες: Η πρώτη είχε τίτλο «Ενδυναμώνοντας τη σχολική κοινότητα σε καιρούς πανδημίας: Από την ευαλωτότητα που προκαλεί η κρίση στην ανάπτυξη της ψυχικής μας ανθεκτικότητας», ενώ την παρακολούθησαν 210 άτομα.
Η δεύτερη είχε τίτλο «Παιδί και Διαδίκτυο: Νέες Προκλήσεις & Ψυχοκοινωνικές Συνέπειες» και την παρακολούθησαν 160 άτομα.
Κλείνοντας τον απολογισμό η κα Βλαχοπουλιώτη ανέφερε ότι το Κέντρο στηρίζει το γονικό ρόλο, ενώ παρέχει δωρεάν ατομική συμβουλευτική, κατόπιν ραντεβού, σε γονείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχέση με τα παιδιά τους. Έτσι για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2021 πραγματοποιήθηκαν  135 συναντήσεις σε 110 γονείς.
Μιλώντας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σημείωσε ότι η Επιστημονική Ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ θέλησε να δώσει ένα μήνυμα μέσα από μια αφίσα. Έπειτα από συνεργασία με τη γραφίστρια Δήμητρα Παχτίτη δημιούργησε μια αφίσα που απευθύνεται σε εφήβους και νέους που βρίσκονται στη μετάβαση για την ενήλικη ζωή, η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές και στην οποία καλούνται να πάρουν οι ίδιοι αποφάσεις για τον εαυτό τους.

Η αφίσα, όπως εξήγησε η κα Βλαχοπουλιώτη, απεικονίζει μια έφηβη, ενώ γύρω της υπάρχουν πεταλούδες, κάποιες άσπρες και κάποιες μαύρες. Η πεταλούδα αποτελεί το σύμβολο αυτής της αλλαγής, της μεταμόρφωσης του εφήβου. Οι άσπρες πεταλούδες συμβολίζουν τις θετικές επιδράσεις στη ζωή του εφήβου, όπως τα όνειρά του, τις φιλοδοξίες του, την αγάπη των γονιών του, των σημαντικών του ανθρώπων..
Όμως, στη ζωή υπάρχουν συχνά και οι μαύρες πεταλούδες, που συμβολίζουν τις αρνητικές επιδράσεις και καταστάσεις, εκείνες που οδηγούν στην υιοθέτηση συμπεριφορών που βλάπτουν την ψυχή και το σώμα.

Κλείνοντας ανέφερε ότι το μήνυμα που επιθυμεί το Κέντρο να δώσει είναι ότι «η ζωή είναι γεμάτη επιλογές. Από σένα εξαρτάται τι θα επιλέξεις…» και είναι σημαντικό να επιλέξεις «αυτές τις πεταλούδες που σε οδηγούν να δεις τις ομορφιές του εαυτού σου και της ζωής».
Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου, πρωτοσύγκελλος Φίλιππος Χαμαργιάς, ανέφερε ότι για την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν είναι απλά μια επέτειος ούτε γιορτή. Είναι μια υπόσχεση για συνύπαρξη και συναντίληψη της τοπικής Εκκλησίας με τους λοιπούς φορείς απέναντι στη μεγάλη μάστιγα των ναρκωτικών, αλλά και σε κάθε μάστιγα.

Ο π. Φίλιππος πρόσθεσε ότι, αν παραμείνουμε στις εθιμοτυπικές δηλώσεις που λέγονται μόνο για να ειπωθούν, τότε δε γίνεται τίποτα. Έτσι, ζήτησε συναντίληψη, συνοχή, συνύπαρξη των συλλογικών φορέων για να στηθεί ένας τοίχος απέναντι σε κάθε δυσκολία και εχθρό της νεολαίας και της κοινωνίας.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ημέρα, «ημέρα επαγρύπνησης, ημέρα περισυλλογής, ημέρα συστράτευσης για τον εχθρό που μαστίζει την κοινωνία μας».

Κατά τον κ. Μαρινάκη, η ανασφάλεια, η έλλειψη και η αλλαγή των κοινωνικών προτύπων, η αβεβαιότητα οδηγούν την κοινωνία σε δύσκολους δρόμους. Έτσι πρέπει και οι φορείς που μετέχουν στο ΚΕΠΕΠΨΥ, αλλά και όλη η κοινωνία, να συστρατευθούν για τον κοινό εχθρό, που δεν είναι άλλος από τα ναρκωτικά.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση