Μνημείο αδιαφορίας για δεκαετίες η Στοά Λόντου…

Μνημείο αδιαφορίας  για δεκαετίες η Στοά Λόντου…

Πριν από ένα χρόνο περίπου γράφαμε: “Η Στοά Λόντου, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία της Καλαμάτας, λόγω της αδιαφορίας από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής βρίσκεται στα μαύρα της τα χάλια. Χωρίς καμία αισθητική, εγκαταλελειμμένη, προκαλεί ντροπή σε όσους περνούν από εκεί. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στους ξένους επισκέπτες. 

Βέβαια, η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια μελέτη ανάπλασης, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Πάντως, μας κάνει εντύπωση που δεν αντιδρούν και οι όποιοι επαγγελματίες υπάρχουν στην περιοχή.

Εκτός και αν το έχουν κάνει ήδη, αλλά η διαμαρτυρία τους δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Σε κάθε περίπτωση, η διαμορφωμένη κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει άρδην…».

Με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή, το θέμα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Επιπλέον, με τις πεζοδρομήσεις που θα γίνουν σε παρακείμενους δρόμους, όπως η Κολοκοτρώνη, η ανάγκη για άμεση παρέμβαση γίνεται πιο επιτακτική, μια και βρίσκεται στο πλέον εμπορικό κομμάτι της Καλαμάτας και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.

Μπορεί η συγκεκριμένη περιοχή να παραμένει πολύβουη, λόγω των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, όμως η κατάστασή της προκαλεί και μια… αισθητική μελαγχολία, αν και η αστική της αφήγηση για το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον της Καλαμάτας έχει να μας πει πολλά. Βέβαια, χτυπήθηκε από την κρίση, μαράζωσε, αλλά χρειάζεται να αναζωογονηθεί. Εξάλλου, δεν έχουμε και πολλές στην πόλη.

Χαρακτηριστικά της αδιαφορίας που επικρατεί είναι δύο παραδείγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Όποιον και να ρωτήσει κάποιος από αυτούς, αποκλείεται να μην τονίσουν την ανάγκη παρέμβασης. Ακόμα, όμως, δεν έχουν καταφέρει να υποβάλουν ούτε καν ένα αίτημα προς τη Δημοτική Αρχή, συν το γεγονός ότι και η ίδια κάνει ότι δε βλέπει.

Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας από το 2010 (!). Ειδικότερα, εκτός της ανάγκης οριοθέτησης των κοινόχρηστων χώρων που θα καταλαμβάνονται από τους επαγγελματίες της περιοχής, υπάρχει ακόμα μία απόφαση, η οποία… υπόσχεται: “Τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της παρούσας εικόνας της περιοχής, με τοποθέτηση επιπλέον φωτιστικών σωμάτων, τη δαπεδόστρωση τμήματος της στοάς από την οδό Αριστομένους έως τον εσωτερικό πεζόδρομο. Η σκίαση των παραπάνω χώρων θα γίνεται με την τοποθέτηση τεντών που θα στηρίζονται στην πρόσοψη των καταστημάτων, χωρίς τη χρήση κάθετων στηριγμάτων”.

Βέβαια, επειδή ακόμα και η παραπάνω απόφαση δεν είναι ικανή να αναζωογονήσει την περιοχή με μια σύγχρονη ματιά, η Στοά Λόντου χρειάζεται σοβαρή παρέμβαση, η οποία θα ξεκινήσει με έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη