Π. Νίκας: “Πράξη αδικίας αν δεν υπάρξει διακριτή μεταχείριση της Μεγαλόπολης”

Π. Νίκας: “Πράξη αδικίας αν δεν υπάρξει διακριτή μεταχείριση της Μεγαλόπολης”

«Ποδοσφαιρική ποδιά» στην πρόταση του δημάρχου Καλαμάτας

Σε σύγκληση των μελών της εταιρικής σχέσης ΕΣΔΙΜ (Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης) Μεγαλόπολης συμμετείχε προχθές μέσω τηλεδιάσκεψης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι από τη μεταλιγνιτική πριμοδότηση θα ωφεληθούν ασφαλώς περιοχές και στην ευρύτερη Αρκαδία, όπως και στη Μεσσηνία, ωστόσο δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι “η περιοχή που επιβάλλεται να απολαύσει διακριτής μεταχείρισης είναι η Μεγαλόπολη”.

Για να τονίσει στη συνέχεια: “Οτιδήποτε λιγότερο από διακριτή μεταχείριση της Μεγαλόπολης θα συνιστά πράξη αδικίας η οποία -πρώτα απ’ όλα- θα βαρύνει τους παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Αρκαδίας. Αν αδικηθεί η Μεγαλόπολη, θα είναι κάτι που δε θα τιμά κανέναν”.

Η παραπάνω τοποθέτηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως… άδειασμα του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, που με αφορμή το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί σε αυτό και η Μεσσηνία.

Παραθέτοντας στοιχεία που τεκμηρίωναν, κατά τον ίδιο την πρότασή του, ανέφερε τα εξής:  “Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας εργάζεται στη Μεγαλόπολη, όπου καθημερινά μετακινείται είτε με λεωφορεία είτε με ιδιωτικά οχήματα από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία προς την εν λόγω περιοχή.

Στην περιοχή της Μεγαλόπολης σήμερα, άμεσα ή έμμεσα, δραστηριοποιείται επαγγελματικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων από τη Μεσσηνία και περισσότερο από την Καλαμάτα. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός Αρκάδων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση του οδικού δικτύου (Ε.Ο. Τρίπολης – Καλαμάτας), που δίνει τη δυνατότητα μετάβασης στον τόπο εργασίας σε χρονικό διάστημα 30΄περίπου.

Η Μεσσηνία διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, δηλαδή Λιμάνι και Αεροδρόμιο, τα οποία συνδυαζόμενα με το σύγχρονο οδικό δίκτυο καθιστούν ευκολότερη τη μεταφορά των προϊόντων εξαγωγής ή και εισαγωγής.

Το γεγονός αυτό καθιστά το νομό (και ιδιαίτερα την  Καλαμάτα) πολύ ελκυστικό για ορισμένου τύπου ιδιωτικές επενδύσεις, που με το κατάλληλο πλαίσιο θα ιδρύονταν πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι στην περιοχή της Μεγαλόπολης-Αρκαδίας.

Οφείλουμε να δούμε τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε βάθος χρόνου, ώστε να μην αποβούν θνησιγενείς εξαιτίας των αντικειμενικών συνθηκών που υπάρχουν και δεν μπορούν να αλλάξουν λόγω γεωγραφικών και λοιπόν δεδομένων”.
Α.Π.