“Πόντιος Πιλάτος” το υπουργείο για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

“Πόντιος Πιλάτος”  το υπουργείο για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Εκδικάστηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από διαδοχικές αναβολές, τέσσερις στο σύνολο, η αίτηση του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ) για ακύρωση της απόφασης ένταξης του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμου της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών».

Η απόφαση για την υπόθεση αυτή, που έχει διχάσει παραγωγούς και μεταποιητές στην Ελλάδα, θα εκδοθεί μετά το καλοκαίρι και, άσχετα με το περιεχόμενό της, μένει να δούμε το αν και σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η οποία και έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει… τα ασυμβίβαστα.

Αυτό, τουλάχιστον, ήταν το γενικό συμπέρασμα και της πρόσφατης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, όπου, για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω.

Πάντως, από πολλές πλευρές αφήνεται να εννοηθεί ότι κατά το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κίνηση συμβιβασμού.

Προς το παρόν, η πλευρά της Καλαμάτας στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δε πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας (κυρίως) επιμένει στα μεγέθη της παραγωγής.

Τη νομιμότητα της απόφασης (σ.σ. Αποστόλου) στήριξε με παράσταση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τονίζοντας ότι είναι άλλο το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και άλλο η ποικιλία Καλαμών, δηλαδή το πολλαπλασιαστικό υλικό μιας ποικιλίας ελιάς που καλλιεργείται σε όλη τη χώρα και δύναται να διακινηθεί διεθνώς με την ονομασία Kalamata Olives.

Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, τόνισε- μεταξύ άλλων- σε δηλώσεις του: “Είναι κρίσιμο η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει να μη μείνει στη μέση. Ως Δήμος Καλαμάτας μπαίνουμε μπροστά και είμαστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί ενωμένοι οι φορείς της Μεσσηνίας μπορούμε να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πάζιος από την Ένωση Μεσσηνίας έχει πολλές φορές επισημάνει ότι υπάρχει καταστρατήγηση της ενωσιακής νομοθεσίας από τις ελληνικές αρμόδιες Αρχές, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να δυναμιτίζει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής πολιτικής γεωγραφικών ενδείξεων.

Πάντως, από την όλη στάση του υπουργείου στη χθεσινή διαδικασία φαίνεται να “υποστηρίζει” τους φορείς που αντιτίθενται στην πρόταση του ΣΥΜΕΠΟΠ, μια και μέχρι σήμερα, παρά την προσπάθεια των φορέων της Μεσσηνίας, δεν έχει προχωρήσει σε κάποια συμβιβαστική λύση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επιχείρημα για τα μεγέθη παραγωγής είναι έωλο σε ό,τι αφορά την ονομασία ενός προϊόντος ως ΠΟΠ.
Α.Π.