Στην Καλαμάτα ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος: Μπορούν να…συνυπάρξουν πολεμικό και πολιτικό αεροδρόμιο

Στην Καλαμάτα ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος: Μπορούν να…συνυπάρξουν πολεμικό και πολιτικό αεροδρόμιο

Την Καλαμάτα και τις εγκαταστάσεις της 120 ΠΕΑ επισκέφτηκε, χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προκειμένου να εγκαινιάσει μία πρότυπη παραθεριστική δομή στο πλαίσιο της ανάπτυξης του προγράμματος Hellenic Wings Inns. Τον υπουργό συνόδευσε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον Υπουργό για θέματα της αρμοδιότητάς του που αφορούν την περιοχή, σε συνέχεια της καλής επικοινωνίας και συνεργασίας που υπάρχει, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Υπουργός.

Τι είναι το «HELLENIC WINGS INNS»
Η ανάπτυξη του προγράμματος Hellenic Wings Inns ξεκίνησε πιλοτικά στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ) στην Καλαμάτα και μελλοντικά προβλέπεται η επέκτασή του και σε άλλες Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) που υφίστανται κατάλληλοι για αξιοποίηση χώροι.

Κατά την παρούσα χρονική στιγμή, διατίθενται στην 120ΠΕΑ προς χρήση δεκαπέντε (15) δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, με δυνατότητα φιλοξενίας τεσσάρων ατόμων [έγγαμο ζευγάρι και δύο (2) τέκνα] για παραμονή μέχρι επτά (7) διανυκτερεύσεις, ενώ υφίσταται δυνατότητα παράτασης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα. Οι ένοικοι θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης όλων των λοιπών ευκολιών της Μονάδος όπως λέσχη, εστιατόριο, γυμναστήριο, θέση στάθμευσης κλπ.

Δηλώσεις υπουργού Εθνικής Άμυνας
Κατά τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: “Η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά κινείται σε δύο μεγάλους άξονες.: Έχουμε προχωρήσει, και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε, σε προσκτήσεις υπερσύγχρονων αποτρεπτικών Οπλικών Συστημάτων, αλλά και να υποστηρίξουμε και να συντηρήσουμε επαρκώς αυτά που έχουμε στη διάθεση μας, που επίσης είναι απολύτως λειτουργικά Οπλικά Συστήματα. 

Ο δεύτερος άξονας αφορά στο Προσωπικό, διότι ακόμα κι αν αγοραστεί το καλύτερο μαχητικό, το πιο σύγχρονο με τις καταπληκτικότερες δυνατότητες στα οπλικά του συστήματα και ενταχθεί στη διαθεσιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αν δεν υπάρχει από πίσω άρτια εκπαιδευμένο Προσωπικό, υποστηριζόμενο από επαρκείς σύγχρονες υποδομές, τότε προκύπτει ελλειμματικό έργο.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, το πρόγραμμα που εγκαινιάζουμε αποτελεί εξαιρετικό έμπρακτο δείγμα γραφής για τη διαρκή Μέριμνα που επιδεικνύει η Πολεμική Αεροπορία για το Προσωπικό της.

Με την ευκαιρία είναι σκόπιμο να αναφέρω ότι το Υπουργείο -και όσον αφορά στην Πολιτική ηγεσία- είχε και εξακολουθεί να έχει τη θέση ότι η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να ωφελούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, η οικογένεια των εν ενεργεία και αποστράτων Στελεχών, να εξοικονομούνται και πόροι για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά να υπάρχει όφελος στην τοπική κοινωνία όπου αυτό μπορεί να προκύψει.

Η δράση εκτιμούμε πως θα δώσει ώθηση στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Πέρα από τις σύγχρονες υποδομές της 120 ΠΕΑ στην οποία έρχομαι για πρώτη φορά. 

Δεν μπορώ να μην πω δυο λόγια για το συνολικότερο στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης Καλαμάτας, μετά τη σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ. 

Εκτιμήσαμε ότι με βάση τα προβλήματα που υπήρχαν ως προς τις επάρκειες των υποδομών της 120 ΠΕΑ για μια ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και γρήγορη εκπαίδευση των Ικάρων, έπρεπε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις. Οι στρατηγικής σημασίας συμφωνίες που υπογράψαμε με το Ισραήλ διασφαλίζουν στο απόλυτο το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, αναβαθμίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τις συνολικές δυνατότητες της 120 ΠΕΑ.

Τελικά η 120 ΠΕΑ θα μεταβληθεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, ικανό να προσελκύσει τους καλύτερους εκπαιδευόμενους Ικάρους και τρίτων χωρών. Κι αυτό φυσικά -είναι μία διάσταση που δεν μπορώ να παραλείψω- θα αποβεί σε όφελος και της τοπικής κοινωνίας, και της τοπικής οικονομίας.

Η συμφωνία θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ασφαλώς δεν θα θιγεί στο ελάχιστο ούτε η λειτουργία του Αερολιμένα Καλαμάτας, ο οποίος διάγει πάρα πολύ καλές ημέρες από την «έκρηξη» του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Καλαμάτα και την Πελοπόννησο, ούτε βέβαια το συνολικό τουριστικό προϊόν αυτού του πανέμορφου τόπου”. 

Δηλώσεις  Αρχηγού ΓΕΑ 
Με τη σειρά του Α/ΓΕΑ σημείωσε μεταξύ άλλων: “Το ιστορικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας άρχισε να κατασκευάζεται το 1960, ως εφεδρικό αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ, ενώ από το 1968 έγινε επέκταση των εγκαταστάσεων με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την πτητική εκπαίδευση των Ικάρων. Με τη συγκρότηση της 120 Σμηναρχίας Εκπαίδευσης Αέρος το 1970 και της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος το 1977, αποτελεί έως σήμερα την κοιτίδα της πτητικής εκπαίδευσης των Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από φέτος διανύει πλέον μία νέα εποχή με την αναβάθμισή του ως Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο.

Πέραν όμως της επιχειρησιακής λειτουργίας, τα θέματα της μέριμνας του προσωπικού είναι ιδιαίτερα σημαντικά και συνιστούν υψηλή προτεραιότητα στην διοικητική αλυσίδα της Πολεμικής Αεροπορίας”.

Μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε την 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος όπου είχε ενημέρωση για εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και για την έναρξη των εργασιών του νέου Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων της Καλαμάτας.

Δηλώσεις M. Χρυσομμάλλη
 «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην ομιλία του, να τοποθετείται θετικά στην προοπτική αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου Καλαμάτας για τη δημιουργία παραθεριστικού κέντρου των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης, μετά την τοποθέτηση του Υπουργού στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων της πρότυπης παραθεριστικής δομής Hellenic Wings Inn στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος.