Υιοθετούμε ένα δέντρο στον Ταΰγετο

Υιοθετούμε ένα δέντρο στον Ταΰγετο

Το Σαββατοκύριακο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6) στην Αλαγονία τιμήθηκε ίσως με τον πιο ουσιαστικό τρόπο η παγκόσμια και τόσο σημαντική αυτή ημέρα, καθώς δόθηκε έμφαση στο μήνυμα: «Κάθε μέρα πρέπει να είναι ημέρα του Περιβάλλοντος», για τον καθένα και για όλους!

Στο επίκεντρο βρέθηκε το μονοήμερο πολιτισμικό-περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Υιοθετούμε ένα δέντρο στον Ταΰγετο». Το πρόγραμμα υλοποίησε η Ομάδα Πολιτισμικής Αγωγής για παιδιά «MusicSplaaash» σε συνεργασία με το πρότζεκτ «Taygetos Food and Farm», των Evan Walsh (Έβαν Γουόλς) και Melanie Alexeas (Μέλανη Αλεξέα), που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Αλαγονία, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές μεθόδους καλλιέργειας της γης.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη των παιδιών με τους γονείς τους σε αγρόκτημα που βρίσκεται σε ύψος περίπου 1200 μέτρων με περίπου διακόσια πενήντα (250) νέα δεντράκια φυτεμένα τον περασμένο χειμώνα από τον Έβαν Γουόλς τη Μέλανη Αλεξέα.

Το πρότζεκτ του Έβαν και της Μέλανη αναπτύσσεται με σεβασμό στο βουνό και το οικοσύστημά του, στοχεύοντας παράλληλα να δώσει τροφή για τον άνθρωπο καλλιεργημένη με τον πλέον φυσικό τρόπο.

Κεντρική ιδέα ήταν κάθε επισκέπτης, και τα παιδιά και οι ενήλικες, να υιοθετήσει ένα από τα νεαρά δέντρα: Δαμασκηνιές, Φουντουκιές, Λωτοί, Μηλιές, Κυδωνιές, Φλαμουριές, Μουριές, Αχλαδιές, Λεύκες, Καρυδιές, Ακακίες και Σφενδάμια «βαφτίστηκαν» και υιοθετήθηκαν!

Κατασκευάστηκε ένα ξύλινο ταμπελάκι με το όνομά τους και το όνομα του νονού ή της νονάς, που τοποθετήθηκε δίπλα τους για να τα συντροφεύει καθώς αναπτύσσονται και να μπορούν να αναγνωρίζονται με το «όνομά» τους!

Τα παιδιά θα μεγαλώνουν μαζί τους και θα μπορούν να παρακολουθούν την κοινή τους πορεία κάθε χρόνο. Οι μικροί φίλοι, λοιπόν, αφήνουν ένα κομμάτι της καρδιάς τους στο βουνό και ως «δώρο» υιοθεσίας δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν με τις οικογένειές τους μία από τις παρακάτω συνήθειες «Παρακλήσεις για τη Γη μας», που θα τηρούν, ώστε να βοηθούν το δέντρο τους κάθε μέρα:

Παρακλήσεις για τη Γη μας

Ένα δώρο για το δέντρο μου!

• Ζήσε χωρίς αυτοκίνητο! Περπάτησε, ποδηλάτησε, πάρε το λεωφορείο, μοιράσου μια διαδρομή με το αυτοκίνητο…

• Μείωσε την κατανάλωση κρεατικών.  Αντικατέστησε τα κρεατικά με περισσότερο φυτικά γεύματα ώστε να μειώσεις το «αποτύπωμά» σου σε εκπομπές άνθρακα και να έχεις καλύτερη υγεία!

• Μείωσε τη σπατάλη υλικών. Μην αγοράσεις «νέα πράγματα» όσο αντέχουν τα παλιά και απόφευγε τα υλικά συσκευασίας. Σκέψου τα τέσσερα «R»: «Re-think, Reduce, Re-use, Refuse» και μη βασίζεσαι πλέον στο «R» του Re-cycle… Δεν αποδίδει…

• Όχι πλέον καφέδες και προϊόντα σε μιας χρήσης ποτήρια και καλαμάκια. Κάντε πρώτοι ό,τι σε λίγο θα κάνουν όλοι: δώστε τη δική σας κούπα, το δικός σας κύπελλο στο κατάστημα… Όλοι ξέρουμε πια γιατί…

• Ξεκίνησε έναν κήπο. Ακόμη και μια γλάστρα αρωματικών φυτών, σαλατικών ή και λουλουδιών ή ένα μικρό παρτέρι στο μπαλκόνι ή την ταράτσα…

• Απόφυγε την αγορά νέων ρούχων. Προτιμούμε τα «δεύτερο χέρι» ενδύματα, ανταλλάσσουμε ρούχα με φίλους, επιδιορθώνουμε τα ρούχα μας, χαρίζουμε ό,τι δε χρειαζόμαστε πια. Δεν υποκύπτουμε σε περιστασιακές ενδυματολογικές μόδες και… επιταγές…

• Κομποστοποιούμε τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας. Δεν πετάμε άσκοπα φαγητό και αξιοποιούμε το δίκτυο κομποστοποίησης της πόλης μας παράγοντας λίπασμα και μειώνοντας τις μεταφορικές δαπάνες.

• Μείωσε την ενέργεια που καταναλώνεις. Προτιμούμε συσκευές συνεχούς ρεύματος, επιλέγουμε οικονομικούς τρόπους εποχικής θέρμανσης και ψύξης, καλή μόνωση σε πόρτες και παράθυρα, ηλιακό θερμοσίφωνα και κλείνουμε φώτα και συσκευές όταν δεν χρησιμοποιούνται.

•Διαφύλαξε το νερό, που είναι πηγή ζωής. Πες όχι στο εμφιαλωμένο νερό και έχε πάντα το δικό σου μπουκάλι νερού. Χρησιμοποιούμε  φίλτρο στην βρύση για καλύτερη υγεία. Κλείνουμε τις βρύσες όταν δεν χρησιμοποιούνται – λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να χαθούν λίτρα! Ρυθμίζουμε το καζανάκι (χαμηλώνουμε το «φλοτέρ», χρησιμοποιούμε το κουμπί του «μισή ποσότητα» και το χρησιμοποιούμε με φειδώ. Δεν ξεχνάμε ανοιχτό το λάστιχο σε εξωτερικά πλυσίματα…

Η μέρα ολοκληρώθηκε με μουσικοκινητικά παιχνίδια και στα οποία συνέβαλαν και οι γονείς, με το συντονισμό της παιδαγωγικής παρέας της Ομάδας «MusicSplaaash».

Τα παιχνίδια αυτά βασίστηκαν σε παραδοσιακά τραγούδια ερμηνευμένα με την καλλιτεχνική και εικαστική απόδοση των παιδιών που εμπνέονταν από το θέμα της ημέρας.

Η δράση θα επαναληφθεί ξανά το καλοκαίρι, καθώς λόγω της πανδημίας τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας τα οποία επιτρέπουν ένα συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών κάθε φορά.